Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1İstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle mırlan balığı lezzeti nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Mırlan balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Denizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Aşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkBalıkçıların bayramı dün itibarıyla başladı. Balık av yasağı sona erdi ve balıkçılar denize açıldı. İlk gün istenilen seviyede balık avlanamasa da balıkçılar sezondan umutlu olduklarını söyledi. Balık avının ilk gününde ağlara en çok takılan balıklar arasında ise istavrit vardı. Balıkçılar, “Henüz sezon yeni başladı. Fiyatların oturması için 10-15 gün beklemek gerek” diye konuştu.
#GazetehaberleriZonguldak'ta bereketli geçen palamut sezonunun ardından fabrikalar için avlanan hamsinin halkın evine giremediğine dikkat çeken Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, hamsideki tehlikenin altını çizdi. Teknelerin boyuna göre kota konulması yada Karadeniz'in nadasa bırakılması gerektiğini belirten Kayhan, "Halk ancak böyle istenilen ölçüde ve lezzetle hamsi yiyebilir" diye konuştu.
#HamsiBalık sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaş balığa yoğun ilgi göstermeye başladı. Özellikle tezgahlarda bol miktarda palamut bulunurken, diğer çeşitlerde de kısa dönemde artış yaşanacağı ifade ediliyor. Biz de Kadıköy’deki balık pazarına giderek durumu yerinde gördük. Palamutun fiyatı 8 TL’den başlarken, balıkçı esnafı havaların soğumasıyla tezgahlarda hem balık miktarının hem de çeşidin artacağını söylüyor.
#GazetehaberleriÇanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz "Şu anda lüferin kilogramı 130 liraya kadar çıkıyor. Çipura 80, uskumru 50, en ucuz ürünümüz kupa balığı da 20 liradan satılıyor. Balıkçılıkta bu sene beklediğimizi bulamadık" dedi.
#Balık6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaMarmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türünün adının ne olduğu merak konusu oldu. Konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapan vatandaşlar, balina familyasına bağlı bu memeli deniz canlısının en çok rastlanan türünün adı hakkında bilgi almak istiyor. Peki, Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü hangisidir? İşte, konuya ilişkin detaylar...
#Hadi SorusuSamsun, Ordu, Giresun ve Sinop'ta eş zamanlı yapılan denetimlerde boy yasağına uymayan 43 iş yerine yaklaşık 50 bin lira idari para cezası kesildi. El konulan 4 ton 632 kilogram istavrit, 970 kilogram lüfer, 156 kilogram barbun ve 84 kilogram mezgit satılmak üzere Milli Emlak Müdürlüğüne teslim edildi.
#Boy YasağıTarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce Samsun, Ordu, Giresun ve Sinop'ta eş zamanlı yapılan denetimlerde boy yasağına uymayan 4 ton 632 kilogram istavrit, 970 kilogram lüfer, 156 kilogram barbun ve 84 kilogram mezgite el konuldu.
#Balık