Lüfer haberleri sayfasında Lüfer hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1183 Lüfer haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroAnadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranBalıkçıların ve balık sevenlerin dört gözle beklediği sezonla birlikte Metro Türkiye, güvenilir balığın adresi olmayı sürdürüyor. Ağdan sofraya uzanan kontroller ve izlenebilirlik çözümleriyle müşterilerin güvenilir balığa ulaşması sağlanıyor. Şimdilerde Metro Türkiye reyonlarında lüfer, hamsi, palamut, istavrit, sardalya gibi onlarca balık ve deniz ürününü bir arada bulmak mümkün.
#BalıkDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#LüferLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziÇanakkale'de balıkçı Mehmet Kul (46) ve tayfaları, 11 metre boyundaki 'Mercan- 2' isimli tekneyle balık avlamak için denize açıldı, bıraktıkları ağlarla 15 bin tane lüfer yakaladı. Balık dolu ağlar tekneye güçlükle çekilirken, binlerce lüfer ise tayfalar ve köylülerin yardımıyla ağlardan 10 saatte temizlenebildi.
#ÇanakkaleÇanakkale'de balıkçı Mehmet Kul (46) ve tayfaları, 11 metre boyundaki 'Mercan- 2' isimli tekneyle balık avlamak için denize açıldı, bıraktıkları ağlarla 15 bin tane lüfer yakaladı. Balık dolu ağlar tekneye güçlükle çekilirken, binlerce lüfer ise tayfalar ve köylülerin yardımıyla ağlardan 10 saatte temizlenebildi.
#ÇanakkaleLüfer, yanlış avlanma ve kirlilik nedeniyle zor günler geçiriyor. 25 cm boyuna geldiğinde üremeye başlayan lüferin avlama sınırının 18 cm olmasına dikkat çeken uzmanlar “Balıklar üremeden yakalanıyor, stokları çok azaldı” dedi. Balık pazarlarında lüferin tanesi 60-80 liradan satılıyor.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#Gazetehaberleriİstanbul'da Şile bezinden sonra başvurusu yapılan 2’nci coğrafi işaret ürünü lüfer oldu. Boğaz lüferi için hazırlanan ‘Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası bakanlığa gönderildi. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite simgesi olarak biliniyor. TÜRKPATENT, TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek ve katılımıyla 2'nci İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi düzenlendi. Güneşli’deki Gastronometro’da düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TOBB ve İTO yetkilileri katıldı.
#LüferBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliFüme somon son dönemde tariflerde çok sık karşımıza çıkan bir ürün. Makarnalardan sandviçlere, pizzalardan çırpılmış yumurtaya birçok şeye çok yakışıyor. Peki somonunuzu evde kendiniz fümelemeye ne dersiniz? İşte ev yapımı füme somon için bilmeniz gereken her şey...
#Somon Nasıl Fümelenirİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge AkgünŞubat ayı, balık tüketiminin oldukça revaçta olduğu bir ay. Şubat ayında tezgahları şenlendiren onlarca tür balık arasında seçim yapmakta zorlanan vatandaşlar, şubat ayında yenmesi önerilen balıkları merak ediyor. İşte, şubat ayında lezzetli balıklar listesi
#Şubat'ta Hangi Balıklar Yenir?Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroAnadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranÇiğdem Alagök’ün yeni kitabı çıktı... Genç şefler İtalya yolcusu... Yemeksepeti 2023’ün en çok sipariş edilenini açıkladı... İçki üreticilerine yeni düzenleme... Nadir Gastronomi Platformu’nun ocak programı... Yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞProf. Dr. Osman Samsun, “Balıkçılarımız 2 haftadır denizdeler. Ancak önceki yıllara göre, balıkların boylarının küçük olması ve kondisyon faktörü ile birlikte et veriminin düşmesi, avcılığı olumsuz etkiledi." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Samsun ayrıca, 'Su ürünlerindeki büyük yatırımlar, av filomuz ve yetiştiricilik üzerindeki gelişmeleri de dikkate alırsak, geçtiğimiz yıl 1,7 Milyar dolar ihracat yapıldığını biliyoruz. Bu yıl bunun daha da artmasın bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.
#SamsunTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarSonu er ile biten kelimeler listesi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle bulmacalarda çıkması bakımından öğrenilmesi önemli konulardan biridir. Bu bakımdan sonu er ile biten kelimeleri öğrenebilir ve buna göre kullanabilirsiniz. Sonu er ile biten kelimeler listesi -3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli er ile biten kelimeleri derledik.
#Eğitim