Değerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.
#SonbaharBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarEkimin en turuncu rengi balkabağı tüm neşesiyle gülümsüyor. Balkabağı deyince sadece kabak tatlısı akla gelmesin. Çorbasından böreğine, kekinden zeytinyağlısına, pilavından ekmeğine salatasına... Balkabağı ile birleşince ortaya çıkan ve damakları şenlendiren lezzetler neler mi?
#BalkabağıKüçük hindistan cevizi olarak bilinen muskat, genellikle Hint mutfağında sıklıkla tüketilen bir baharat olarak dikkat çekiyor. Ağrı kesici özelliği olduğu söylenen muskatın bu özelliğinin ortaya çıkması için yemeklere baharat olarak eklenmesi gerekiyor. Peki, muskat nedir? Muskatın faydaları neler?
#Muskat Nedir?Asya ve Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişen muskat, küçük Hindistan cevizi olarak da bilinen tropik bir ağaç türüdür. Muskat hoş kokusuyla bilindiği gibi birçok yemeklerin içine katılarak yemeklere aroma katar ve tat verir. Ama muskat sadece yemeklere tadına tat katmasıyla bilinmiyor!
#Küçük Hindistan CeviziÇok ünlü değiller. Ne kendi isimleriyle bir mağazaları var ne de bildiğiniz butiklerde satılıyorlar. Ama tasarım adına çok önemli işler yapıyorlar. Ayakkabı sektörümüze taze kan, yeni nefes getiriyorlar. Genç oldukları için cesaretliler. Korkusuzca en parlak renkleri, en absürd topukları kullanıyor. delikli ayakkabıya saten kurdeleli bağcık takıp, önünü ve arkasını deri fırfırlarla süsleyebiliyorlar. Kim mi alıyor?
Bu hafta Ankara Hürriyet okuyucularına, baharatları, pişirme tekniği ve arkasında barındırdığı zengin kültürüyle Hint mutfağı ile bu mutfağın başkentteki yansımalarını tanıtıyoruz. Hindu ve Müslüman kültürlerden etkilenen, çok çeşitli sebzeler, değişik tat ve aromada rengarenk baharatlarla pişirilen Hint yemekleri, Avrupa ve ABD’de oldukça popüler olmasına rağmen Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Baharatları ve malzemeleri bulmak zor olmasa da Ankara’da şimdilik sadece bir tane Hint restoranı bulunuyor, o da "Spice Boys"un (Baharat Oğlanlar) işlettiği Spice Restoran.
Biberiye yağının saç uzamasını hızlandırdığı ve saçların gürleşmesine yardımcı olduğu iddiaları genellikle sosyal medyada ve alternatif tıp çevrelerinde sıkça dile getiriliyor. Kullananların çoğu işe yaradığını iddia ediyor ve böylece kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Peki bu etki gerçek mi? Gerçekten saçları hızlı uzatıyor mu, gürleştiriyor mu? Bilim, bu iddiaları destekliyor mu? İşte dermatologların bu konudaki görüşleri…
#Saç BakımıSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiBazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTARHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru ErkeMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiHer sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanSorbe, cheesecake, muffin ve muhallebi gibi tatlılara çok yakışıyor, kokteyllerde sık sık karşımıza çıkıyor. Passionfruit veya Türkçe adıyla çarkıfeleği semizotu, Bergama tulumu ve mangoyla yaptığım salatanın sosuna katmayı da çok seviyorum. İçine girdiği her şeye ferah bir lezzet katan bu tropikal meyveyi nasıl kullanabiliriz, bakalım...
#Passionfruit