Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaHisar ve Kulaklı tepelerinin arasında, etrafını saran yemyeşil vadideki mahalleleri, kırmızı kiremitli çatıları, bozulmamış panoramik kent silüetiyle insanın yüreğini ısıtıyor Mudurnu. 2018’de Uluslararası Cittaslow Birliği’ne kabul edilen Mudurnu, ülkemizin 15’inci ‘sakin şehri’ ve bu unvan ona çok yakışıyor
#HürriyetKuzeybatı Anadolu İpek Yolu’nun önemli duraklarından Taraklı’ya doğru kıvrımlı bir güzergâhta ve harika manzara eşliğinde yol alacaksınız. Buradaki coğrafya her mevsim ayrı güzel olsa da sonbaharın tadı bir başka… Bu şirin ilçe sessizliği ve sakinliğiyle sizi sarmalayacak.
#Taraklı Gezi RehberiSusamı helva tarifi ya da kandil şekeri olarak da bilinen kıtı kıtır atıştırmalık, kandil günlerinin aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, susamlı kıtır helva nasıl yapılır? Susamlı kandil helvası tarifi...
#Kandil ŞekeriSakarya yemekleri en sevilen yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Sakarya'da bulunan meşhur lezzetleri denemeden önce siz de bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sakarya Yemekleri - Sakarya'da ne yenir ve neyi meşhur? Sakarya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Sakarya'nın meşhur yemeklerini sizler için derledik.
#Sakarya YemekleriKütahya’ya özgü, asırlık lezzetler; cimcik aşı, bitli helva, köpük helvası ve kızılcık tarhanası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaret onayı aldı. Tescilli ürün sayısının 9’a yükseldiğini, 2 ürünün başvuru aşamasında olduğunu belirten Vali Ali Çelik, KÜTBO’ya gayretlerinden dolayı teşekkür etti.
#KütahyaÇöven otu ülkemizde yetişen şifalı bitkilerden biridir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven otundan ayrıca üzüm pekmezi ve ekmek yapılmaktadır. Çöven köklerinin kaynatılmasından elde edilen ılık suda, ipekli ve değerli kumaşlardan yapılmış giyecekler temizlenmektedir. Peki, çöven otu nedir? Çöven otu nasıl kullanılır?
#Çöven Otu NedirAvrupa’da seyahate çıkma nedeni olabilecek birçok müze var. Uzun yıllar bu müzelere ve onlara olan ilgiye özenerek baktım. Neyse ki bizde de son yıllarda müzelerimiz hızla değişip güzelleşmeye, uğruna yola çıkmaya değer bir içerik ve sunuma ulaşmaya başladı. Bu güzel gelişmenin son halkasıysa Eskişehir’de açılan Odunpazarı Modern Müze. Eskişehir denince anlatacak çok şeyim var. “Gidin ve mutlaka görün” diyeceğim liste uzun. O listeden başta diğer müzeler olmak üzere sevdiğim maddeleri seçtim sizin için ama önce şehrin kazandığı en yeni güzelliği yani ‘Modern Müze’yi anlatarak başlamak istiyorum. Çünkü bu öyle bir müze ki artık sadece onu görmek için bile günübirlik de olsa gidilir!
#EskişehirAdeta helva zengini olan Türkiye'de beton, kağıt, süt, köpük, tel, yaz, bitli, met, koz, köpük, çekme, tel, irmik, un, peynir, Pazaryeri helvası gibi yörelere göre farklılık da gösteren birçok çeşidi üretiliyor. Gelibolu'nun 665 yıllık peynir helvası, Bursa'nın 300 yıllık süt helvası ve yüzyılların eşsiz lezzeti Kastamonu'nun çekme helvası gibi birçok çeşit sevilerek tüketiliyor, yurt dışına ulaşan ünüyle döviz de kazandırıyor.
#Helva ÇeşitleriHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi, beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek... İşte size Eskişehir’in en güzel lezzet durakları…
#Eskişehir LezzetleriHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Buna rağmen trendekilerin çoğu burada indi, Konya’ya pek yolcu kalmadı. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek...
#Mehmet Yaşin