Karadut haberleri sayfasında Karadut hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 751 Karadut haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutKaradut özü, yazın yetişen sağlıklı bir meyve olan karaduttan yapılan ve birçok hastalıkta takviye olarak kullanılan bir üründür. Aynı zamanda suyla karıştırıldığında yaz aylarında serinlemek ve zinde kalmak için tüketilebilecek en güzel alternatif besinlerden olan karadut özü neye iyi gelir, faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım.
#Karadut ÖzüAvcılar'da 1 yıldır oturduğu evin kirasıyla, bina aidatı ve faturalarını son zamanlarda ödemeyen kiracı kapıyı da kimseye açmadı. İhbar üzerine adrese polis geldi. Kapıyı polise açan ve ev sahibine borcunu da ödeyen kiracı, eşyalarını taksiye yükleyerek evden ayrıldı.
#İstanbulBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#YemekSon dönemde tüketimi artan maden suyu sektörü hızla büyüyor. Türkiye’de sade maden suyu pazarı yaklaşık 300 milyon litreye ulaştı. Büyümede önemli bir kaldıraç olan aromalı maden suyuyla birlikte sektörün büyüklüğünün 600 milyon litreye ulaştığı düşünülüyor. Maden suyunun ünü yurtdışına da yayılmış durumda. Öyle ki sektör 2022’de ülkemize 200 milyon dolarlık döviz kazandırdı.
#Maden SuyuDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıEğlenerek vakit geçirmek isteyen kişilerin yapmayı tercih ettiği aktivitelerden biri de bilmeceler olmaktadır. Özellikle çocuklar için iyi bir eğlence kaynağı olan bilmeceler aynı zamanda cevapları bulmak için beyin fırtınası yapmayı gerektirmektedir. Bilmeceler kolay ve zor olarak hazırlanmaktadır. Çocukların seviyelerine uygun olan bilmeceler onların zamanlarını verimli bir şekilde geçirmelerine destek olmaktadır. Peki, zor bilmeceler 2023 - Bilinmesi çok zor olan bilmece örnekleri ve cevapları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
Bazı meyve sebzeler tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Bu meyvelerin sadece mevsimlerinde değil her zaman tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi dışında da bu ürünlere ulaşmak için meyvelerin bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bu yapılan işlemlerinde sağlıklı olması gerekmektedir. Kişilerin sağlıklarına zarar verecek işlemlerden uzak durmak gerekmektedir. Dut pek çok hastalığa iyi gelen tam bir şifa deposudur. Dut kurutularak ta tüketilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DutHâlâ yaz tatiline çıkamadıysanız, kamp yapmaya ne dersiniz? Cevabınız 'evet'se çok şanslısınız çünkü ülkemiz deniz kenarı kamp alternatifleri açısından geniş bir seçenek sunuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘En huzurlu deniz kampı adresleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkaracağınız birbirinden güzel 10 cep yakmayan adresi önerdiler.
#RotaTatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanŞef Bora Bozankaya, Suadiye’de Kore konseptli yeni bir mekân açtı. Hint restoranı Madhu’s terasa taşındı. Çeşme’deki Fly-Inn içine açılan İOKİ, Doğanay’ın yeni karadutlu içeceği ve bu sene 50 ton ürün toplayan yerli yabanmersini markasıyla yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiProf. Dr. Erdem Yeşilada’nın yeni kitabı ‘Halk Hekimlerinin Hazinesi’ Anadolu’da yüzlerce yıldır kullanılan bitkilere ait kaybolmaya yüz tutan kadim bilgileri kayıt altına alıyor. Yeşilada’nın çalışması bir kaynak kitap niteliğinde.
#Dr. Ecz. Metin UyarBen küçükken ablam Luana bu tatlıyı hep çok severek yapardı. Adını ve şeklini mimoza çiçeğinden alan torta mimosa, ‘eğlenceli’ ve bir o kadar lezzetli bir tatlı... Kekini karadut şurubuyla ıslattığım ve Luana’nın önerisiyle pandispanyasına limon kabuğu rendesi kattığım bu pastayı çok seveceksiniz.
#Torta MimosaYarın bizim evin şefi, 12 yaşındaki kızım Bilge olacak. Çok küçük yaştan beri özel günler için bize elleriyle kartlar hazırlar. Ama artık sürpriz sofralar kuracak yaşa geldi. Bu hafta ‘Evinin Şefi’ köşemi ona bırakıyorum... Yarın kutlanacak Babalar Günü’nden yola çıkan Bilge, yemekli kutlamaları neden sevdiğini ve babasının en beğendiği tarifleri yazdı.
#Babalar GünüYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Sevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliEn sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante Meyve