KUMKAPI’da32 yıl hizmet verdikten sonra Gürpınar’da yeni yapılan kompleksinetaşınan İstanbul Su Ürünleri Hali, 452 bin metre karelik bir alanakurulu ve 80 büyük balıkçı gemisi kapasiteli limana sahip.Kumkapı’dakihal, inşaatına devam edilen Avrasya Tüp Geçit projesi şantiyesi içindekalması ve fiziki ve teknik olarak artık ihtiyacı karşılamamasınedeniyle kapatılarak Gürpınar’daki yeni yapılan modern tesisetaşınmıştı.Gürpınar’da inşa edilenAvrupa’nın en büyük ve modern balık hali olduğu belirtilen İstanbul Suürünleri hali 2015 yılında balık avlama sezonun başlamasıyla birliktefaaliyete geçmişti. "Avrupa’nın en büyük ve modern su ürünlerihali" olarak bilinen Gürpınar’daki balık halinde 136 bin metrekarelikdolgu alan yaratılarak, 900 metrelik tali mendirek, 1280 metrelik anamendirek, 300 metrelik iskele, 50’şer metrelik 3 adet parmak iskeleler,bir adet gezinti iskelesi inşa edildi.İstanbul’un50 yıllık ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan Su ürünleriHali’nde günlük 250 ton ürün kapasitesi bulunuyor. Komplekste ayrıcamezat alanları, soğuk hava depoları, buzhaneler, balık işlemeünitelerinin yanı sıra Sosyal tesisler, Süs havuzları, dinlenmealanları, Konferans salonları, cami, banka gibi birimler bulunuyor.
#İstanbulÖzellikle lüfer neslinin devamı için başlatılan kampanyalara ve bakanlık genelgesine rağmen tezgâhlar yavru balıklarla dolup taşıyor. Yasağa rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Balık Hali’nin listesinde yavru balıklar (ince çinakop, ince istavrit) adı altında satılıyor.
Av yasağı sona erdi. Gece boyunca palamut, istavrit, hamsi ve sardalye tutan balıkçılar, sabahın erken saatlerinde su ürünleri hallerine gelmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni av sezonundan önce balıkçılara yaptığı “küçük balıklara dikkat edin” uyarısının ardından bir uyarı da Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi.
ÇİZGİLİ tatlı su levreğinin İstanbul'da deniz levreği diye satılması, kültür balığı üreticilerinin arasını açtı. Muğlalı Balıkçılar, fiyatı 2 milyon lira daha ucuz olan çizgili levreği, deniz levreği diye satan İstanbullu balıkçıları Tarım Bakanlığı'na şikayet etti.
Nil Karaibrahimgil ve Serdar Erener, orman içindeki evlerinin bahçesinde röportaj verdi. Sakalları ve bastonuyla dikkat çeken Serdar Erener, röportajında şehir yaşamını tehlikeli bulduğunu söyledi.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih Kacır