MasterChef eleme adayları, dün gece belli oldu. Haftanın ikinci dokunulmazlık oyunu ile seyirci karşısına çıkan MasterChef Türkiye'nin son bölümünde, kırmızı takım ve mavi takım Hint yemeklerini yapmak için mücadele verdi. Dünya mutfağından özel menünün yapıldığı gecede takım dokunulmazlığını mavi takım kazanırken, kırmızı takımda oynanan bireysel dokunulmazlığın ardından iki isim eleme potasına girdi. Öte yandan, Barış ve Burak'la tartışma yaşayan Fatma Nur'un tüm takımın kendi ismini yazacağını söylemesi dikkat çekti. Peki, MasterChef'te eleme adayı kimler oldu, kim kazandı? İşte, dün gece potaya giren yarışmacılar.
#MasterchefPunjabi Samosa, Hindistan mutfağında karşımıza çıkan tanınmış bir lezzet. Patates, bezelye veya et ile hazırlanan iç harcıyla ve çıtır çıtır tadıyla favorilerinizden biri olacak. Eğer farklı bir lezzet denemek isterseniz, samosa güzel bir alternatif. Peki Punjabi Samosa nasıl yapılır? İşte adım adım Punjabi Samosa tarifi ve malzemeleri... Şimdiden afiyet olsun...
#Punjabi Samosa Nasıl YapılırDünya mutfağı, kendimizi şımartabileceğimiz enfes lezzetlerle dolu. Her ülkenin kültüründen de izler taşır. Hindistan mutfağı denince akla çeşit çeşit baharatlar gelirken İtalyan lezzetleri denince de aklımıza doğrudan pizza gelir. Kısaca, her damağa hitap eden pek çok yiyecek var. Peki sizin farklı lezzetler ile aranız nasıl, gelin birlikte test edelim...
#AnketThe Ritz-Carlton İstanbul’un bu yıl dördüncü kez düzenlediği Hint Yemekleri Festivali’nin yıldızı Hintli şef Rajneesh Gandhi. Gandhi’nin ekibiyle hazırladığı yemekler 19 Kasım’a kadar Çintemani Restaurant’da sunulacak. "Hint mutfağının pilav ve köriden ibaret olduğunu sananlar, çeşitlilik ve renkliliği görünce çok şaşırıyor" diyen ünlü şef, bölgesel ve dinsel farklılıklara karşın Hint mutfağının bir bütün olduğunu savunuyor.
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasŞimdi bugüne kadar izlediğiniz bütün kraliyet ya da sosyete düğünlerini bir kenara bırakın. Çünkü, dün gece başlayan, ikinci günü bugün gerçekleşen ve yarın akşama kadar sürecek olan bambaşka bir "tören" var.
#Radhika MerchantVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiDüğünleri sever misiniz? Peki ya yerel renkler taşıyanlarını? Bu tür düğünler söz konusu olduğunda akla ilk gelen ülke Hindistan olur genellikle. Rengarenk bir ortam, gelin ile damat başta olmak üzere kadınların, erkeklerin giydiği yerel motifleri yansıtan giysiler, takılar... Sanki beyazperdede görsel bir şölen gibi gerçekleşir her şey. Zaten bu tür evlilik törenlerine alışkın olanlar için sıradan olsa da bu görüntüler daha uzak kültürlere her zaman çekici gelir.
#Anant AmbaniHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru ErkeEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞ4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruGaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.
#Gaziantep