Vedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetGazpacho, İspanyollar için sadece bir yemek değil, toprağa duydukları saygıyı temsil eden bir kültürel miras da... Taze mevsim ürünlerinin tüketimine vurgu yapan bu leziz soğuk çorba, Akdeniz mutfağının özünü de yansıtıyor aslında. İşin sırrıysa olgun, lezzetli ve sulu domatesler kullanmakta...
#GazpachoHer yaz yeni mekanların açıldığı Bodrum’un değişmeyen lezzet duraklarından biri de Bitez’deki Maride Patisserie & Cafe... Bodrum’un yaz-kış açık olan keyifli adreslerinden Maride, 2016’da az şekerli, katkısız cheesecake çeşitleriyle başladığı gastronomi yolculuğunu her yıl menüsüne kattığı nefis seçeneklerle sürdürürken, mekanın müdavimlerinin sayısı da giderek artıyor.
#1Yolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#Bursaİzmir kahvede çağ atlıyor; yeni başlayan kahve rotası turları da bunun kanıtı gibi... ‘İzmir Kahve Rotası’ Türk kahvesinin bilinen klasik ritüellerle hazırlanıp sunulmasından başlayıp yeni nesil kahveciliğe uzanan, iki saatlik denemeye değer bir lezzet gezisi. Güzergâh çok ilginç, mekânları ve tatları da...
#SeyahatBirçok zincir mağazada ve yeni nesil kahvecide içtiğimiz kahve çeşitlerini kendimiz de rahatlıkla hazırlayabilir, hatta damak zevkimize daha uygun hale getirebiliriz. Evde farklı teknikler denemeye en açık çeşitlerden biri, filtre kahve. Soğuk bir içecek isteyenlerse işe İtalya’nın meşhur kahveli karışımı affogato’yu deneyerek başlayabilir.
#KahveEvde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#Gazetehaberleriİlk adımı dede Şeref Ünel, 1951’de atar. 1987’de işi tamamen baba Emin Ünel ve anne Sema Ünel, devralır. Daha sonra ise kahve çuvalları, kahve çekirdekleri ve kavurma makineleriyle iç içe bir çocukluk geçiren üçüncü kuşaktan Şive Ünel, sahneye çıkar. Süt ve ürünleri teknolojisi bölümünden mezun olsa da Şive Ünel, dede mesleğinde kariyerine devam etme kararı alır. “Bizim kahvemizin hatırı ömürlük” diyen Şive Ünel, bugün Manisa Turgutlu’da bulunan Kurukahveci Şeref Ünel’in adını 100 yıllık şirketler listesine yazdırma hedefiyle çalışıyor.
#İzmirEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırMerhaba dostlar. Geçtiğimiz günlerde ailecek Afyon kaplıcalarına gitmeye karar verdik malum kış mevsiminde çok cazip bir tatil fikri oluyor kaplıcalar… Öncesine de kısa bir Eskişehir gezisi koyduk. Daha önce hiç görmediğimiz bir şehri keşfedecek olmanın heyecanıyla yola koyulduk. İstanbul’dan arabayla üç buçuk, dört saatte ulaştık bu güzel ve düzenli şehre…
#EskişehirUzun hafta sonu tatili için de gidebilirsiniz, koca bir hafta da geçirebilirsiniz. İlk ziyaretinizi kaç günlüğüne yaparsınız bilmem ama yeniden görmek isteyeceğiniz kesin, çünkü bu şehirde şeytan tüyü var. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, matruşka bebekler gibi; içinden sürekli sürprizler çıkarıyor. Hem tanıdık hem farklı, hem yorgun hem hareketli, hem hüzünlü hem eğlenceli, hem çok genç hem tarihin yükünü sırtlanmış... 16 Ağustos’ta başlayacak 24. Saraybosna Film Festivali, ziyaretinizin gerekçesi olabilir mesela. 1995’te Saraybosna kuşatması devam ederken başlatılan festival, bugün Güneydoğu Avrupa bölgesinin önde gelen film festivallerinden biri.
#SaraybosnaRabat serin gölgeli okaliptüs ağaçları, geniş caddeleri, akıp giden düzenli trafiği, kolonyal yapıları, en önemlisi de beton yığınına dönüşmemiş konutlarıyla başkent olmayı hakediyor. Hem de gökdelensiz, geleneksel mimariyle modern yapılaşmayı dengeleyebilmiş bir başkent.
#RabatBir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu gibi, sağlığa da olumlu etkileri var! Dopamin salgısını artıran, daha enerjik, aktif ve dakik olmayı, egzersiz sırasında yağ yakımını ve kas gelişimini sağlayan, vitamin ve mineral zengini, antioksidan özelliği ile hücre yaşlanmasını önleyen kahveyi günlük ne kadar ve hangi zamanlarda tükettiğiniz önem taşıyor. ‘Sihirli meyve’ olarak anılan kahvenin sağlıklı etkilerinden yararlanmak istiyorsanız; günde 3-4 fincanı aşmayın ve kahve keyfinizi yemeklerden bir saat sonra yapın.
#Kahve