Gelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge Akgünİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuYiyecek-içecek hizmeti sunan yerlerin menülerini girişe koyması şart oldu. Özsüt’ten genç yetenekleri destekleyen proje... Doğanay’dan yılbaşına özel tasarım şişe... İnternette bu yılın en çok merak edip bakılan tarifleri... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler ve haberler...
#Gizem DinçbaşYazarımız şef Somer Sivrioğlu gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi... Metro Türkiye ‘Yerelin İzinde’ projesinin yeni şefini açıkladı... Türk lezzetlerinin Lego versiyonları... Ve yılbaşı için geri sayıma hazırlanan adreslerle yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gizem DinçbaşMasterChef Tanya'nın hayatı ve biyografisi, yarışmanın son bölümüyle dikkat çekti. İzleyenler tarafından beğeni toplayan MasterChef All Star'da bu hafta elenen yarışmacı Tanya oldu. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Tanya Kilityalı daha önce 2020 sezonunda mücadele etmişti. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu olan MasterChef Tanya eğitim gördüğü okulda öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam ediyor. Peki, MasterChef Tanya kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte, MasterChef All Star yarışmacısı Tanya Kilityalı'nın biyografisi ve hayatı.
#Masterchef Tanya KimdirGeçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı sözlü ve yazılı mülakat yapılmaksızın 91 personel alımı yapıyor. Mühendis, büro personeli, tekniker, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, bahçıvan, boyacı, garson, kaloriferci, tesisatçı, temizlik görevlisi alımı yapacak olan Ulaştırma Bakanlığı, ilan detaylarını yayımladı. İşte, Ulaştırma Bakanlığı 91 personel alımı için başvuru detayları
#Sözlü MülakatDamla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1MasterChef Sefa'nın hayatı ve biyografisi yarışmanın son bölümüyle izleyenlerin dikkatini çekti. All Star sezonunda yer alan ve performansıyla şeflerden tam not alan MasterChef Sefa, kendisini eleme potasına göndererek gündeme geldi. 2020 yılı yarışmacısı olan Sefa Okyay Kılıç Gazi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu. Yurtdışında eğitimini sürdüren başarılı yarışmacı, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor. Peki, MasterChef Sefa kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte, MasterChef Sefa Okyay Kılıç'ın biyografisi ve hayatıyla ilgili merak edilen bilgiler.
#Masterchef SefaİSMEK kurs kayıtları 2023 yılında da yoğun ilgi görüyor. İSMEK kurslarına kayıt olmak isteyenler işlemlerini 4 Eylül tarihinden itibaren online olarak gerçekleştirebilecek. Uzaktan eğitim programlarına veya eğitim merkezlerine giderek yüz yüze alınabilecek eğitimlere kayıtlar, online olarak yapılabilecek. İşte İSMEK kurs kayıt ekranı ve mevcut kurslar
#İsmekGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiGastronomi ve Mutfak Sanatları iş alanları ile ilgili araştırmalar YKS sonuçları sonrası artışa geçti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları bugün itibarıyla erişime açıldı. ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçları sonrası adaylar, aldıkları puanlara göre bölüm araştırmalarına başladı. Gastronomi bölümü çalışma alanları da bu bağlamda merak edilen konulardan birisi oldu. Özellikle mutfağa ilgi duyan kişilerin tercih ettiği Gastronomi bölümü iş imkanları da oldukça fazladır. Peki, Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu ne iş yapar, çalışma alanları neler? İşte Gastronomi bölümü taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralaması 2023!
#Gastronomi Ve Mutfak SanatlarıYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Anadolu Üniversitesi taban puanları 2023 oldu. İşte, Eskişehir Anadolu Üniversitesi tavan/ taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Anadolu Üniversitesi Taban PuanlarıYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Akdeniz Üniversitesi (AKDÜ) taban puanları oldu. İşte, Akdeniz Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Akdeniz Üniversitesi Taban PuanlarıGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeAnkara Üniversitesi taban puanları ve sıralama bilgileri, 2023 üniversite sınavı sonrası bir programa yerleşmek isteyen öğrencilerin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi bünyesinde tamamlamak isteyen üniversite adayları, Ankara Üniversitesi taban puanları ve sıralama bilgileri hakkında araştırmalarını gerçekleştiriyor. İşte, kontenjan, yerleşme sayısı, taban puanlar ve başarı sıralamaları hakkında detaylı bilgiler
#Ankara ÜniversitesiHenüz sektörde çalışan çok fazla vegan şef yok. Ama üniversitelerin vegan kulüpleri bu konuda çok aktif, bitki temelli lezzetlere ilgi duyan birçok gastronomi tutkunu genç yetişiyor. Ben ve restoran ekibim katıldığımız birkaç okul etkinliğinden aldığımız enerjiyi mutfağımıza yansıttık. İspanyol esintili tarifler hazırladık.
#ZeytinyağıYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaBayramlaşmaya giderken bir kutu güllü lokum götürmek âdettir. Misafirlere Türk kahvesi yanında ikram etmek içinse çifte kavrulmuş Antep fıstıklısı tercih edilir. Damlasakızlısı, kaymaklısı, nanelisi ve dahası... Lokum söz konusuysa herkesin favorisi farklıdır. Kültürümüzde özel bir yere sahip olan lokumun klasikleşen adreslerini jürimize sorduk.
#LokumUSLA gibi mutfak akademileri rekabetin arttığı gastronomi sektörüne girmenin en hızlı ve etkili yolu. Dışarıdan da herkesin gidebildiği Gusto by USLA ise akademinin kendine ait restoranı. Menüsü sık aralıklarla USLA’nın kurumsal şefi Cenk Akkaya öncülüğünde yenileniyor.
#USLAİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), işitme engelli bireylerin aşçılık eğitimi alabilmesi amacıyla hayata geçirilen 'Sağır Şefler Dünya Mutfağını Öğreniyor' adlı uluslararası atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. DEÜ bu kapsamda, dünyaca ünlü şefleri DEÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün uygulama mutfaklarında ağırlıyor. Alman, İtalyan, Portekiz, İsveç ve Türk mutfağından sunumların hazırlanacağı atölye çalışmasında, kayıt altına alınan üretim süreçleri proje kapsamında öğretim materyali olarak kullanılacak.
#DEÜBaşkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyen ve öğrencileri, Ankara’nın coğrafi işaretli ürünü olan ‘Beypazarı kurusu’nu depremzedeler için üretiyor. 13 akademisyen ve yaklaşık 40 öğrencinin özverili çalışmasıyla; kuru üzüm, pekmez, fındık gibi ürünlerle zenginleştirilerek besin değeri artırılan Beypazarı kurusu, deprem bölgesindeki vatandaşlara ulaştırılıyor.
#Başkent Üniversitesi