2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#Gastronomiİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde üreten ve tasarlayan genç bir kitleye, çevre, sürdürülebilirlik ve temiz teknoloji gibi alanlarda eğitim ve workshoplar sunan ve kapanış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yapacağı (27 Ağustos) Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı Hack’n Break, inovatif fikirlerle dolu yoğun bir hafta yaşattı. Türkiye’nin dört bir yanından Hack’n Break’e katılan girişimci ve geliştiriciler, mentor ve yatırımcılardan aldıkları eğitim ve workshoplarla deneyim kazandı.
#Hack'n BreakYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#GastronomiPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorBu sene 5’incisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı (ATF), rekor katılıma sahne oldu. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşen fuar, 58 ülkeden toplam 23 bin 607 ziyaretçiyi ağırladı. Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, “Uzun zamandır fuarlarda gerçekleşmeyen kontratlar Antalya Turizm Fuarı ile tekrar gündeme geldi. Katılımcılar ve ziyaretçiler birebir iş görüşmelerinde anlaşmalar yaptılar ve görüşmelerini somutlaştırdılar” bilgisini verdi.
#Sponsorlu İçerikBu sene 5’incisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı (ATF), rekor katılıma sahne oldu. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşen fuar, 58 ülkeden toplam 23 bin 607 ziyaretçiyi ağırladı. Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, “Uzun zamandır fuarlarda gerçekleşmeyen kontratlar Antalya Turizm Fuarı ile tekrar gündeme geldi. Katılımcılar ve ziyaretçiler birebir iş görüşmelerinde anlaşmalar yaptılar ve görüşmelerini somutlaştırdılar” bilgisini verdi.
#Antalya Turizm FuarıBodrum-Güvercinlik’te bulunan Titanic Luxury Collection Bodrum’un genel müdürü Mert Aygün’le bir araya geldim. Her şey dahil bir tesiste, öncelikle sıkıcı büfeler aklımıza gelir. Barada ise farklı tercihlere hitap ederek ‘her şey dahil otel’ algısını değiştiriyor. Otelin Yunan restoranında eğlenceli bir sirtaki şovu ya da beach club’da DJ performansıyla karşılaşabiliyorsunuz. Genç yönetici Mert Aygün, “Artık herkes deniz-kum tatilinden ziyade deneyim kazanmak istiyor. Biz de gastronomiden sanata birçok alanda misafirlerimize deneyim vadediyoruz” diyor. Aygün, İspanya’ya gitmeden hemen önce Titanic Bodrum’da konaklayan futbolcu Arda Güler için de şu yorumu yapıyor: “Tatilde bile antrenmanlarına devam etti. Hedefleri çok yüksek.”
#Barbaros TapanBodrum dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi’ne ev sahipliği yaptığını hatırlatan POYD Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, “Sadece bu mozolenin restore edilerek kente kazandırılması bile dünyanın gözünün üzerimize çevrilmesini sağlar” dedi.
#112. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıGastromasa yedi yıl içinde dünyanın en önemli dört gastronomi kongresinden biri haline geldi. Sayısını yazamayacağım kadar fazla Michelin yıldızlı şef, bu konferanstaydı, ben de takip edebildiğim kadar çok konuşmacıyı takip etmeye çalıştım. Ama beni üzen bir şey oldu. Konferansa giden gastronomi öğrencilerinden çoğu zamanını, belki de kariyerlerine damga vuracak bu konuşmacıları dinlemek yerine dışarıdaki stantlarda ürün tadımı için sıraya girerek geçirdi...
#GastromasaYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni Yıl