Bu akşam kaptanlık oyunu için yarışmacılar MasterChef'te lahmacun yapımı için mücadele verecekler. İzleyenlerin merak ettikleri evde lahmacun yapımı için orjinal lahmacun tarifi derledik. Peki, evde lahmacun nasıl yapılır? İşte, tavada lahmacun tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Tavada LahmacunOdun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.
#LahmacunGünlük hayatta yaşadığımız bazı olaylar hatta yediğimiz bazı yiyecekler bile rüyalarımızda kendisine yer buluyor. Rüyada en çok görülen yiyecekler arasında ise lahmacun yer alıyor. Rüyada lahmacun görmek, genellikle olumlu bir şekilde yorumlansa da rüyada görülüş şekline göre farklı anlamlar kazanıyor. Rüyada lahmacun görmek ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rüyada Lahmacun GörmekHamburgerden pizzadan önce o vardı, hala da yeri başkadır. Havalı restoranlarda da yer bulur kendisine, seyyar satıcıların sandıklarında da. Evet, lahmacundan bahsediyoruz. Her yere yakışan lahmacunun sizin mutfağınıza girmesinin zamanı da gelmedi mi? “Geç bile kaldı” diyorsanız, ev yapımı lahmacun tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İşte çıtır çıtır hamuruyla, mis gibi iç harcıyla evde lahmacun yapımı…
#LahmacunLahmacun tarifi, metotlarına ve yöresine göre değişkenlik gösterebiliyor. Özellikle güney kesimlerde, büyükşehirlerin aksine elle açılan hamur ile yapılan lahmacun, temelde kıyma, kıyılmış soğan, maydanoz ve baharat karışımından oluşuyor. Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Hatay çevresinde malzeme içeriği ve yoğunluğu ile farklılık gösteren lahmacun tarifleri, evde de kolayca uygulanabiliyor. Peki, evde lahmacun içi nasıl hazırlanır? İşte, lahmacun yapılışı hakkında önemli bilgiler
#Evde LahmacunLahmacun yediden yetmişe herkesin bayıldığı bir yemek. Üstelik diğer fast food’lara göre de çok daha ekonomik ve sağlıklı. Herkesin lahmacun zevki de farklı elbette; kimi çıtır seviyor, kimi daha yumuşak. Ancak malzemenin bol olması her şekilde şart. Peki lahmacunu evde yapıp, dilediğiniz gibi yiyemez misiniz? Tabii ki yiyebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan aşağıda yer alan püf noktalarımız ve tarifimiz. İşte nefis ev yapımı lahmacun tarifi…
#LahmacunTaş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıGupse Özay, Hazal Türesan ve Esra Ruşan... Bu üç yetenekli başarılı kadını bir araya getiren, bu hafta vizyona giren ‘Lohusa’ filmi oldu. Senaryosu Gupse Özay imzalı film bir anne-babanın doğumdan sonraki 40 gününü merkezine alıyor. Üç isimle buluştuk; güldürme garantili filmlerini, kadın olmayı, anneliği ve aşkı konuştuk.
#Gupse ÖzaySon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorSon zamanlarda cenaze evlerindeki yemek ikramı, misafir ağırlama konusu çok tartışılıyor. Kimisi taziye ziyaretlerinin amacını aştığını söylüyor kimisi ise böyle günlerde kalabalığın ve ikramların normal olduğunu savunuyor. Peki doğrusu hangisi? Cenaze evlerinde nasıl davranılmalı? İnsanların acılarını paylaşmak isterken onlara daha fazla zarar veriliyor olabilir mi?
#Cenaze EviYakın zamanda yapılan bir araştırma zıt kutupların birbirini çektiği efsanesini çürüttü. Yapılan çalışmada zıt kutupların birbirini çektiğine dair herhangi bir "ikna edici" kanıt bulunamadı. Bu araştırma ezber bozsa da farklılıkları ile çok güzel bir şekilde ilişkilerini yürüten insanlar da var tabii ki. Biz de "Kimi, hangi kutup, nasıl çekti?" diye sorduk ve bu ilişkilerin hikayelerini dinledik.
#İlişkiSon zamanlarda cenaze evlerindeki yemek ikramı, misafir ağırlama konusu çok tartışılıyor. Kimisi taziye ziyaretlerinin amacını aştığını söylüyor kimisi ise böyle günlerde kalabalığın ve ikramların normal olduğunu savunuyor. Peki doğrusu hangisi? Cenaze evlerinde nasıl davranılmalı? İnsanların acılarını paylaşmak isterken onlara daha fazla zarar veriliyor olabilir mi? Hem yakınını kaybetmiş insanlarla konuştuk hem de konuyu Sosyolog-Sosyal Psikolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın ile detaylandırdık
#Bir Sorudan FazlasıGaziantep'in Nizip ilçesi'nde yaşayan Öztürk ailesinin başı iki yıldır asılsız ihbarla dertte. Sık sık 112'ye yapılan ihbarlar nedeniyle itfaiye, polis, ambulans ve cenaze aracı gelen evine, esnaf tarafından da kimliği belirsiz kişilerce sipariş edilen yemek ve tatlı göndermesinin psikolojisini bozduğunu anlatan Öztürk ailesi, sürekli polise şikayette bulunmalarına rağmen sonuç alamadıklarını ifade etti. "Benim film gibi hikayem var" diyen Elif Öztürk, "Bu durum bende panik atak başlattı, psikolojik tedavi görmeye başladım. Sokaktan bir ambulans, polis aracı sesi duyunca bile korkuyorum. Çocuklarımı dahi okula götürürken, tedirgin olmaya başladım. Bunu kim yapıyor bilmiyorum ama bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyorum" diye konuştu.
#GaziantepYıllardır hep "Zıt kutuplar birbirini çeker" diye biliyorduk ama bu eski inanışı inceleyen bilim insanları, benzer yapıya sahip insanların bir araya gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu araştırma ezber bozsa da farklılıkları ile çok güzel bir şekilde ilişkilerini yürüten insanlar da var tabii ki. Biz de "Kimi, hangi kutup, nasıl çekti?" diye sorduk ve bu ilişkilerin hikayelerini dinledik.
#İlişkiler“MasterChef Türkiye” yarışmasının jüri koltuğunda oturan Somer Sivrioğlu, Roksan Kunter’in sunduğu “Roksan ile Laf Arası” programına konuk oldu. Ünlü şef kariyerinden MasterChef Türkiye programına, Fenerbahçe’den Avustralya’daki hayatına kadar birçok konuda ilginç açıklamalar yaptı.
#Masterchef TürkiyeLahmacun herkesin keyifle yediği bir lezzet. Çıtır çıtır hamuru ve nefis iç harcıyla yiyen bir daha istiyor. Yanında domates, yeşillik ve soğanla tadına doyulmuyor. Bu lezzetli evinizde de hazırlayabilirsiniz. Evde çıtır çıtır lahmacun yapımı için hamuru ve iç harcının tarifini derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#LahmacunBırakın ülkemizi, “İstanbul’da ‘en iyi lahmacun’ şu veya bu” demek anlamsız hatta ahmakça. Farklı stiller, farklı ustalar var, farklı gelenekler var... Ama iyisi nedir, ölçütleri nelerdir, bunlar konusunda anlaşabiliriz. Bahsettiğimiz bir pideyse kullanılan unun kalitesi, mayanın niteliği ve miktarı, mayalanma süreci, fırının özelliği ve pişirmedeki ustalık… Hepsi bir bütün...
#Fast FoodYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#Kebap