coğrafi işaretli ürün haberleri sayfasında coğrafi işaretli ürün hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 404 coğrafi işaretli ürün haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Konya’nın yöresel meşhur tatları arasında yer alan ve ‘coğrafi işaret tescili’ olan etli ekmek, son günlerde Sivas’a mı, yoksa Konya’ya mı ait olduğu yönünde tartışma konusu oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Yılmaz Seçim, etli ekmeğin 1200’lü yıllardan itibaren Konya’da üretildiğini belirtti. Seçim, 1923 yılında ilk defa Konya’daki kebapçılar çarşısında kayıt altına alınıp, tanınmaya başladığını, 1939 yılından itibaren de sadece etli ekmek üreten işletmelerin açıldığını ve 2 yıl önce ‘coğrafi işaret tescili’ alındığını kaydetti.
#Etli EkmekCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaPide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ayaş domatesinin, Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti.
#Emine ErdoğanBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaGaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.
#GaziantepÇeşme denilince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz meşhur kumrusudur. Yolunuz Çeşme’ye düştüğünde, ‘Çılgın’, ‘Yengen’, ‘Basri’, ‘Psikopat’, ‘Asım’, ‘Yunus’, ‘Palet’, ‘Mecit’ diye bir şeyler duyarsanız bilin ki bunlar bu eşsiz lezzete verilen isimlerdir. Hangisini söylerseniz söyleyin asla pişman olmazsınız. Şimdiden afiyet olsun!
#1Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi bitkiler başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu verilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı.
#ZeytinyağıTarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi bitkiler başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu verilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı.
#NMR CihazıTürkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda yürüttüğü e-ihracat hareketiyle yerli üreticilerin ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki müşterilerle buluşturmaya devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın Kestanesi10 bin yıllık geçmişi olan ve altı yıl önceki gizemli kazısı ile dünyanın ilgi odağı olan Tarsus, Kleopatra Gençlik İksiri (Ölümsüzlük İksiri) ile de tanıtılacak. Adına bu yıl Tarsus’ta festival düzenlenen Kleopatra’nın içtiği bu iksir için patent başvurusu yapıldı.
#TarsusBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimRİZE'de 1924 yılında üretimi başlayan, bugün ise 830 bin dekar alana yayılan çay tarımında başvuru üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu, 'Rize Çayı'nı, 'coğrafi işaretli ürün' olarak 98 yıl sonra tescilledi. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Tescille birlikte ekstrakt, nem oranı, suda çözünmesi, tat, renk gibi kriterler getirdik. Kalite limiti tutan ürünlere coğrafi işaret tescili kullanma hakkı veriyoruz" dedi.
#RizeRize'de 1924 yılında üretimi başlayan, bugün ise 830 bin dekar alana yayılan çay tarımında başvuru üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu, 'Rize Çayı'nı, 'coğrafi işaretli ürün' olarak 98 yıl sonra tescilledi. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Tescille birlikte ekstrakt, nem oranı, suda çözünmesi, tat, renk gibi kriterler getirdik. Kalite limiti tutan ürünlere coğrafi işaret tescili kullanma hakkı veriyoruz" dedi.
#Rize ÇayıBursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Bursa İpeksi Lezzetler Festivali bugün sona eriyor. Bu sene ilk defa düzenlenen bu festivalde Bursa lezzetleri, coğrafi işaretli ürünleri, gastronomi destinasyonlarıyla birlikte yerli yabancı turistlerin ve Bursalıların beğenisine sunuldu. İlkini yapmak cesaret ister, ilkini yapmak değerlidir. Bursa Büyükşehir yetkililerini bu anlamda tebrik ederim.
#RAMAZAN BAŞANGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiPandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen Çeşme Festivali, 22-25 Eylül tarihleri arasında ‘Balkan Günleri’ teması ile düzenlenecek. Pek çok ünlü ismin ve müzik gruplarının sahne alacağı festival, tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına ev sahipliği yapacak.
#Çeşme Festivali