Türk mutfağının yemeklerden önce ve sonra vazgeçilmez olan bir alışkanlığı vardır. Bu alışkanlık çay içmektir. Yediden yetmişe her yaştaki insanın severek içtiği bir içecektir çay. Yaz kış fark etmeksizin her mevsim içilir. Karadeniz bölgesinde yetişen çaylar kurutulduktan ve işlemlerden geçtikten sonra bizlere hazır şekilde sunulur. Geriye ise çayı demlemek ve içmek kalır. Çayın farklı demleme çeşitleri ve farklı demlenme süreleri vardır. Bu süreler çayı nasıl demlediğinize göre değişiklik gösterebilir. Çay kaç dakikada demlenir? Çayın ortalama demlenme süresi nedir? Çay nasıl yapılır? Sizler için çayın demlenmesi hakkında merak edilenleri derledik.
#Çay Kaç Dakikada Demlenir?Moringa; günümüzde yaprak, yağ, toz ve kapsül şeklinde tüketilen bir bitkidir. Potasyum, protein, A vitamini, demir de dahil olmak üzere zengin besin değerlerine sahip. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olması sayesinde 'mucize ağaç' olarak adlandırılan Moringa, daha çok çay formuyla popüler oldu. Moringa çayı, bitkinin yaş yapraklarının öğütülerek çay haline getirilmesiyle oluşuyor. Peki evde moringa çayı nasıl yapılır?
#Moringa ÇayıÇay hayatımızda yeri çok büyük olan lezzetlerin en başında yer alıyor. Bulmacalarda çıkan “Başlıca içeceğimiz?” sorusunun cevabının su değil çay olması gerektiğine inanların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Çay denince aklımıza genel olarak tavşan kanı geliyor ancak son dönemde sütlü çay sevenler de çoğalmaya başladı. Peki İngilizlere ait olduğu bilinen sütlü çay geleneğinin kökeni nedir ve sütlü çay nasıl yapılır? İşte merak ettikleriniz…
#Çay TarifleriSağlıklı, mutlu yaşamak ve kolayca göbek eritmek için ne yapılmalı? Göbek eritmek için bitkisel çözümler neler? Göbek eritmek ve kolay sindiriminizi sağlayacak çay nasıl yapılır? Göbek yağlarını eritmenin yolları neler? Siz de karın bölgenizdeki yağlardan şikayetçiyseniz göbek sorununuzu çözebilecek tüm sorularınızın cevabını bu yazıyı okuyarak öğrenebilir, göbek yağlarınızdan kolayca kurtulabilirsiniz.
#Göbek Eritmede BeslenmeYaz sıcağını hafifletmek ve biraz olsun ferahlamak için soğuk içeceklere yönelen vatandaşlar, evde yapabilecekleri hem pratik hem de lezzetli içecek tariflerini araştırıyor. Yaz mevsiminde serinlemek için buzlu çay da iyi bir alternatif olabilir. Peki, buzlu çay nasıl yapılır?
#Buzlu Çay Nasıl Yapılır?Cennet çamuru, hem görüntüsü ve hem de lezzetiyle çay saatlerinize renk katacak. Kilis mutfağına ait bu nefis tarif, bol fıstık ve şerbet ile hazırlanıyor. Lezzetine de doyum olmuyor. Dilerseniz üzerine dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz. Peki cennet çamuru nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Cennet ÇamuruRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞBana en çok sorulan sorulardan biri iftardan sonra neler yiyebiliriz ve tatlı krizleriyle nasıl başa çıkabiliriz oluyor. Uzun süre açlıktan sonra enerjisiz kalan vücut, iftardan sonra hızlı enerji kaynaklarına yönelebilir. Bu durumda ne tür yiyecek ve içecekleri seçmeliyiz?
#Berrin YiğitRamazan ayında iftar sofralarının olmazsa olmazı Ramazan pidesi pastane usulü ve fırıncı tarifleriyle farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Bugün sizlere pastanelerde mis kokusu ile hafızalarda yer eden Ramazan pide tarifi hazırladık.
#Ramazan Pide TarifiŞebit yağlaması da denilen Kayseri yağlaması sofralarınıza hem besleyici hem doyurucu bir yöresel lezzet olarak konuk oluyor. Kendisine has olarak hazırlanan yufka, kıyma, salçalı sos ve yoğurt ile bütünlük sağlayan Kayseri yağlaması, tek başına bir öğün olarak kullanılabiliyor. Her iki yemekte de kıyma bulunurken kat kat açılan ve şebit adı verilen bazlamalar yağlamanın lezzetini ayrıştıran en önemli nokta oluyor. Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır, malzemeleri neler? Evde pratik Kayseri yağlaması tarifi ve yapım aşamaları...
#Kayseri Yağlamasıİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıMuhammara, bazı yörelerde acuka olarak da biliniyor. Kafkas mutfağına has bu nefis kahvaltılık kızarmış ekmek dilimleriyle ayrı bir güzel oluyor. Bu nefis sosu kahvaltılarınızda tercih edebileceğiniz gibi atıştırmalık ya da meze olarak da servis edebilirsiniz. Peki muhammara nasıl yapılır? İşte evde pratik muhammara tarifi...
#Muhammara TarifiÇıtır çıtır kıvamı, bol şerbeti ile tulumba tatlısı MasterChef ekranlarına geliyor. Yarışmacılar bir yandan tulumba tatlısı ile kaptanlık yarışını kazanmayı hedeflerken, diğer yandan izleyiciler evde tulumba tatlısı nasıl yapılır merak ediyorlar. İşte, Evde kolay tarifi ve püf noktalarıyla tulumba tatlısı tarifi ve malzemeleri...
#Tulumba Tatlısı TarifiArtık hepimiz biliyoruz; sirke doğal bir sağlık deposu. Ancak sirkenin faydalı ve etkili olması için hangi meyveden yapılmış olursa olsun, doğal olması şart. Üzüm, elma, nar gibi daha yaygın sirkelerin yanı sıra alıç, ayva gibi meyvelerle de nefis sirkeler yapabilirsiniz. Biz bugün sizin için ayva sirkesi tarifini araştırdık. Mutlaka denemeniz gereken bu sağlık deposu sirkenin tarifi hemen aşağıda. Şifa olsun…
#Ayva Sirkesi Nasıl YapılırBezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir. Peki, fava nasıl yapılır?
#FavaAkçaabat köftesi, asıl Akçaabat'ın özel yetiştirilen dana ve öküzleri ile elde edilen bir köfte çeşididir. Akçaabat köftenin yapımında malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriyle bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılır. Özenle yoğrulan bu karışım, belirli büyüklüklerde oval hale getirilip, ızgaralı ocaklarda pişirilir ve damak zevkine sunulur. Peki Akçaabat köfte nasıl yapılır? İşte MasterChef Akçaabat köfte tarifi ve malzemeleri...
#Akçaabat KöfteRozbif, az kavrulmuş geleneksel bir sığır eti yemeğidir, genellikle İngiltere'de yapılır. Asıl olarak ana yemek olarak hazırlanan rozbif, genellikle sandviçlerde kullanılır. Baharatlarla güzelce marine olması, rozbif tariflerinin püf noktasıdır. Peki, rozbif (roast beef) nedir, nasıl yapılır?
#RozbifBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarHerkesin en çok sevdiği yemeklerden birisi köftedir. Köfteyi evde pişirdikten sonra servis şeklinde veya ekmek arasında zevkle yiyebilirsiniz. Özellikle çocuklar köfte yemeyi çok severler. Tabi büyüklerde köfteye asla dayanamaz. Köfte nasıl pişirilir? En iyi köfte nasıl yapılır? Köftenin piştiği nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KöfteÇıtır çıtır damak çatlatan tadıyla halka tatlısı eskilerden gelen ve yeri hiç dolmayan şerbetli tatlılarımızdan biridir. Ancak tarifinin zor olduğu düşünüldüğünden halka tatlısının evde yapımı çok fazla yaygın değildir. Şimdi sizlere evde de halka hamurunu kolayca hazırlayabileceğiniz pratik bir ev yapımı halka tatlısı tarifi paylaşacağız. İşte, tatlıcılardaki lezzeti aratmayan halka tatlısı tarifi, malzemeleri ve kalorisi ile tüm detaylar…
#Halka TatlısıFırın sütlaç, mutfağımızın geleneksel sütlü tatlılarından biri. Hafif olmasının yanı sıra lezzetiyle herkesin zevkle tükettiği fırın sütlacın yapımı çok kolay. Soğuk soğuk ve üzerindeki tarçınıyla da tadına doyum olmuyor. Peki fırında sütlaç nasıl yapılır? İşte tam kıvamında ve ölçülü fırın sütlaç tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
#Fırın Sütlaç Nasıl YapılırNane limon özellikle kış mevsiminde sık sık tüketilen şifalı bir içecektir. İçine biraz da bal eklendi miydi iyi gelmediği hastalık yoktur. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı içilmesinin yanı sıra mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenir. Taze naneyle de kuru naneyle de yapılabilen nane limonu siz de bol bol demleyip içebilirsiniz, bunun için hasta olmayı beklemenize gerek yok. İçine biraz da zencefil eklediğinizde şifası katlanan nane limonun yapılışı hemen aşağıda…
#Nane LimonÖzellikle doğu bölgelerimizin en temel lezzetlerinden olan ve kebaba rakip olarak görülebilecek bol etli içli köftenin evde yapımının zor ve zaman alıcı olduğu bilinir. İçli köftelerinizi doldururken köfteye kolay şekil vermek için her bir doldurma işleminden önce elinizi suya ya da yağa batırın. Peki, haşlama içli köfte ve kızartmalık içli köfte tarifi nasıl yapılır? Evde kolay içli köfte tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#İçli KöfteGüney Doğu Anadolu’nun en çok tüketilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Peki, çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur?
#Çiğ Köfte Nasıl Yapılır