Bağdat Caddesi, çoğumuz için diğer adıyla sadece ‘Cadde’... Varlığını Bizans’tan beri koruyan bu ünlü yol, 1940’lardan itibaren İstanbullular için lüksün, alışverişin, yemek ve eğlencenin en önemli adreslerinden biri oldu. Değişip dönüştüğü, canlılığını kaybettiği dönemler olsa da bugün her şeye rağmen yeniden revaçta. Yine gençlerin uğrak noktası, yine alışverişçilerin buluşma merkezi, yine en popüler restoranların adresi... İşte Cadde’nin yenileri, geri dönenleri ve hep yerinde duran klasikleri...
#Bağdat Caddesiİnsanlar neden dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyar? Restoranlar ne zaman, nasıl ve neden ortaya çıktı? Pastanelerin Türk kültür tarihindeki yeri ne? ‘Fast food’ kültürü bize nasıl geldi? Günden güne değişen bir alışkanlığın yüz yıllık öyküsü, Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu’nun yazdığı ‘Hesap Lütfen’de toplandı.
#İstanbulRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown Midpoint33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast FoodTürkiye nüfusunun yarısı 28 yaşından küçük. Ülkedeki her dört kişiden biri, 18-28 yaş arasında. En büyük şehir İstanbul’a “dinamik, canlı şehir” denilmesinin nedeni onlar. Yedi ayrı semte gittik, orada yaşayan, boş vakitlerini orada geçiren, yaşları 18 ile 28 yaş arasında değişen arkadaş gruplarıyla sohbet ettik.
Yaz geliyor. Artık sokaklara çıkmak, açık havada yiyip içmek, oturmak, sohbet etmek istiyoruz. Bunun için kapılarından dışarı taşan kafeler çok ideal. Kapılarının önündeki kaldırımlara masa ve sandalyeleri atıyorlar. Müşteriler hem gelen geçene bakıyor, hem de kışın alıştığı lezzetleri havadar bir ortamda tadıyor.
Hafta sonu ne yapacağınıza henüz karar vermediyseniz ve İstanbul'da kalacaksanız sizin için şık ve rahat mekan önerilerimiz var. İstanbul Life dergisi, İstanbul'un en gözde 50 mekanını sizin için seçti. Avrupa ve Anadolu yakasında yer alan bar, kafe, pastane, gece kulüplerinin adresleri, telefonları... İstanbul'un dört bir yanındaki 650 restoran ve barın adresleri derginin yeni sayısında.
Kafeler son yıllarda zaman geçirmek için en ideal mekanlar haline geldi. Bir zamanlar sadece kahve ve çay içmek için giderdik, şimdi yemek de yiyoruz, kahvaltı da ediyoruz. Bu değişimde, dünyanın dört bir yanından gelmiş kahveleri aynı dekor ve dizaynda satan kafe zincirlerinin bir bir açılmasının büyük etkisi oldu. Ama zincirlerin yanı sıra kendi konseptleriyle öne çıkan kafeler de kısa sürede tanındı, müdavimleri oluştu. Biz de bu hafta, konusunda uzman jüri üyelerimize İstanbul’un kafeleriyle ünlü Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki en iyi kafeleri sorduk.
Sevgililer Günü öncesi ünlü çiftlere onlar için anlam ifade eden, romantik buldukları, bir aşk yemeği için başkalarına tavsiye edecekleri mekanları sorduk. Haliyle hepsi son derece kişisel, kendilerinin tercih ettikleri adresleri söyledi. Bu nedenle karşımıza pek çok farklı mekan çıktı. Her hafta olduğu gibi birden 10’na kadar sıralama yapmadık, listeyi alfabetik dizinle oluşturduk. Adı anılan diğer restoranları da ayrıca listeledik.