Böyle hesap olmaz… İngiltere’de bir işadamı 3 şişe maden suyuna 75 pound para ödedi. İşadamı hesabın faturasını ise Twitter’dan paylaştı. Hesaba göre işadamı bir sodaya yaklaşık 86 lira para ödemiş oldu. Bu hesap akıllara Bodrum Maça Kızı oteldeki 39 liralık lahmacunu getirdi.
#TwitterCumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sonrası Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ege’ye yakın 10 Yunan adası; Rodos, Kos, Sisam, Sakız, Meis, Simi, Leros, Limni, Midilli, Kalimnos’u ziyaret edecek Türk vatandaşları için kapıda vize uygulamasına yeniden dönüleceğini duyurdu. Ankara-Atina hattındaki bu sıcak gelişme Türk turisti hasretle bekleyen komşuda olduğu kadar “evde” de bayram havası estirdi. Özellikle de sosyal medyada birçok kullanıcı lahmacunun 500, plaj giriş ücretinin 1000 lira olduğu örneği ile fiyatların aşırılığından yakındığı Alaçatı, Bodrum, Bozcaada esnafına seslendi: “Biz bu yaz ‘komşi’deyiz.” Gelin hem bu Türk- Yunan turizmi çekişmesine bakalım hem de kapı vizesi uygulamasına...
#YunanistanTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiAylık 13 milyon lira. Öyle bir rakam ki bu... Hani şey de diyemiyorsun; ‘amaan ne olacak canım dolar hesabıyla 1 milyon bile değil...’ Aylık çünkü... Üstelik bir tatil için ödüyorsunuz sadece... Üzerine depozitosu, aidatı, mutfak gideri, elektriği, suyu da eklenince ortalık daha da şenleniyor. Sanırım görgüsüzlüğün zirvesine çıktık. Belki normale dönmek için böyle yozlaşmalar gerekiyor bize.
#İrem DericiBEKLENEN oldu, Bodrum’da sezon öncesi lahmacun haberleri bu yıl 450 lirayla açıldı. (Konaklama ve plaj giriş ücretlerinden söz etmeyeceğim) Bazı otel ve lüks plaj işletmelerinde geçen yıl lahmacunun 200 lira olduğu anımsatılırken, “Bodrum’da sezon başladı, lahmacun 450 lira/ Lahmacun fiyatı dudak uçuklattı/Bodrum’da pahalılık sınır tanımıyor” gibi başlıklara yer verildi.
#1Muğla'nın Bodrum ilçesinde, lüks işletmelerde geçen yıl 200 TL'ye satılan bir lahmacunun fiyatı 450 TL'ye, kişi başı gecelik konaklama hizmeti ise 450 liradan başlayıp, konum ve konsepte göre 200 bin liraya kadar çıkıyor. Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, "Yüksek sezonda 1 milyon liraya 5 gece konaklama yapılan yerler de var. Bu tarz yerler oteller içerisinde villa ve apart konsepti olarak hizmet veriyor. Burada 7 kişi de konaklayabiliyor" dedi.
#BodrumBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunFestivaller, oteller, restoranlar, yat limanı açılışları gibi birbirini takip eden etkinliklerle ekim ayına belki biraz yorucu ama çok hızlı ve hareketli bir giriş yaptık. Zaman zaman bu saptamam nedeniyle eleştirilsem de hep söylediğim gibi sonbahar gerçekten de eyleme geçilen başlangıçlar mevsimi, sanki gerçek hayata dönüş gibi...
#Müge Akgün