Besin
Toplam 13.625 Besin haberi bulunmuştur.
Besin Haberleri
B12 vitamini nelerde bulunur? B12 eksikliği nasıl anlaşılır?
Televizyonlarda ve gazetelerde konuşan uzmanlar, sık sık B12 vitaminin eksikliği durumunda yaşanacak sağlık sorunlarından bahsederek vatandaşları uyarıyor. Bu nedenle B12'nin bulunduğu besinleri sıklıkla tüketmek önemli. B12 vitaminin bulunduğu besinler aslında her evde bulunan gıdalar. Peki, B12 nelerde bulunur? B12 eksikliği nasıl anlaşılır?
Vücudun Kolay Sindirebileceği 8 Besin
Birçoğumuz yediğimiz yiyeceklerin besin değerlerine bakmadığı gibi kolay sindirilip sindirilemeyeceğine de dikkat etmiyoruz. Oysa sindirilmesi zor yiyecekler birçok mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Fakat bol lifli ve sindirilmesi kolay yiyecekler hem bizi tok tutar hem de midemizi rahatlatır. İşte sindirilmesi kolay besinler...
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır?
Zayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği ketojenik diyet, son zamanlarda oldukça popüler oldu. Alzheimer, Parkinson ve otizm gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılan bu diyet, karbonhidratların sınırlandırılmasına yönelik gerçekleşir. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında merak edilenler...
Kaliteli Uyku İçin 9 Besin
Kaliteli bir uyku vücudun yeterince dinlenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vazgeçilmez. Düzenli uyku uyuyamayan kişilerin gergin ve enerjisiz hissetmelerinin yanında kaygı yaşama ve kilo alma gibi problemlerle karşılaştıkları da bir gerçek. Gün içerisinde tüketilen besinlerin de uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi var. Bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmek mümkün. İşte kolayca uyumanızı sağlayacak besinler...
Emine Erdoğan: "Ata Tohumu Projesi, tarımı milli bağımsızlığımızın anahtarı olarak gördüğümüzün de ifadesidir"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ata Tohumu Projesi, tarımı milli bağımsızlığımızın anahtarı olarak gördüğümüzün de ifadesidir." dedi.
En Sık Yapılan Diyet Hataları
Hemen herkes hayatının bir döneminde diyet yapmış, pazartesi başladığı serüvenini bir dilim pizzaya veya bir paket çikolataya kurban etmiştir. Her ne kadar basit ve kolay uygulanabilir gözükse de diyet, uzmanlar tarafından kişiye özel olarak verilmesi gereken bir beslenme programıdır. Bu sebeple diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ancak herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız. Peki, nedir bu hatalar? Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlatıyor.
Sağlık Bakanı Koca’dan okul döneminde beslenme uyarıları
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlıklı beslenme alışkanlığı, çocuklarımızın yalnızca büyüme ve gelişiminde değil okul başarısı üzerinde de etkili. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalıyor, algılamaları azalıyor, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebiliyor, daha kolay hastalanıyorlar ve okul başarıları düşebiliyor" dedi.
Birinci ve 9. sınıflar okula ne zaman başlayacak? Okullar ne zaman açılıyor?
Haziran ayında başlayan yaz tatili döneminin bitmesine günler kala, okula uyum haftası veliler tarafından merak konusu oldu. MEB'in açıkladığı 2019-2020 eğitim dönemi takvimini öğrenmek adına araştırmalarına hız veren vatandaşlar, 'Birinci ve 9. sınıflar okula ne zaman başlayacak?' sorusunun yanıtını arıyor. İşte, okulların açılacağı tarihle ilgili bilgiler.
Aşkı unuttum
Futbol dünyasından ekranlara transfer olan Serenay Aktaş bilinmeyenlerini Women’s Fitness dergisinin yeni sayısına anlattı. Uzun süredir hayatında kimse olmadığını söyleyen Aktaş, “Bu duyguyu yaşamayalı o kadar oldu ki, hatırlayamıyorum” dedi.
Hangi balık nasıl pişirilir? İşte çok işinize yarayacak püf noktaları
Balık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
Çam fıstığının faydaları neler?
Özellikle aşure ve iç pilav tariflerinde sıklıkla karşımıza çıkan çam fıstığı, dolmalık fıstık ismiyle de biliniyor. Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak kullanılan çam fıstığının faydaları ise kendisi kadar bilinmiyor. Peki, çam fıstığının faydaları neler?
Küçük akbabaların yeni hayatı
Dünya genelinde uçurumun kenarındalar. Ama Türkiye’de onlar için durum farklı. Burası onların adeta son sığınağı... Avrupa’nın en kalabalık akbaba nüfusunun yaşadığı Ankara Beypazarı’nda 90 yuva izleniyor ve korunuyor. Yüzde 80’e yakın bir üreme başarısı sağlayan küçük akbabalar bu yıl da Türkiye’den yeni çocuklarla birlikte mutlu ayrılacak.
Yanlış sulama Suruç Ovası'nda verimliliği etkiliyor
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, yanlış sulama yöntemleri nedeniyle Suruç Ovası'nda toprak ve ürün verimliliği düşüyor.
Soframızdaki yalanlar
Hem yaygın yanlış anlayışları çürütüyor hem de yeni bilimsel çalışmalar ışığında pratik öneriler sunuyor. İtalya’nın bu alandaki en önemli merkezinde 40 yıldır araştırmalar yapan gıda ve beslenme uzmanı Marcello Ticca’nın ‘Beslenme Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar’ adlı kitabından öğrenecek çok şey var.
Yaşlanmayı Geciktiren Chia Suyu Tarifi
Chia tohumları, sağlığa ve güzelliğe olan faydalarıyla son dönemlerin en popüler gıdalarından biri haline geldi. Herhangi bir tarife eklemenin çok kolay olduğu chia tohumlarını en basit ve etkili haliyle nasıl tüketebileceğizi açıklıyoruz: Chia suyu!
Alzheimer’dan Korunmanıza Yardımcı Besinler
Günümüzde erken yaş döneminde de görülmeye başlayan ve kesin bir tedavisi olmayan Alzheimer’dan korunmak için hayatınıza dahil etmeniz gereken besinleri Nöroloji Uzmanı Dr. Pelin Duman’dan öğrendik…
Balıkçılara av yasağı uyarıları
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla kalkmasına günler kalırken, balıkçıların, balık boyu, zaman, yer ve tür yasaklarına uyması sürdürülebilir balıkçılık açısından önem taşıyor.
Alkali beslenme nedir? Alkali beslenme şekli nasıl uygulanır?
Kilo problemi yaşayan ve zayıflamak isteyen kişilerin başvurduğu alkali besin beslenme, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. 3 ya da 4 hafta süren alkali beslenmede, önemli olan nokta zayıflatırken, vücutta da sağlık açısından dengeyi yakalabilmektir. Peki, alkali beslenme nedir? Alkali beklenme şekli nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında bilgiler.
Aralıklı Oruç Diyeti Sağlıklı mı?
Yeni araştırmalar, ‘aralıklı oruç diyeti’ ile aynı zamanda sağlıklı kalarak kilo vermenin mümkün olabileceğini gösterdi.
Türk balına yoğun ilgi
Türkiye'den yılın ocak-temmuz döneminde 2 bin 945 ton bal ihraç edilerek, karşılığında 12 milyon 857 bin 187 dolar gelir elde edildi.
Diyette Tatlıdan Vazgeçemeyenlere Öneriler
Pek çok insan için diyetlerin en büyük zorluklarından biri de tatlı tüketiminin yasaklanması ya da sınırlandırılması. Birçok kişi gün içerisinde bastıran tatlı krizleri nedeniyle diyetini bırakabiliyor.
Tayland'da aç kalınca gıdada inovasyon yaptı
Türk girişimci Hazel Topçu, Tayland tatilinde aç kalınca gıdaların raf ömrünü 30 yıla çıkaran bir teknoloji çözümü geliştirdi.
5 yıl önce haberini yaptığım doktorun masasında babam ve ablam var
6 Kasım 2014’te, Prof. Dr. Remzi Emiroğlu’nun Bursa’da gerçekleştirdiği karaciğer naklini ameliyathanede izleyip Hürriyet Pazar için haberini yapmıştım. 8 Mayıs 2019’da aynı doktorun ameliyat masasında bu kez ablam Vildan ve babam İsmail vardı. Okuyacaklarınız bu ameliyatın öyküsüdür.
Doğru Diş Temizliği Nasıl Olmalı?
Ağız kokusunu önlemek için doğru diş temizliğinin önemli olduğunu söyleyen Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla ilgili bilgiler verdi.
Leke Tedavisi İçin En Uygun Zaman Sonbahar
Cilt yaz boyunca güneş ve sıcaklığa maruz kalıyor. Yaz aylarında cildin güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için pigment sentezini arttırdığını ve cilt lekelerine sebep olduğunu belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Bu nedenle cilt lekesi tedavisi yazın değil, sonbaharda yapılmalı. Ayrıca cilt sonbahar ve soğuk kış etkilerinden de korunmalı, bakımına özen gösterilmeli” önerisinde bulundu.
Tok Uyandırıp Gece Acıktırıyor: Gece Yeme Bozukluğu
Mideyi duygularımız yönetir. Bu sebeple duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarımız üzerinde belirleyici olabilir. Özellikle de duygu durum bozukluklarının tetiklediği gece yeme bozukluğu, akşam aşırı iştah durumu, sabah ise iştahsızlık ve anoreksia ile kendini belli eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
Brezilya'da son 3 ayda 500 milyondan fazla arı öldü
Brezilya'da son 3 ayda 4 eyalette 500 milyondan fazla arı öldü. Ölen arıların 300 milyondan fazlası Rio Grande do Sul eyaletindeydi. Araştırmacılar toplu arı ölümlerinin tarım ilacı kullanımından kaynaklandığını söylüyor.
Kırmızı Et Ne Kadar Tüketilmeli?
Dengeli beslenmede proteinler önemli yer tutuyor. Protein ihtiyacının karşılanmasında et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt gibi besinlerin büyük bir rol oynadığını söyleyen Diyetisyen Nida Doğan, “Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli” diyor.
Kuru kayısı tüketmek için 8 neden... İşte kuru kayısının faydaları
Günümüzden 5000 yıl önceye dayanan bir geçmişe sahip olan kayısının hem yaşı hem de kurusu şifa deposu. Yaz meyvesi olan kayısının kurutulmuş hali kışın buzluklarda saklanarak tüketilebiliyor. Sağlıklı ağız ve dişlerden parlak bir cilde kadar tüm vücut için yararlı bir besin olan kuru kayısının faydalarını derledik.
Fıstık Ezmesinin 7 Bilinmeyen Faydası
Fıstık ezmesine alerjiniz yoksa size bu harika besinin sayısız faydalarından bahsedeceğiz. Kahvaltı, spor öncesi, ara öğün ya da akşam yemeği... Fıstık ezmesini her öğünde tüketebilirsiniz. Protein, potasyum ve sağlıklı yağ deposu fıstık ezmesinin birçok faydası var. İşte fıstık ezmesinin 8 faydası...
Yeşillikleri suda üretiyor
Growponics Sera Teknolojileri Türkiye Genel Müdürü Harun Malkoçlar, ortağı ile birlikte İzmir Ovacık’a 1 milyon dolar yatırımla topraksız tarım yapıyor. 4 bin 500 metrekarelik kapalı alanda başlayan ve 3 aşamalı projede hedef bunu Türkiye’ye yaygınlaştırmak ve sebze ithalatının önüne geçmek. Malkoçlar, “Yaprağı yenilenebilir yeşilliklerin tümünü üretiyoruz” dedi.
Mutfakta Bu Hataları Asla Yapmayın!
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; besinler aracılığıyla taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor. Peki, bu sağlıksız tablodan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?
Yaz Keyfine Gölge Düşüren 7 Hastalık
Deniz, güneş ve kum üçlüsü yaz aylarında enerjimizi yükselten faktörler olarak öne çıksa da, hiç beklenmedik bir anda kapımızı çalabilen bazı hastalıklar yaz keyfimize gölge düşürebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Tellioğlu bugünlerde en sık rastlanan 7 yaz sorununu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Dönüşüm gübresi
Devir elimizdeki kaynakları doğru kullanma devri. Buna atıklar da dahil. Her şey dahil oteller, seralar ve meyve suyu fabrikaları... İşte buralardan çıkan organik atıklar gübre oluyor ve yetişen bitkileri besliyor.
Köpekbalıklarına tahsisli koy
Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mayıs ayında Marmaris kıyılarında görülen köpekbalıklarını markalamak için harekete geçti. Köpekbalıklarının yüzgeçlerine çip takılarak rotaları uydudan takip edilecek. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, projenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.
Plastikleri yiyecek sanıyor
İngiliz bilim insanlarının yürüttüğü araştırmaya göre sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olma özelliğini taşıyan yeşil deniz kaplumbağaları, denizlere atılan plastikleri besin maddesi zannederek yiyor.
Kurban eti nasıl saklanır? Kurban etini muhafaza ederken bu hataları yapmayın!
Kurban Bayramı'nda kurban etinin muhafaza ediliş şekli vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Kurban eti saklanırken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlar anlattı. Buna göre, kurban eti kesildikten sonra bir süre dinlendirip daha sonra pişirmek bakteri faaliyetini yavaşlatıyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban etini muhafaza ederken nelere dikkat edilmeli? İşte, o konu hakkında bilgiler.
Kurban etleri yıkanmalı mı? İşte cevabı...
Kurban Bayramı öncesinde, kurban etinin nasıl saklanacağı ve tüketileceği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Kamil Bostan, “Henüz kesilmiş taze kurban eti uzun süre poşette tutulursa bozulma ve ağırlaşma süreci hızlanır. Bu nedenle et en kısa sürede poşetten çıkarılıp temiz ve serin bir yerde yayılarak soğuması sağlanmalı” dedi.