Balık Türleri haberleri sayfasında Balık Türleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1468 Balık Türleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Keban Baraj Gölü’nde iki balıkçının ağına ülkemiz sularında yaşamamasına rağmen Sibirya Mersin balığı takıldı. Üstelik balığın eti 300, havyarının değeri 2 milyon lirayı buluyor. Peki bu tür göle nasıl geldi? Keban Baraj Gölü’ne zarar verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Su ÜrünleriKARADENİZ'de Sinop açıklarında yaşayan literatürde 'Atherinahepsetus' olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile 'Neogobiusmelanostomus' olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#SinopEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Emiroğlu, "İç sulardaki istilacı balık türlerine önlem alınmazsa sularımızın balık yapısı tamamen değişir. İçme suyu havzalarımızı kaybederiz"
#Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiKışın tüketilmesi en zevkli balıklardan biri olan kalkan balığı balıkların imparatoru olarak geçiyor. Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Peki, kalkan balığı nasıl temizlenir, nasıl yenir ve pişirilir? İşte kalkan balığı mevsimi ve özellikleri...
#Kalkan BalığıUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Balık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.
Denizler de bulunmakta olan birçok çeşitli balık olduğu bilinmektedir. Denizde bulunan balıklardan birisi de tombik balığı olarak ifade edilebilir. Tombik balığını duyan kişiler bu balık türü ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgi edinmek istemektedir. Tombik balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tombik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Tombik balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Sağlıklı bir hayat sürmek için haftada en az bir kez balık yemek gerekmektedir. Balık türleri arasında birçok lezzetli balık bulunmaktadır. Bu balıklardan biriside alabalık olarak bilinmektedir. Alabalığı doğru yöntemler ile oldukça güzel bir şekilde pişirebilirsiniz. Sizler için Alabalık nasıl pişirilir? En lezzetli alabalık fırında mı tavada mı pişirilir? İşte, tüm detaylar.
#AlabalıkŞubat ayı, balık tüketiminin oldukça revaçta olduğu bir ay. Şubat ayında tezgahları şenlendiren onlarca tür balık arasında seçim yapmakta zorlanan vatandaşlar, şubat ayında yenmesi önerilen balıkları merak ediyor. İşte, şubat ayında lezzetli balıklar listesi
#Şubat'ta Hangi Balıklar Yenir?İstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Hamsiİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Balon BalığıKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Marmara Denizi, 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece artmış. Uzun dönemli ortalama sıcaklıklar 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken geçtiğimiz yıl itibarıyla bu 17,8 santigrat dereceye yükselmiş ki; bu toplamda 2,5 santigrat derecelik bir artış demektir, bu ciddi bir artış" dedi.
#Marmara DeniziTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Marmara Denizi, 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece artmış. Uzun dönemli ortalama sıcaklıklar 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken geçtiğimiz yıl itibarıyla bu 17,8 santigrat dereceye yükselmiş ki; bu toplamda 2,5 santigrat derecelik bir artış demektir, bu ciddi bir artış" dedi.
#Marmara DeniziKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. İşte, konuya dair ayrıntılar...
#Kasım Ayında Hangi Balıklar Yenir?Ekim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaEkim ayında yenilecek balıklar, tüketicilerin gündeminde yer alıyor. Ekim ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, ekim ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. İşte, konuya dair ayrıntılar...
#Ekimde Hangi Balıklar Yenir?İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#Akdenizİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#AkdenizBir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla Yemekleriİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#Trakonyaİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#TrakonyaTarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, denizlerde ve iç sulardaki balıkların korunması amacıyla 'kırmızı liste' projesi başlatıldı. Çalışma kapsamında tüm balık türlerinin nesillerinin tehdit veya tehlike altında olup olmadığı belirlenerek, buna göre liste oluşturulacak. Popülasyonu azalan tehdit altındaki balık türleri kırmızı listeye alınacak ve koruma tedbirleri geliştirilecek.
#BalıkTarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, denizlerde ve iç sulardaki balıkların korunması amacıyla 'kırmızı liste' projesi başlatıldı. Çalışma kapsamında tüm balık türlerinin nesillerinin tehdit veya tehlike altında olup olmadığı belirlenerek, buna göre liste oluşturulacak. Popülasyonu azalan tehdit altındaki balık türleri kırmızı listeye alınacak ve koruma tedbirleri geliştirilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor" dedi.
#MüsilajTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYA