"Mehran Karimi Nasseri" ya da "Sör Alfred" birçoğumuza pek bir şey ifade etmeyen isimler ama "Hani Tom Hanks'in oynadığı bir film vardı ya..." denince hepimiz anlıyoruz kimden bahsedildiğini. Sör Alfred geçtiğimiz günlerde hayata veda etti ama hikayesi Hollywood sinemasının ötesinde anlatılmayı hak ediyor.
#Mehran Karimi NasseriGezginlerin listesinde hızla üst sıralara yükseliyor Bogota. Gerilla savaşları, uyuşturucu çetelerinin kanlı cinayetleri tarihe karışmak üzere. Mutfak kültüründe yaratıcılık açısından patlama yaşanıyor, caddeler yeni restoranlar, iddialı mağazalarla doldu. Şehrin sömürge döneminden kalan mimari dokusu, dev duvar resimleri trafik sıkışıklığı ve diğer küçük sorunları unutturacak kadar gözalıcı. Türkiye’nin karakış koşullarına girdiği dönemde Bogota yılın en güzel, güneşli, ılık aylarını yaşıyor. Bir fincan sert Kolombiya kahvesi için, verdiği enerjiyle şehri keşfe başlayın.
#BogotaKüçümseye küçümseye gittim, aşık olup döndüm. Sadece bir günüm vardı o yüzden de neredeyse uykuya hiç zaman ayırmadan her yerini görmek istedim. E zor tabii... Eğer bir İstanbul aşığıysanız İstanbul’u bu kadar andıran başka bir şehir görmedim diyebilirim. O yüzden Barselona’yı İstanbul üzerinden tarif edeceğim
"Rakının yanında en iyi keyifli bir sohbet gider" dense de, içki ve balık masasının vazgeçilmezi asıl mezelerdir. Anadolu topraklarında Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleşmiş, çeşitlenmiştir. İyisini buldu mu, insan ana yemekten bile vazgeçip, sadece mezeyle doyabilir.
Katılımcılar 24 saat boyunca denetim altında tutuluyor. Sadece yiyip içtikleri değil, televizyonda izledikleri programlar bile sonuçları etkilemesin diye kontrol ediliyor. Kan değerlerinden saç tellerine birçok detay her gün defalarca test ediliyor. Peki ABD'de yapılan bu araştırma bizim için neden önemli? İşte cevabı...
#BeslenmeŞimdilerde herkesin iki adım geriden baktığı kızartmalar ben küçükken soframızın vazgeçilmez bir parçasıydı. Patlıcan ve biber öğle yemeğine yakın kızartılır; üzerine domates, sarımsak, sirke ve şekerli sos dökülerek sıcak sıcak yenirdi. Uzun ince doğradığımız patatesleriyse pişirmeden önce buzlu suda bekletirdik. Patates kroket de bana yazı hatırlatan bir diğer kızartmadır. Bamyadan köfteye, mücverden böreğe ve balık-tavuğa yaz aylarında hangi kızartmayı nasıl yaptığımı anlattım.
#KızartmaEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatKalabalığın azaldığı, güneşin en keyifli kıvamına geldiği eylül ayı hemen yanı başımızdaki Yunan adalarının da en güzel zamanlarından. Bu adaların kimi az biliniyor, kimiyse dünya çapında şöhrete sahip. Ancak hepsinin ortak yönü kendilerine özgü bir lezzet anlayışının olması. Az bilinenlerden popülerlerine adalar arası bir lezzet yolculuğu bu...
#HürriyetDenizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Ülkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfLima’daki mütevazı sokak tezgâhlarından dünyanın en iyi 50 restoranı listesindeki Central ve Maido’nun menüsüne kadar her yerde, her türlü varyasyonu bulunabiliyor. Perulu Şef Diego Munoz iyi yapılmışını “Asit, tuz, umami ve acı, bir harmoni içinde dans ederken hiçbiri birbirinin ayağına basmaz” diyerek tarif ediyor. Peru mutfağındaki yeri tartışılmaz bu yemeği, yani ceviche’yi yakından tanıyalım...
#YAZARMevcut durum sebebiyle değişen tatil anlayışı elbette gurme seyahat tercihlerini de etkileyecek. Bu yıl daha ıssız yerlerdeki az bilinen mekânları keşfedeceğiz. Bizi şaşırtmayı hedefleyen gurme destinasyonları arasında Hanya’dan Slovenya’ya, Finlandiya’dan İskoçya’ya çok farklı yerler var.
#SeyahatWimbledon Tenis turnuvası için Londra’ya yüzbinlerce turist geldi. İki hafta sürecek olan turnuvanın en heyecanlı günleri yaşanıyor. Londra’yı ziyarete gelen yerli yabancı turistler sadece tenis değil unutulmaz eşi benzeri olmayan bir organizasyonun parçası olmak için Wimbledon’a uğramadan dönmüyor. Wimbledon coşkusunu yaşamanız ve ünlü yıldız sporcularla tanışmanız için maçlara biletiniz olmak zorunda değil. Coşkuya katılmak ve unutulmaz anlar yaşamak için geç kalmadınız...
#İngiltereHaftanın yorgunluğunu atmak için sakin bir kaçış noktası arıyordum kendime. Hem şehirden çok uzaklaşmadan hem de şehrin keşmekeşinden kurtulmak istiyordum. Babamın en sık gittiği yer aklıma geldi; Burgazada. Prens Adaları’nın hepsini seviyorum ama içlerinde en sakin ve huzurlusu benim için bu ada... Bir tarafta köşkler, bir tarafta sıralanmış cumbalı evler, begonviller, asırlık ağaçlar ve muhteşem doğa… İnsanı adeta huzura davet ediyor. İşte size Burgazada gezi rehberi…
#Burgazada Gezilecek YerlerAvrupa'nın en şirin ülkelerinden olan Hollanda, ne yazık ki mutfağı ile öne çıkan ülkelerden biri değil. Yine de bu Kuzey Avrupa ülkesi gelen misafirlerini mutsuz etmiyor çünkü dünya mutfaklarının hepsine rastlayabiliyorsunuz. Üstelik de bu konuda çok başarılılar. İşte Hollanda'nın mutlaka denenmesi gereken 10 lezzeti...
#HOLLANDAAlmanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranlarından Bareiss, kişisel ‘dünyanın en iyi 10’u’ listeme girecek kadar benim için özel. Fakat beni bu kadar mutlu ve iyi hissettirmesindeki asıl sebep başka. Hikâyenin ucunda gastronomi yazarı babanın lokantaya gitmekten nefret eden kızı var!
#Vedat MilorAlmanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranlarından Bareiss, kişisel ‘dünyanın en iyi 10’u’ listeme girecek kadar benim için özel. Fakat beni bu kadar mutlu ve iyi hissettirmesindeki asıl sebep başka. Hikâyenin ucunda gastronomi yazarı babanın lokantaya gitmekten nefret eden kızı var!
#FRANSA