Antalya’nın Manavgat ilçesinde ilçenin en büyük otellerinden birisinde uzun yıllar aşçıbaşı olarak çalışan İhsan Sarıkaya tek başına yaşadığı konteyner tipi ahşap barakada çıkan yangında 2 köpeği ile birlikte feci şekilde yaşamını yitirdi. Barakanın içinde çok sayıda alkol şişesi bulundu.
#BarakaBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#Balık1.yüzyıldan beri kullanılan aş kelimesi yemek anlamına gelir. Halk arasında aşure manasında da kullanılan aş sözcüğünün içinde yer aldığı deyimler ve tamlamalar şunlardır: 1- Azıcık aşım, ağrısız başım 2- Aşçıbaşı 3- Aşermek. Sonu aş ile biten 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimAlfabenin 4. harfi olan Ç, C harfinden sonra D harfinden önce gelir. Ç ile başlayan en popüler isimler şunlardır: Çağatay, Çağdaş, Çisem, Çiğdem, Çağla. İlk harfi Ç olan şehirlerimiz ise Çorum, Çankırı ve Çanakkale'dir. İçinde Ç harfi geçen kelimeler neler? Sizin için harf sayısına göre tüm detayları derledik.
#HarfKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıKaya Demirer kültürümüzü, şehrimizi, evimizi hatta sokağımızı yansıtan yeni bir konseptle bir ilke daha imza attı. Demirer’in Atatürk Kültür Merkezi’nin terasında hizmete açtığı restoranda kültürler ve mutfak arasında kurulan köprü, eşsiz İstanbul manzarasıyla birleşmiş ve Biz İstanbul ortaya çıkmış. Uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ortaya çıkan Biz’in hikâyesini Kaya Demirer’den dinledim...
#Barbaros TapanBeş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#Kebap10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaHacettepe Üniversitesi 621 personel alımı, KPSS puan sıralamasına göre gerçekleşecek. Büro personeli, koruma ve güvenlik görevlisi, şoför, yemek hizmetleri, temizlik hizmetleri, berber, gassal, bakım onarım personeli, çözümleyici ve sağlık personeli alanlarında istihdam sağlanacak. Peki, Hacettepe Üniversitesi 621 personel alımı başvurusu nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Hacettepe18. yüzyıl mutfakta yeniliklerle dolu bir dönemin başlangıcı olmuştur. Hem pişirilen yemek çeşitliliğin artması, hem kullanılan yöntemlerin değişip gelişmesi, ayrıca başka toplumlarla oluşan etkileşimin yansımaları sonucunda yeni malzemelerin kullanılmaya başlaması bu yeniliklere en güzel örnektir. Geleneksel tariflerin pişmeye devam etmesiyle birlikte; aynı malzemelerin farklı tekniklerle pişirilmesi ya da yeni malzemelerin eski tariflere girmesi sonucu yemek ve tatlı çeşitliliğindeki zenginlik dikkat çeker bir boyuta ulaşmıştır.
#Bursaİç Anadolu’nun en güzel kentlerinden Konya, keşfedilecek o kadar çok şey saklıyor ki... İnsanlık tarihinin dönüm noktası Çatalhöyük’ten Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine, evrensel hoşgörü timsali Mevlana’dan Japon Parkı’na, et yemeklerinden Mevlevi mutfağı restoranlarına kadar işte size Konya’dan 15 öneri!
#HürriyetTaam, gıda ve besin kelimeleriyle eş anlamlı olan aş, eski Türkçe bir sözcüktür. Yemek anlamına gelen bu kelime, 11. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Aş kelimesi, birçok deyimin içinde de yer alır. Örneğin: 1- Pişmiş aşa su katmak 2- Azıcık aşım ağrısız başım. Aşçı ise yemek pişiren kişi anlamına gelir. Aşçı nasıl yazılır? Aşçı kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek kelimeler ve cümleler ile birlikte derledik.
Türk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...
#YazarGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaMasterChef Furkan, MasterChef yarışmasının dikkat çeken isimleri arasında yer alıyor. Pastacılık konusunda eğitim alan ve başarılı tatlılar çıkaran Furkan, yemekleri kadar yarışmacı arkadaşlarıyla girdiği tartışmalarda da adından söz ettiriyor. Genç yaşına rağmen 6 senedir bu mesleği yapan MasterChef Furkan Yalçın lise hayatı boyunca mesleğe dair tecrübeler elde etmiş. Peki, MasterChef Furkan kimdir ve kaç yaşında? İşte, MasterChef 2020 yarışmacısı Furkan Yalçın'ın biyografisi ve hayatıyla ilgili merak edilenler.
#Masterchef Furkan Kimdirİki veya daha fazla sözcüğün kalıp olarak kaynaşması haline birleşik sözcükler denilmektedir. Birleşik sözcük hangi biçimde oluşursa oluşsun tek bir kavramı karşılamaktadır. Buna göre bitişik yazılan birleşik kelimeler hangisidir? Birleşik sözcükler hangi durumda bitişik yazılır? Ayrı yazılan birleşik kelimeler hangileridir? Konularını öğrenebilmeniz açısından hazırladığımız yazımız sonunda birleşik kelimelerin ne olduğunu nasıl yazıldığını ve kurallarını öğrenebilirsiniz.
#7. Sınıf Türkçe Birleşik Sözcüklerin Yazımı Konu Anlatımı