Haber yok tarif var

Güncelleme Tarihi:

Haber yok tarif var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 02:03

‘Sansür Endeksi’nin her yıl verdiği ‘İfade Özgürlüğü Ödülleri’nin gazetecilik dalındaki adaylarından biri Batman Yön Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ferit Tunç oldu. Tunç, her haberine dava açılmasını protesto için üç hafta boyunca manşetinde sadece yemek tarifleri vermişti.

Haberin Devamı

İNGİLTERE merkezli ‘Sansür Endeksi’ (Index on Censorship) örgütü her yıl ‘Dijital Aktivizm’, ‘Gazetecilik’, ‘Kampanya’ ve ‘Sanat’ kategorilerinde ödül veriyor. Dünya çapında 400 aday arasından 20 kişi ve organizasyon, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Wole Soyinka, piyanist James Rhodes, teknoloji girişimcisi Bindi Karia, Kolombiyalı gazeteci Maria Teresa Ronderos, insan hakları avukatı Kirsty Brimelow ve Bahreynli aktivist Nabeel Rajab’dan oluşan seçici heyet tarafından seçildi. 

20 adayın ikisi Türkiye’den: ‘Dijital aktivizm’ dalında dokuz8HABER sitesi ve Gökhan Biçici, ‘Gazetecilik’ kategorisinde de Batman Yön Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ferit Tunç. Tunç, yaptığı her habere dava açılmasını protesto için üç hafta boyunca gazete manşetinde yemek tariflerine yer vermişti. Tunç, adaylığa giden süreci şöyle anlattı: “Kaçak elektriği cezalandırmak için Batman’da kesintiler oluyordu. Bunun adil olmadığını söylüyorduk. Elimize belge geçti. Kaçak elektrikle mücadele eden müdürün 2012’de kaçak elektrik kullandığını haberleştirdik. İlk dava öyle açıldı.”

YOLSUZLUK YAPANLARA ANLADIKLARI DİLDEN
Tunç, 1 yıl içinde hakkında tam 33 dava açıldığını söylüyor: “Devlet Hastanesi’nde başhekim, bir diğer doktoru tokatlamıştı. Bunu haberleştirdik, hakaret davası açıldı. Bir diğer haberde kanıt olarak kullandığımız belge kişisel verilere girince aleyhime karar çıktı; 2 yıl 6 ay hapis cezası aldım. Kimle ilgili haber yapsam dava açıldı ama belgeli olduklarından lehime döndü. Baktık gazetecilik yerine sırf bunlarla uğraşır hale gelmişiz eylem yapmaya karar verdik.” Eylemin şekli de davalardan esinlenilmiş: “Yolsuzluk yapanlara, onların anlayacakları dilden yemek tarifleriyle karşılık verelim dedik. Manşetten yemek tarifini verdik.”

Haber yok tarif var


ÖNCE ADAYLIK SONRA CEZA GELDİ
TUNÇ, manşetleri şöyle anlatıyor: “Bazen canımızın çektiği yemeğin, bazen de okurlardan gelen tarifleri veriyorduk. Sesimizi ulusal basına duyurduktan sonra okurumuza daha fazla haksızlık olmasın diye eylemi sonlandırdık.” Ödüle aday gösterilmesine şaşırdığını söylüyor: “İlk etapta 100 kişilik liste açıklanmıştı. Aynı kategoride Can Dündar vardı. Finale kalanlar açıklandığında şaşırdım. Can Dündar dünya çapında tanınmış bir isim ve cezaevindeyken finale kalmayı beklemiyordum.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!