Hababam Sınıfı'nın Hafize Ana'sı Adile Naşit kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 15:51

Türk sinemasının unutulmaz kadını Adile Naşit’in bugün ölüm yılı. Adile Naşit oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslubu ve kahkahasıyla Türk sinemasında hafızlardan silinmeyen bir isim oldu. Hababam Sınıfı’nın Hafize Anası, Adile Naşit kimdir?

Haberin Devamı

Hafize Ana rolüyle tanıdığımız, Türkiye'nin en sevilen kadın oyuncusu olan Adile Naşit 11 Aralık 1987'de doğduğu şehir olan İstanbul'da 57 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir


YILIN ANNESİ "ADİLE NAŞİT" KİMDİR?
Gerçek adı Adela Özcan olan ancak Türkiye’nin Adile Naşit olarak tanıdığı efsane oyuncu, 17 Haziran 1930 tarihinde Ermeni asıllı Türk bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Babası öldüğünde henüz 14 yaşında olan Adile Naşit, okulu bırakarak İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde yer alan Çocuk Tiyatrosu’na girdi ve oyunculuk kariyerine başlamış oldu.

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir


EN İYİ KADIN OYUNCU

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin yönettiği "Yara" filmiyle olmuştur, ancak 1970'lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başlamıştır. 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki rolüyle büyük beğeni kazandı. 1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde oynamıştır.

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir


HAFİZE ANA ROLÜYLE GÖNÜLLERE TAHT KURDU

Haberin Devamı

Ekranların gülen yüzü, hayatının dönüm noktasını 1948 yılında "Lüküs Hayat" filmi ile yaşamıştır. İlk defa sinema filminde yer almayan başlayan sanatçı, kendisine has kahkahası ve tiplemesi ile Türk halkının beğenisini kazanmıştır. Hababam Sınıfı adlı filmde Hafize Ana adlı rolü ile büyük ilgi görmüş ve unutulmaz isimlerden biri olmuştur. Birçok filmde anne rolü ile başarılı projelere imzasını atmıştır. Oyunculuğu kadar yaşamı ile de örnek bir birey olan sanatçı, saygın ve sosyal yönü ile gönüllere taht kurdu.

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir


BİR ÇOK YAPITTA YER ALDI
Gırgıriye, Ah Dede Vah Dede, Görgüsüzler, Talih Kuşu, Kuzucuklarım, İşte Hayat, Mavi Boncuk gibi birçok yapıtta yer aldı ve ünlü komedyen Kemal Sunal ile birçok filmde başrol oyunculuğu yaptı. Ankara Çankaya’da yapılan Adile Naşit parkında yapılan büstü ile sevenlerinden en güzel armağanı almış oldu. Özel yaşamında da iyi ve temiz kalpli bir kişiliğe sahip olan oyuncu, rollerinde de hep bu tiplemeleri canlandırdı. Neşesi ile yüzlerde tebessüm bırakan ve her filmi ile hayranlık uyandıran oyuncu, sempatik hareketleri ile ilgi odağı oldu.

Hababam Sınıfının Hafize Anası Adile Naşit kimdir


1980'LERİN MASALCI TEYZESİYDİ

Haberin Devamı

Masalcı Teyze;TRT'de 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün'ün (1946-2003) yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programıyla birlikte masalcı teyze diye anılmaya başladı. Masal ve öykü anlattığı bu program tek kanallı televizyon döneminde çocuklar tarafından büyük ilgi görmüştür.

Oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslûbu ve kahkahası onu Türkiye Sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleştirmiştir. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında "Yılın Annesi " seçilmiştir.