Haap-şuuu

Bir insan ard arda beş kere hapşırır mı? Tam geçti derken bir kere daha?

Vallahi benim başıma geldi. Öyle çok hapşırdım ki bugün, artık çevremdekiler "Çok yaşa", "İyi yaşa", "Güzel yaşa" demekten bıktı; ben de "Siz de görün", "Hep birlikte" demekten yoruldum. Derken aklıma geldi; neden öksürünce ya da burnumuz akınca kimse bir şey söylemiyor da, herkes hapşırınca iyi dileklerde bulunuyor. Antik Roma döneminde çok büyük bir hastalık salgını baş göstermiş. Bu ölümcül hastalığın hapşırıkla bulaştığı sanıldığı için "Çok yaşa" denmeye başlanmış. Tüm dünyaya yayılan bu alışkanlığın başlangıcı böyleymiş. Biliyorsunuz, hapşırığın kesinlikle tutulmaması gerekir. Büyük bir güçle kasılan akciğerlerdeki hava çok yüksek bir basınçla ağızdan ve burundan dışarı atılmaya çalışılırken, bunu engellemenin vücutta kalıcı hasara yol açabileceği, hatta bu şekilde felç geçiren birkaç kişi olduğu biliniyor. Bu yüzden insan vücudunun kendini zararlı mikroplardan temizlemesinin en etkili yollarından biri olan hapşırığınızı sakın tutmayın ve mutlaka bir kağıt mendilin içine doğru hapşırmaya çalışın, çünkü en sağlıklısı bu.

Ekmekli peynir sufle

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 6 dilim tost ekmeği

á 4 adet yumurta

á 3 su bardağı süt

á 1 paket hazır süt kreması (200 gr.)

á 1 paket dil peyniri (200 gr.) (taze kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tost ekmeklerinin kabuklarını bıçakla keserek çıkarın. İç kısımlarını tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğradıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine süt ve hazır süt kremasını ekleyip mikserle 2-3 dakika daha, köpük köpük oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Dil peyniri ya da taze kaşar peynirini rendeleyip yumurtalı sütlü karışımın üzerine ilave edin. Dereotunu ayıklayıp incecik doğrayarak aynı karışımın içine aktarın. Tuz ve karabiberi serpin (yemeğin hafif acı olmasını istiyorsanız, 2 çay kaşığı kadar kırmızı pul biber de katabilirsiniz). Tahta bir kaşıkla malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğradığınız ekmekleri aktarın. Tekrar karıştırdığınız bu karışımı oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekleterek, ekmeklerin sosu iyice çekmesini sağlayın. Kenarları en az 10-15 santim yüksekliğindeki 20-25 santim çapındaki fırın kabını sıvıyağla yağlayın. Kenarda bekleyen sufle karışımını yağlanmış kalıba aktarın. Sufleyi 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kabarıp üzeri kızarıncaya kadar, 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız sufleyi servis kaşığı yardımıyla sıcak sıcak ikram edin.

Lokanta usulü çikolatalı sufle

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 4 su bardağı süt

á 1 su bardağı tozşeker

á 4 yemek kaşığı dolusu kakao

á 125 gr bitter çikolata

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 1 paket vanilya

á 6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı,sarısı ve akı ayrılacak)

Servis için

á 1 kutu hazır süt kreması (200 ml.)

á 1 su bardağı pudra şekeri

Süt ve tozşekeri orta boy bir çelik tencereye aktarın. Tel çırpacak yardımıyla çırpmaya başlayın ve kakao, un ve mısır nişastasını ilave edin. Çikolatayı da parçalayarak tencerenin içine aktarın. Vanilyayı da ilave edip çırpmaya devam edin. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Yine tel çırpacak ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Koyulaşıp kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırarak ayrı ayrı kaplara koyun. Yumurta sarılarını mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Yumurta aklarını da yine mikserin yüksek devriyle 10-15 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta sarılarının üzerine soğuyan çikolatalı kremayı ilave edip tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırın. Bu çikolatalı harcın içine, kar gibi olan yumurta aklarını azar azar ve yine kaşıkla veya spatulayla karıştırarak dikkatlice boşaltın. Ancak bu işlemi çok yavaş ve dikkatli yapmalısınız. Çünkü işin püf noktası buradadır. Diğer taraftan, tek kişilik fırına dayanıklı porselen, cam ya da toprak kapları yumuşak margarinle iyice yağlayın. İçlerine önce 1 çay kaşığı un, sonra da bir çay kaşığı tozşeker serpiştirin. Hazırladığınız karışımı bu kaplara eşit şekilde paylaştırın (kapların üzerinde en az 2 santim kabarma payı bırakmayı unutmayın). Sufleleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kabarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunarken yanında çırpılmış hazır süt kreması ve pudra şekeri koymayı unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları