H&M CEO’su Persson, çocuk işçilerle ilgili aldıkları aksiyonları aktardı

Güncelleme Tarihi:

H&M CEO’su Persson, çocuk işçilerle ilgili aldıkları aksiyonları aktardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 01:50

Adı geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de Suriyeli çocuk işçi çalıştırması ile gündeme gelen H&M’nin CEO’su Karl-Johan Persson, bir daha bu tür bir olay yaşanmayacağına yüzde 100 garanti vermenin mümkün olmadığını söyledi. Persson, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada,  “Ancak biz niyetimiz ve taleplerimiz konusunda çok kararlıyız” dedi. 

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük hazır giyim şirketlerinden biri olan İsveçli H&M’in CEO’su Karl-Johan Persson, şirketin genel merkezi Stockholm’de Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. 2015 yılında H&M Conscious Vakfı’nın modada yeni buluşları ortaya çıkarmak için başlattığı ‘Global Change Award’ (Küresel Değişim Ödülü) yarışmasının ödül töreni sırasında görüştüğümüz Persson, Türkiye’de Suriyeli çocuk işçi çalıştırmalarıyla ilgili çıkan haberleri değerlendirdi.

H&M CEO’su Persson, çocuk işçilerle ilgili aldıkları aksiyonları aktardı

Persson, “Çocuk işçiliğini yasaklayan ILO sözleşmesini 1997’de imzaladık. Ancak bu tür olayların bir daha yaşanmayacağını yüzde 100 garanti etmek mümkün değil” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETLE GÖRÜŞMEDİ
Karl-Johan Persson, sürdürülebilirlik, çalışma koşulları ve iyi ücret gibi kavramlar üzerine kafa yormay  1990’larda başlarına gelen benzer bir çocuk işçi skandalı ile başladıklarını anlatarak şunları söyledi: “Biz çocuk işçiliği konusunda niyetimiz ve taleplerimiz konusunda çok kararlıyız. Türkiye’deki olayda  o atölye ile çalışmaya derhal son verdik ve söz konusu Suriyeli çocuk işçilerle ilgilenmesi için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile iletişime geçtik. Ancak henüz Kamboçya ve Bangladeş’te olduğu gibi Türk Hükümetiyle iletişime geçmedik. Ama bana sorarsanız bugün endüstrinin önündeki en büyük üç mesele, çevre, işçilerin çalışma koşulları ve şeffaflık politikaları. “

INDEPENDENT YAZDI
2 hafta önce İngiliz Independent gazetesi H&M’nin Türkiye’de iş yaptığı bir atölyede, Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığını yazmıştı. Haberin kaynağı, İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi (BHRRC) raporuydu. BHRRC, 2015 raporu için 28 markaya, Suriyeli mültecileri nasıl koruduğunu sormuş, sadece 9 marka şeffaflık içinde yanıt vermişti. H&M de bunlardan biriydi ve Türkiye’deki atölyelerden birinde Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığını fark ettiklerini ve hemen o atölye ile anlaşmalarına son verdiklerini açıkladılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!