Güzel mevsimdir yaz

Kırık aşk hikayeleri yazdırır bazen yaz. Sıcak kumların üzerine çizilen kalplerin mevsimidir gençlikte.

Haberin Devamı

Hiç unutulmayacakmış gibi gelir verilen sözler. Biterken yaz, gözyaşı dökülür çünkü zaman ayrılık zamanıdır. Yine de güzeldir, acısı geçtiğinde hatırlamak yaz aşklarını.

Okullu olmaktan çıkıp para kazanma telaşına düşüldüğünde bütün bir kış yorgunluğunu yok etmek ve  sabah erken kalkmaların acısını çıkarmak için bir haftalık tatildir yaz. Ailemize ve çocuklarımıza ayıramadığımız zamanları telafi etmenin mevsimidir, heyecan mevsimidir.

Evi ya da barınacak bir yeri olmayanlar için geceleri üşümekten kurtulmanın, çocuklar için okul telaşından kurtulup kendini sokağa atarak özgürce oyun oynama, yaşlılar için, belki bütün yıl özlemi çekilen torunla bir haftalığına da olsa hasret giderme mevsimidir yaz.

Yaşı, mesleği ne olursa olsun yaz denince kimin aklına kötü bir şey gelir ki…

Ancak yazın getirdiği bu güzellikleri doyasıya yaşayabilmemiz için öncelikle sağlıklı olmamız gerekir. Sıcak hava vücuttaki tuz ve sıvı kaybını arttırır ve bu kayıpların yarattığı pek çok sakıncalı durum vardır. “Peki neden sıcaklar vücudun sıvı kaybını arttırıyor” diyecek olursanız; sıcaklar damarların genişlemesine neden oluyor ve bu genişleme sonucunda da sıvı kaybı birdenbire artıyor.

Yaz mevsiminde meydana gelen bu sıvı kaybının yarattığı etkileri ortadan kaldırmak için günde ortalama iki litre su içilmeli. Taze sıkılmış meyve sularından da güç almak mümkün.

Haberin Devamı

Semizotlu kepekli makarna

· 1 paket kepekli makarna
· 2 adet orta boy domates
· 1 adet orta boy
kuru soğan
· 3 diş sarmısak
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 250-300 gr semizotu
· 1 adet kırımızı sivri biber
(Salçalık ya da tarhanalık biber de denir.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru nane, kekik

Makarnayı bol tuzlu suda haşlayın. Diğer taraftan soğanı soyup rendeleyin. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Domatesleri ortadan ikiye bölüp rendeleyin. Semizotunun yapraklarını yıkayıp süzün. Sıvıyağı, rendelenmiş soğanı ve doğranmış sarmısakları orta boy çukur bir tavaya ya da küçük bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tuz, karabiber, nane ve kekiği de serptikten sonra rendelenmiş domatesi ilave edin. Arada sırada karıştırarak 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, haşlanmış makarnayı süzüp suyundan da yarım su bardağı kadar ayırın.
Ayırdığınız makarna suyunu domatesli sosun üzerine ilave edin. Süzdüğünüz makarnayı domatesli sosla karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine semizotu yapraklarını serpiştirip karıştırın. İnce halkalar halinde doğranmış kırmızı biberle süsleyip servise sunun. Tahta çöp şişlere geçirip ızgarada pişirdiğiniz mantarla servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları