Güzel Alsancaklı Büyük Altaylı

Sevgili Erdoğan Tözge’ye, eski Alsancak’ı anlatmasını rica ettim. Ağzından sanki bal aktı.

Haberin Devamı

İZMİR BEYEFENDİSİ, tam onun için söylenmiş.. Her zaman çok şık.. Parlak kravatları, çekici fularları, ceket cebinden sarkan fiyakalı mendilleri, tiril tiril takım elbiseleri, göğsündeki parlak Rotaryen rozeti, asla bir başkasına bu kadar yakışmaz..
Vehbi Koç’un dünürü, sevgili rahmetli dostum Avni Meserretçi, böyle beyefendiler için, “Elegan, senyör” gibi tanımlar yapardı. Tam üstüne basardı.
O, bir gerçek İzmir burjuvası, bir duayen, kentin ekonomik gelişimine tanık olan bir marka isim,  Ama en önde gelen özelliği, kentin kurucu milli burjuvaları gibi vatansever ve insansever bir cumhuriyet çocuğu olması.. Sıcacık, halk tipi, çelebi tavırlı, vefakar ve fedakar bir kentsoylu, bir güzel Alsancak hemşehrisi.. Büyük Altay’ın büyük Altaylılar’ından..
Her maçta, her kongrede, her zaferde, acıda, tatlıda Altay bayrağını gururla taşıyan bir kulüp önderi..
BÜYÜK DOST
Erdoğan Tözge benim kadim dostum. Her 9 Eylül günü, beni bir Rotary kulübüne götürüp, artık gelenekselleşmiş “İzmir’in kurtuluşu konferanslarımı” düzenler.  Beni heyecanlı konuşmam için yüreklendirir..
O, konferansımın sonunda ilk boynuma sarılan heyecan dolu, aşk dolu 82 yaşında bir 9 Eylül çocuğudur.
Benim naçizane Atatürk kitaplarımı, masa masa dolaşarak, tek tek satarak, bana sessizce destek olan, artık benzeri çok azalan bir gerçek İzmirlidir. Onun Altay, İzmir ve vatan aşkı hepimizi yakıp kavurur, onun hızına yetişemeyiz. Varolsun, sağolsun, başımızdan eksik olmasın.
ALSANCAK HATIRALARI
Geçenlerde Erdoğan Tözge ile uzun bir Alsancak sohbeti yaptık.. Bir küçük bölümünü burada yayınlıyorum.
? En çok neyi özlüyorsunuz?
?İzmirli nadide ailelerle, Levantenlerle, Musevilerle can ciğer kuzu sarması mutlu yaşadığımız 1950-60’lı yıllardaki eski Alsancak günleri aklımdan çıkmıyor. O Alsancak, sıcacık, samimi, içten, egzotik, duygusal, sevimli ve romantik bir semtti. Hepimiz bir ailenin çeşitli fertleri gibiydik. O büyülü atmosferi çok özlüyorum.
?Aklınızda neler kaldı?
?Kabadayıların, taraftarların, semt esnaflarının toplandığı Kıbrıs Şehitleri’ndeki Altaylılar kahvesi. Şerafettin Bey Caddesi’nin tam köşesindeki en leziz ahtapot, lakerda, Arnavut ciğerinin yendiği Vangel’in meyhanesi. Meyhanenin arka sokağındaki evinde özel ders veren ve öğrencileri sokaklarda kontrol eden Saint Joseph hocası Polikarp Çavuşoğlu. Bornova Sokağı’nda maça giderken kaymaklı ve ballı yoğurt yediğimiz Süleyman Ağa mandırası. Bornova Sokak başında askerlik şubesinin karşısında, bugün de var olan boyoz fırını...
İsmail ağabeyin Sağlık Eczanesi, Eczacı Lütfü Bey, iğneci Aziz bey, manifaturacı ve sonradan ünlü müteahhit Mösyö Kapadona. Mehmet Öngören’in Kordon’daki Pandora Kulübü. Deniz üstündeki Altay Lokali. Tayyare Sineması. Ar, Gündoğdu, Güneş açık hava sinemaları. Fuarın ışıltılı geceleri. Mogambo akşamları, Ada ve Göl gazinoları. Sokaklarımızda gezinen faytonlar. Şık madamlar, kibirli mösyöler, işte bunları hiç unutamıyorum.
Masal gibiydi eski Alsancak.. O günlerden ayakta kalan bir Altay var. Çok yaşasın..
GÖNÜL YAZAR
?Alsancak’tan bir hatıra?
?Şimdiki Dantela Sokağı’nın ismi bizim zamanımızda Ferhane Sokağı’dır. İzmir’in en dar sokağıdır. Güneş görmez, hep gölgeli, 200 metre uzunluğundaki sokakta gençler olarak eğlenirdik. Sokağın en meşhur sakini Gönül Yazar ile ablası İsmet’ti. Şaka kaldırdıkları için her türlü muzipliği yapardık. Gönül’ün ablası İsmet daha güzeldi. Ama onda Gönül’ün neşesi, sempatikliği ve konuşkanlığı yoktu. 17-18 yaşındaki gençler, devamlı sokağın başında nöbet tutardık.
Yaz akşamları, deniz üstündeki Altay lokalinden çıkmazdık. Lokalde çalışan Demirsporlu güreşçilerin minderleri üzerinde uyurduk. Lokalin ortasındaki boşluktan denize girer, balık avlardık. Küçük mutfağımız gazino gibiydi, plak çalar, soğuk biraları devirir, mutfağı işleten, ızgara köftesi meşhur koyu Altaylı Emine ile dans ederdik. Nerde o günler?..
?Yürekten kutluyorum eli öpülesi Erdoğan ağabeyimiz..

Erdoğan Tözge kimdir?

Haberin Devamı

? 1928 İzmir doğumlu. İTÜ Mimarlık Fakültesi 1951 mezunu. Müteahhitlik hayatında sayısız konut, site, fabrika, banka binası, üniversite kampus binaları, Altay, Ankaragücü, Altınordu spor kompleksleri gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Bayındırlık Komisyonu Başkanlığı, İzmir Valiliği Yüksek Danışma Kurulu üyeliği, Ege Bölgesi Mimarlar Odası Başkanlığı yaptı
? Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı’ndan İl Fakirleri Derneği’ne, Alsancak’ı Güzelleştirme Derneği’ne kadar 40’a yakın sosyal dernekte ön planda görev alıp başkanlık yaptı. İzmir’de Konak, Denizli, Muğla, Aydın, Alsancak, Karşıyaka, Ayvalık, Çeşme, Gündoğdu Rotary kulüplerini kurdu. Uluslararası Rotary Başkanı Charles Keler’den üstün hizmet ödülü aldı.
? Halen İtalyan Sireg Su Arıtma Firması Türkiye Temsilciliği, Ekselans Turizm Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Altay Yüksek Divan Kurulu ve İzmir Spor Kulüpleri (İZVAK) Başkanı.

 

Yazarın Tüm Yazıları