Gustav Kof Çıkınca Dolar’a Gün DoÄŸdu

Dün ABD’nin Meksiko Körfezi’nde bulunan petrol sahasının Gustav Kasırgası sonucu petrol üretim ve işleme sahalarını vuracağı beklenirken, kasırganın aslında gözde fazla büyütülmüş olduğunun anlaşılmasıyla birlikte petrol fiyatları düşmeye başladı.

Bu da zaten baskı altında akalan Euro’nun daha da baskı altında kalarak 1.4550’lere kadar gerilemesine neden oldu. Tabi sadece bu da deÄŸil, aynı zamanda Avrupa’dan açıklanan satın alma müdürleri endeksleri de beklendiÄŸi gibi ekonomik daralmanın devam ettiÄŸini gösterince Euro’nun yükselmesi için bir neden oluÅŸmadı.  Â
  Â
Bu hafta içinde Avrupa Merkez Bankası bir faiz kararı verecek. Büyük olasılıkla faizlerde bir değim olmayacak ama faiz kararı sonrasında gelecek açıklamalar AMB’nin faiz konusunda ne kadar aynı politikayı izleyeceği konusunda bir fikir verebileceği açısından çok önemli olabilir. Öyle görülüyor ki AMB faizler düşürme konusunda baskı altında bir konuşma yaparsa o zaman düşüşler devam edebilir. Ancak bu arada öncesinde açıklanacak ekonomik veriler de hem Avrupa’dan hem de ABD’den parite üzerinde etkili olmaya devam edecek.
 
Bugün ve yarın ABD’den imalat sektörü ISM endeksi ve ISM fiyat endeksi açıklanacak. Ayrıca konut kredisi başvuruları da yarın açıklanacak önemli verilerden. Avrupa’dan bugün sadece üretici fiyat endeksi açıklanacakken, yarın Avrupa’dan hizmet sektörü satın alma müdürleri endeksi ve perakende satışlar açıklanacak. ABD’den açıklanacak veriler zaten son zamanlarda olumlu açıklanıyor olmasından dolayı Dolar değer kazanıyor. Asıl olan Avrupa’daki durumun ne olduğu. Eğer bugün üretici fiyata endeksinde çok belirgin bir düşüş olursa bu durum Euro’nun gerilemesine neden olabilir çünkü bu sefere o çok korkulan enflasyon baskısı gerçekten almış olur. Üretici fiyata endeksi Temmuz ayını yansıtacak olduğundan düşük açıklanmayabilir. Bu nedenle Euro olumsuz bir açıklama olacağını sanmıyorum ama asıl olan Dolar’ın yükseliyor olması gerçeği olduğundan bu trendin bozulması için 1.47’nin üzerinde kapanış olması gerekir ki bu da zor. Bu nedenle yarına kadar 1.4550 – 1630 aralığında dalgalanabilir.
 
Bugün de Yükselmezse 799’a Kadar Gerileyebilir
 
Dün petrol fiyatlarının gerilemesi ve Dolar’daki yükseliş altın fiyatları üzerinde baskı yaparken, piyasa katılımcılarının genelindeki yukarı yönlü beklentiler kırılmadığı için henüz tam anlamıyla bir gerileme yaşanmış değil. Eğer bugün Dolar güçlenmeye devam eder ve petrolde yukarı yönlü bir hareket olmazsa o zaman altının 799’a kadar hafta içinde gerilemesini bekleyebiliriz. Bugün ABD piyasası açıldığında faiz piyasasındaki gelişmeler de altını etkileyecek. Eğer faizlerde, özellikle 2 yıllıklarda gerilemeler gözükürse o zaman altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket devam eder ama olası bir faiz yükselişi altının düşüşünü garanti kılar. Bu nedenle özellikle bugün ABD'nin 2 yıllık faiz oranlarını ekranınızın bir köşesinde bulundurun.
 
Piyasa Artık Petrol Stoklarına Bakıyor
 
Meksiko Körfezi’nde olan ancak petrol üretim ve işleme sahalarına zarar vermeksizin geçiş yapan Gustav Kasırga’nın herhangi bir tahribata neden olmaması petrol fiyatlarının derhal gerilemesine neden oldu. Şimdi sıra bir başka kasırga oluşumu ve onun da ardından bir başka kasırga olarak ki adet kasırga oluşuyor ama bunlar şu anki piyasayı etkileyecek kadar bir uzaklıkta değil. Ancak asıl olan şu ki petrol stoklarının yarın nasıl açıklanacağı. Geçen iki hafta içinde petrol ve petrol ürün stoklarında yaşanan düşüşler yarına kadar petrol fiyatlarının bir miktar yükselerek 113’lere dayanmasına neden olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları