Gurme İzmir'in tadı damaklarda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Gurme İzmirin tadı damaklarda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 10:57

Gurme İzmir'in tadı damaklarda kaldı

Haberin Devamı

GURME İzmir adı altında düzenlenen Olivtech - 8. Zeytin,  Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 9. Ekoloji İzmir Fuarı, lezzet dolu dört gün yaşattı. Sektör profesyonelleri ile son tüketiciler, ekolojik ürünlerden zeytin ile zeytinyağına, süt ile süt ürünlerinden şaraba kadar birçok ürünü inceleme fırsatı buldu. Dünyaca ünlü tadım uzmanları ile ünlü şefler ve sektörün önde gelen isimleri fuarizmir'de buluştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin ihracatına katkı yapması beklenen Gurme İzmir'de yerli üreticiler ile yabancı alıcılar 9-11 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir'de bir araya geldi. Gurme İzmir adı altında düzenlenen Olivtech - 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 9. Ekoloji İzmir Fuarı'nda lezzet dolu dört gün yaşandı.   Gurme İzmir kapsamında B Holü'nde gerçekleştirilen Olivtech - 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı; ünlü aşçıları, tadım uzmanlarını fuarizmir'de buluşturdu. Ziyaretçiler zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri ve şarapla ilgili etkinliklerde lezzetli anlar yaşadı. 9. Ekoloji İzmir Fuarı da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliği ile aynı tarihlerde düzenlendi. Sertifikalı organik ürünlerin sergilendiği, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının katıldığı ve çeşitli etkinliklerin yer aldığı 9. Ekoloji İzmir Fuarı, A Holünde gerçekleşti. Fuar kapsamında uluslararası buluşmalar, sektörel paylaşımlar, Türkiye'nin organik gıda sektöründeki yeriyle ilgili toplantılar yapıldı. Sektörü buluşturan Gurme İzmir Fuarı, gelecek yıl yine fuarizmir'de gerçekleşecek. TÜRK ÜRÜNLERİ DÜNYAYA AÇILIYOR

Olivtech Fuarı'nda İzmir başta olmak üzere Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ile Tekirdağ'dan 218 yerli, İtalya'dan da iki olmak üzere toplam 220 katılımcı yer aldı. Fuara Tunus, Ürdün, Lübnan, İran, Mısır, Irak, Cezayir, Suudi Arabistan, Fas, Filistin, İtalya, İspanya, Yunanistan, Polonya ve Hollanda'dan ziyaretçiler geldi. Katılımcılarla yapılan ikili görüşmelerle Türk zeytini, zeytinyağı, süt ürünleri ve şarabı dünyaya açıldı. Katılımcılar, ticari anlaşmalar yapma fırsatı yakaladı.

YEMEKLERDEN TATTILAR

Olivtech Fuarı'nda ziyaretçiler, zeytin ile zeytinyağı başta olmak üzere süt ürünleri ve şarap stantlarında tadımlar yapma olanağı buldu. Fuar kapsamında gerçekleşen etkinliklerde usta şefler, ünlü tadımcılar ile alanında uzman konuşmacılar fuarizmir'de buluştu. Hollandalı ünlü şef Wilco van Herpen başta olmak üzere Aç Gezenler Grubu'ndan Furkan Akça ve Umut Zurnacı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü'nden eğitmen şef Tolga Kamiloğlu, İzmir Aşçılar Derneği'nden şefler Ümit Uçar ile Caner Aydoğdu, Bomontimutfak'tan şef Özgür Aşçıoğlu ile Elif Çıtak yemek şovları ile ziyaretçilere hem görsel hem de damaklara hitap eden şovlar sundu. Ziyaretçiler zeytinyağı, süt ürünleri kullanılarak yapılan tarifleri dikkatle takip etti ve hazırlanan yemeklerden tattı.

SÜT ÜRÜNLERİ, ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI

Gurme İzmir'de alanında uzman kişilerce zeytinyağı ve süt ürünleri tadımları yapıldı. Fuarın ilk günü tadımcılar Gülşah Satıroğlu, ikinci günü Oya Köseoğlu, üçüncü günü Elif Gökbüyük, son gün ise Ferişte Öztürk Güngör 'Zeytinyağı Tadım Atölyesi'nde tadım yaptırdı. İZFAŞ'ın organizasyonu ile Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) temsilcileri tarafından zeytinyağının renk, koku ve özellikleri anlatılırken, Tadım Barı'nda ziyaretçiler Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencilerinin sunumuyla katılımcı firmaların zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünlerini tatma olanağı buldu. Uzmanların katıldığı Gurme Sohbetler'de zeytin, zeytinyağı sektörünün sorunları, süt ile süt ürünlerinin sektör gelişmeleri ele alındı. Ulusal Zeytin Konseyi (IOC), Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından verilen Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri de fuarda sahiplerini buldu.

FUAR İÇİN NE DEDİLER?

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, "Zeytinyağı yasamız gereği dünyadaki alıcılarımız içine başka yağ karıştırılmamış kaliteli saf zeytinyağı aldığının bilinciyle bizimle ticaret yapıyor. İspanya, İtalya gibi rakiplerimizde bu yok. Dünyanın en büyük pazarı ABD başta olmak üzere 140 farklı ülkeye ihraç ettiğimiz zeytinyağlarımızın raflarda artık marka olmasını istiyoruz. O nedenle bu fuarı çok önemsiyoruz. Dünya bizi buradan tanıdı. Biz de İzmir'e, fuar ile birlikte dünyada zeytin ve zeytinyağının merkezi olarak tanıtmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Olivtech'in her geçen gün daha da büyüyüp ileri gittiği belirten UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet şunları söyledi:

"Bu fuarla dünyaya açılacağız. Dünya çapında etkinliğini artırması adına atılacak daha çok adımlarımız var. Küçük bir holden devasa bir alana geldik. Bu güzel gelişmeleri daha çok çalışarak dünya çapında yapmamamız için hiçbir neden yok. Kime sorduysam fuarda herkes memnundu. Türk zeytincilik sektörü her geçen gün büyüyor, bu sinerji Olivtech Fuarı'na yansıyor. Geleceğe büyük bir ümitle bakıyoruz, dünyanın sayılı fuarı olmak için çabalarımız devam edecek."

Gıda Mühendisi Mahmut Ekrem Parlak, çiftlik ve fabrika müdürü Ali İhsan Türkyener, firma sahibi Emre Sivri de fuarın önemine sağladığı faydalara dikkat çekti.

EN ORGANİK BULUŞMA

Ekoloji İzmir Fuarı da Gurme İzmir çatısı altında eş zamanlı olarak gerçekleşti. Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden sertifikalı organik ürünleri sektörün tüm paydaşlarıyla buluşturan fuar, birçok yeniliğe ev sahipliği yaptı. Özel tasarım alanında katılımcı firmalar bu yıl ilk kez kendi organik ürünlerini sergileme olanağı elde etti. Ziyaretçiler ise tüm ürünleri bir arada görerek yılın en iyi tasarlanmış organik ürününü seçti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!