"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Günümüzün yemekleri

Bizim mutfağımızın değişmez kabul edilen tatları bile, zamanın yarattığı değişimlere ayak uydurmaya başladı.

Tavuk göğsüne vanilya girdi, kaymağa kardeş krema geldi. Padişahların beğenisini hedefleyen eskinin zahmetli tariflerinden, kalp ve damar sağlığımıza özen gösteren az yağlı ama kesinlikle az lezzetli olmayan tariflere yönelmeye başladı Türk insanı da.

Günümüzde hem kariyer hem çocuk peşinde koşan anneler, değil uzun uzun hazırlanması gereken yemekleri pişirmeye, pratik sayılanları bile yapmaya zaman bulamayabiliyorlar. Yeni lezzetlere de daha sıcak bakıyoruz; damak tadımız çoktan değişti, farklı tatlar yüzümüzü buruşturmuyor artık.

Kek ve pastaların üzerinde gezdireceğiniz erimiş çikolataya az miktarda tereyağı eklerseniz daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Tavuklu Meksikan çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 adet tavuk göğüs eti

1 adet orta boy havuç

1 adet orta byo kereviz

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı mısır unu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 adet kurutulmuş acı kırmızı biber

Öncelikle, tavuk göğüs etlerini tavla zarı formunda doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp tavuk etlerini ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla süreskli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Mısır ununu tuz serper gibi etlerin üzerine serpiştirip 1-2 dakika daha karıştırın. üzerine 6 bardak sıcak suyu da ilave ederek tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi de kattıktan sonra bir taşım kaynatın. Öte yandan, havuç, kereviz ve kuru soğanı soyup sonra, tavla zarı formunda doğrayın. Doğradığınız malzemeyi çorbaya ekleyin. Yaklaşık 20-25 dakika daha pişirip küp küp doğradığınız kırmızı biberi ilave edin. Gerekiyorsa biraz daha su ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servise sunun.

Vejetaryen böreği

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

İç harcı için

3 adet haşlanmış patates

1 çay bardağı mısır (konserve)

1 çay bardağı bezelye (konserve)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için

1 çay bardağı sıvıyağ

Öncelikle, iki adet hazır yufkayı tezgahın üzerine üst üste yerleştirin. Yufkaları, önce ikiye, sonra dörde bölüp 8 adet üçgen yufka elde edin. İç harcını hazırlamak için; haşlanmış patatesleri bir kabın içersine rendeleyip tuz, karabiber, bezelye ve mısırı ilave ederek karıştırın. Üçgen şeklinde kesilmiş yufkaların geniş tarafına iç harcından bir yemek kaşığı kadar koyup yufkaları sigara böreği sarar gibi sarın. Hazırladığınız börekleri kendi etrafında sararak yuvarlayıp gül şekli verin. (uç kısımlarını suya batırarak böreğe yapıştırn ki kızartırken açılmasın) Öte yandan, sıvıyağı tavaya aktarıp kızdırın. Börekleri kızgın yağda önlü arkalı nar gibi oluncaya kadar kızartın. Sarmısaklı yoğurt ya da ketçapla birlikte ve sıcak olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI