Günübirlik kangren

Güncelleme Tarihi:

Günübirlik kangren
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 01:00

Ankara Hürriyet, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Önemli açıklarımızdan bir tanesi” dediği günübirlik kiralık daireleri mercek altına aldı. Güvenlik zafiyeti ve kayıt dışı ekonomi yaratan günübirlik kiralık evler için ATEM Başkanı Hacı Ali Taylan, “Büyük sıkıntı, bir kangren” yorumunu yaparken ATO Başkanı Salih Bezci, “Yanlış bir sistem” dedi.

Haberin Devamı

Eryaman’da, canlı bomba eylemi hazırlığı yaptığı sırada önceki gece düzenlenen operasyonla ölü ele geçirilen DEAŞ üyesi teröristin kaldığı evi, günlük olarak kiraladığının ortaya çıkmasının ardından ‘günübirlik kiralık ev’ konusu Ankara’da yeniden gündeme geldi. Günlük kiralanan evlerle ilgili “Bu önemli açıklarımızdan bir tanesidir” diyen İçişler Bakanı Süleyman Soylu, “Günlük kiralanan evler veya kısa süreli kiralanan evler maalesef terörle de ilişkilendirilmektedir” ifadelerini kullandı. Soylu, Bakanlığın, günlük kiralık evler ile ilgili yaptığı çalışmalarla ilgili ise şu bilgileri verdi:
“Günlük kiralanan evleri kimlerin ne için kiraladığı konusu terörü yakından ilgilendiren bir durumdur. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Zannediyorum önümüzdeki günlerde bu konuda hem hükümetimiz ile hem de kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Ankara Hürriyet, Bakan Soylu’nun açıklamalarının ardından konuyu mercek altına alarak, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) ile Ankara Ticaret Odası’na (ATO) günübirlik kiralık evlerle ilgili yaşanan güvenlik ve ekonomik sorunları sordu. Konuyla ilgili yapılacak çalışmalara oda olarak destek vermeye hazır olduklarını belirten ATEM Başkanı Hacı Ali Taylan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

BÜYÜK SIKINTI, BİR KANGREN

“Günübirlik kiralık evler büyük sıkıntı, bir kangren. Denetim yapılması konusunda ilgili bakanlıklarımızı ve kurumları uzun zamandır bilgilendiriyoruz. Bir ticari faaliyet yapıyorlar. Ticari anlamda Maliye Bakanlığı’nın, güvenlik açısından İçişleri Bakanlığı’nın konusu. Günübirlik kiralık ev işi yapanların birçoğu emlakçı bile olmadığından ciddi bir kayıt dışı ekonomi söz konusu.

KİMLİK BİLGİLENDİRME SİSTEMİ YOK

Şu an en önemli konu güvenlik zaafiyeti. Hem terör olaylarında hem de ahlak dışı konularda sıkıntılar yaşandığını biliyoruz, duyuyoruz. Günübirlik kiralık evler, Türkiye genelinde başıboş faaliyet gösteriyor. Kimlik bilgilendirme sistemi yok. Kiraya verildiğinde kesinlikle bildirim şartı olması gerekiyor. Muhtar ve en yakındaki karakollar bilgilendirilmeli. Bir düzenleme yapılması lazım.

Haberin Devamı

İNSANLAR İNTERNETTEN ULAŞIYOR

Bu konuda Ankara, İstanbul ve sahil kesimlerine göre günübirlik evlerin yoğun olduğu bir yer değil. Tabii elimizde envanter olmadığı için rakam vermek zor. İnternet siteleriyle ilgili belli yaptırımlar uygulanmalı. İnsanlar, bu evlere internetten ulaşıyor. Kayıt altına almak çok kolay. İnternet siteleri, ilan vermek için kaydını yaptıranlardan belli belgeler istediğinde zaten herşey kayıt altına girmiş olur.”

BEZCİ: KAYIT ALTINA ALINMALI

Günübirlik ev sisteminin yanlış olduğunu belirten ATO Başkanı Salih Bezci ise, şu ifadeleri kullandı:
“Günübirlik kiralık ev sistemi son derece yanlış. Hem vergi kaybı hem de güvenlik ve ahlaki bakımdan yanlış bir iş. Bunu yapmak isteyenler oraya otel ruhsatı alarak yapmalılar. Günübirlik ev kayıt altına alınır, maliye tespit eder, ruhsat alır çalıştırırsın. Bu şekilde devletin kaydına girmiş olur. Bunun ilgili bir çalışma olursa, ATO olarak destek veririz.”

Haberin Devamı

SAATLİK DE KİRALANIYOR

Kimlik bilgilendirme sistemi olmadığı için güvenlik zaafiyetine sebep olan günübirlik kiralık evlerin sayısı, Ankara’da da her geçen gün artıyor.
Emlak sitelerindeki ilanlara göre günübirlik kiralık evlerin yoğun olduğu ilçelerin başında Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle, Keçiören, Sincan, Mamak ve Altındağ geliyor. Fotoğraflarıyla birlikte paylaşılan ilanlarda evlerin yeri, kira ücreti ve özellikleri yer alıyor. Evlerin saatlik de kiralanabiliyor olması dikkat çekiyor.

İLLALLAH EDİYORUZ

Canlı bombanın kaldığı Eryaman Mahallesi 47. Sokak’taki apartman sakinleri de, günübirlik kiralık ev sisteminden şikâyetçi oldu. Teröristin kanlı eylem planı için bomba hazırlığı yaptığı daireyi, 3 gün önce günlük olarak kiraladığını söyleyen apartman yöneticisi Ender Malkoç, şöyle konuştu:
“Buna hiçbir şekilde çare bulamıyoruz. Bunu yapan bir grup var burada ve bu grup emlakçılarla birlikte çalışıyor. Bundan şikâyetçiyiz. ‘Bu bombayı patlatmış olsa binanın yarısı giderdi’ diyorlar. Eryaman’ın hepsi aynı durumda. Çok sayıda 1+1 daireler var ve o evlerin bazıları bu şekilde çalışıyor. İllallah ediyoruz.”
Teröristin kaldığı dairenin yanında ikamet eden Hasan Yılmaz ise, “70 dairelik apartman burası, fark edemiyorsun. 3 gündür bir kişi kalıyormuş evde. Bunu aslında başka biri kiralamış, o kişi de günlük olarak buna kiralıyor. Müşteri bulduğu zaman o başka yerde kalıyor. Ev boşta olduğunda kendi gelip kalıyor” dedi. Abdullah SARICA/İHA

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!