"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Günkurusu kayısı

"Günkurusu" diye adlandırılan bir kayısı türü olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, böyle bir kayısı türü var ve ekşi ev tatlı olmak üzere iki de çeşidi mevcut. Günkurusu, özellikle komposto ve marmelat yapımı için idealdir. Herhangi bir kimyasal koruyucu ile kaplanmadığı için, diğer kuru kayısılarla karşılaştırıldığında; biraz şekilsiz ve biraz da donuktur. Çünkü olgun kayısının toplanıp güneşin altında, yani tamamen doğal koşullarda kurutulması ile elde edilir. Üstelik taze kayısının sahip olduğu yararlı maddeler, kurusunda daha da fazla miktarda bulunur. Bu karaciğer dostu meyve, kansızlıkla mücadele eden vücut için önemli bir silahtır. Ayrıca, eğer "kayısı tenli" bir hanım olmak istiyorsanız, bu "betakaroten" miktarı yüksek olan meyveyi bol miktarda tüketmeniz gerekir. Bence hiç vakit kaybetmeden, sabahları aç karnına bir bardak ılık su ve 3-4 adet kuru kayısı yemeye başlayın. Ben bunu hiç ihmal etmeden her gün tekrarlıyorum.Peynirli Anzak bisküvisi10 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı yoğurt (yoğurdun susuz kısmından)1 su bardağı sıvıyağ 1 çay kaşığı tuz1 paket kabartma tozu3,5-4 su bardağı un 1 su bardağı lor peynir2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanozİç harcını hazırlamak için; Lor peyniri ve ince kıyılmış maydanozu bir kasede karıştırın. Hamuru hazırlamak için; Yoğurt, sıvıyağ, tuz, kabartma tozu ve unu derin bir kapta karıştırarak kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparıp bezeleri mutfak tezgahının üzerinde, merdane yardımıyla 20x30 santim boyutlarındaki dikdörtgen dosya kağıdı büyüklüğünde açın. Yufkaların herbirinin üzerine peynirli maydanozlu harçtan iki yemek kaşığı kadar serpiştirdikten sonra uzun kenarlarından başlayarak, sıkıca sarın. Bu ruloları, 1 ya da 1,5 santim eninde dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine yatık vaziyette dizin. 5-10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca ağızı kapalı bir kavanoza koyup gerektiğinde servise sunun.Elmalı portakal peltesi4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı taze portakal suyu2 yemek kaşığı mısır veya buğday nişastası2 su bardağı soğuk su 2 su bardağı toz şeker2 tatlı kaşığı tereyağı2 adet tatlı elmaPortakal suyunun taze sıkılmış olması şart değil, bu tatlı için hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz. Portakal suyu ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bu arada, nişastayı soğuk suda iyice ezin. Kaynamaya başlayan portakal suyundan bir kepçe alarak nişastalı harcın içine aktarın ve nişastayı ılıtın. Ilıyan nişastayı yavaş yavaş kaynamakta olan portakal suyuna ekleyin. Pelte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra, soyup tavla zarı formunda doğradığınız elmaları ve tereyağını ekleyerek karıştırın. Üzerinin kaymak bağlamaması için ara sıra karıştırarak ılınmaya bırakın. Pelteyi, cam kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırıp soğuttuktan sonra servise sunun.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI