Güneykaya sulama projesinde son aşamaya gelindi

Güncelleme Tarihi:

Güneykaya sulama projesinde son aşamaya gelindi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 11:18

Güneykaya sulama projesinde son aşamaya gelindi

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşası süren Sivas Güneykaya Sulaması projesinde sona yaklaşıldığı bildirildi. 

Sulama projesinin su kaynağını oluşturan Sivas Güneykaya Barajı, Yukarı Kızılırmak havzasının kuzeyinde Yıldızeli İlçesi, Yusufoğlan Köyü, Geçmiş Deresi üzerinde yer alıyor. Temelden yüksekliği 54 metre, depolama hacmi ise 15,5 milyon metreküp olan barajın, bu yıl Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor. Baraj inşaatı ile paralel yürütülen Güneykaya Sulaması projesinde yüzde 91 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Sivas ve Yıldızeli için büyük önem arz eden bu proje ile 35 bin 880 dekar zirai alan suyla buluşacak. Sulama projesinin ana boru hattı döşeme işlerinin tamamlandığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Diğer boru montaj işlerinin ise büyük bölümünü tamamladık. Projenin tamamlanması ile bölge tarımında ve tarımın etkilediği diğer alanlarda yeni iş imkanları ortaya çıkacak" diye konuştu. Projenin tamamlanması ile dekar başına 404 TL gelir artışı sağlanacağının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu proje ülke ekonomisine ise yıllık 13 milyon TL katkı verecek ve 870 kişiye istihdam alanı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

KURAKLIĞA ÖNLEM

Sivas'a su alanında gereken bütün yatırımları yapacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, "Bu tür sulama projeleri aynı zamanda bölgede yaşanan göçün önüne geçecek ve daha eski tarihlerde tarlasını bırakarak göç etmiş olan vatandaşların da tekrardan köylerine dönmesini sağlamada önemli bir faktör olacak. Diğer yandan sulu tarıma geçilmesiyle ürün çeşitliliği ve verim artacak, eski dönemde yaşanmış olan kuraklıklardan ötürü oluşan ürün dalgalanmalarının da önüne geçilecek" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!