Güneydoğu'daki yeni tehlike (1)

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Hizbullah'ın elindeki 20 kişi

Mersinli hanım, Diyarbakırlı üniversite görevlisi ve daha 17-18 kişi... Şu anda Hizbullah'ın korumalı evlerinde, mahzenlerde özel olarak hazırlanmış hücrelerde çile çekiyor...

Türkiye'de Güneydoğu merkezli şeriat düzeni kurmaya çalışan Hizbullah'ın elindeki kurbanların kimliklerini ve sayılarını tam olarak bilen yok. Rakamın 20'ye yakın olduğu tahmin ediliyor. Hizbullah'a göre bu kişiler ‘‘tutuklu’’... Şeriat mahkemesinde yargılanıp hüküm giydiler. Hizbullah'ın özel cezaevlerinde ‘‘cezaları infaz ediliyor’’.

Kimisi üç ay sonra serbest bırakılacak... Bazısının cezası bir yıl. Yakınları ‘‘öldürürler’’ korkusuyla devlet güçlerine başvuramıyor.

Yani alternatif adalet işliyor.

Tıpkı Susurluk çetesinde olduğu gibi, PKK'da yaşandığı gibi.

Güneydoğu'nun özellikle kırsal kesiminde PKK'nın bıraktığı boşluğu doldurmaya aday örgütün adı Hizbullah...

* * *

Aslında Hizbullah yeni bir örgüt değil.

İran İslam Devrimi ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler Örgütü'nün eylemleri muhafazakár Güneydoğu'da ilgiyle izlendi, taraftar buldu.

İlk Hizbullahi gruplar Diyarbakır'da İlim ve Menzil kitabevleri çevresinde oluştu... Bölgeyi tamamen kontrol altına almak isteyen PKK'nın doğal hedefi haline gelen Hizbullah, 1991 yılında yeraltına indi.

PKK ve Hizbullah arasındaki çatışma çok kanlı geçti.

Bölgede ‘‘satır cinayetleri’’ olarak dehşetle hatırlanan zincirleme infazlarda 500'e yakın PKK'lı öldü. Hizbullah da 200 kadrosunu yitirdi.

PKK ile silahlı mücadele Hizbullah'ta ciddi görüş ayrılığı yarattı. Menzil grubu bu silahlı eylemlere karşı çıkınca, İlim grubu tarafından tasfiyeye uğradı... İç savaşta 50 kişi öldü, sonunda Menzil grubu Diyarbakır'ı terk etmek zorunda kaldı.

PKK ve Hizbullah, 1995 yılında ateşkes imzaladı.

* * *

Hizbullah'ın üçlü stratejisi, ‘‘tebliğ, cemaat ve cihattır’’.

Üstelik PKK gibi Marksist-Leninist ideoloji kamburu yoktur. Aksine Hizbullah'ın propagandası bölgedeki şıh-şeyh-ağa düzenine uygundur.

Yıllarca PKK'yı ‘‘bir avuç baldırı çıplak’’ diye sattılar.

PKK'nın bu ilk ve zayıf yıllarındaki ihmalin, hatta ihanet boyutundaki resmi yalanların bedelini binlerce şehitle ödedik. Hálá da ödüyoruz.

O yüzden Hizbullah'ı ciddiye almamak gibi lüksümüz yoktur.

Yarına Hizbullah'ın insan kaynakları...



Yazarın Tüm Yazıları