Güneydoğu'da yırtılan kalp duvarında ilk ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda yırtılan kalp duvarında ilk ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2007 13:09

DİYARBAKIR'da kalp krizleri sonrası gelişen ve sağ- sol kalbi ayıran duvarda yırtık oluşması sonucu ölüm tehlikesi bulunan 69 yaşındaki Ahmet Kaya, bölgede ilk kez yapılan başarılı bir ameliyat ile kurtarıldı.

Haberin Devamı

 Operasyona gerçekleştiren Dr.Fikri Kutlay, Türkiye’de kayıtlara geçen 22 hastadan 13'nün ameliyat sonrası yaşadığını, Diyarbakır'da bu ameliyatın ilk kez yapıldığını söyledi.

Mardin’de geçirdiği kalp krizi sonrası kalbinin sağ ve sol duvarlarında yırtık tespit edilerek Diyarbakır'da özel bir hastaneye sevk edilen Ahmet Kaya, Türkiye'de ender gerçekleştirilen bir ameliyat ile sağlığına kavuşturuldu. Bugüne kadar sadece Ankara ve İstanbul'da yapılabilen kalp duvarında yırtık onarımı ameliyatı ilk kez Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Başarılı bir ameliyat ile yeniden sağlığına kavuşan Ahmet Kaya, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini anlatırken, doktorlara teşekkür etti. Dr. Fikri Kutlay, kalp krizleri ardından kalp duvarında yırtık oluşabileceğini belirterek, Tüdrkiye'de kayıtlara geçen 22 hastada yırtığın görüldüğünü ve bunların arasında ameliyat olan 13'üncü kişinin Ahmet Kaya olduğunu söyledi. Dr.Kutlay, hastanın tek böbreğinin olmamasına rağmen ameliyatın oldukça iyi geçtiğini anlatırken, şunları söyledi:
“Güneydoğu'da ilk kez gerçekleşen kalp duvarlarında oluşan yırtık onarımı ameliyatı, kişinin hayatı açısından çok önemlidir. Bu tür hastaların kriz sonrası mutlaka uzman kişilere başvurması gerekiyor. Tansiyon arttırıcı ilaç ve balon pompası uygulandı. Genel durumu düzelen hasta, 11 gün koroner anjiografi yapıldıktan sonra ameliyata alındı. Ameliyatta bir damara by-pass ve yama ile yırtık onarımı gerçekleştirildi. Kalp krizi geçiren hastamızın kalbinde yaklaşık yüzde 1'inde orta duvar yırtığı görüldü. Yaptığımız kalp vakasında hastaların büyük çoğunluğu ameliyata alınmadan yaşamını yitirmektedir. Ameliyata alınan hastalarda yaşamını yitirenlerin oranı yüzde 60'tır. Türkiye'de 22 hastadan ameliyata alınan 13'üncüsü hastanemizde gerçekleştiren operasyonla hayatta kalabilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!