GeriSeyahat Güneydoğu'da saklı cennet: Halfeti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güneydoğu'da saklı cennet: Halfeti

Güneydoğu'da saklı cennet: Halfeti

Fırat Nehri'nin altında kalan kısmı "Saklı Cennet" veya "Kayıp Kent" olarak anılan Halfeti'yi keşfetmeye ne dersiniz? İşte Halfeti gezi rehberi...

Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapılmasıyla yarısı sular altında kalan diğer yarısında ise yerleşim yerleri oluşturulan Halfeti, saklı bir cennet olarak ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Şanlıurfa otogarından rahatlıkla gidilebilen Halfeti'ye özel aracınızla Birecik ilçesi yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Güneydoğuda saklı cennet: Halfeti

Halfeti gezi rehberi

Her geçen gün artan turist sayısı ile birlikte bölgede birçok aktivite olanağı da yer almaya başladı. Fırat Nehri'nin altında kalan kısmı "Saklı Cennet" veya "Kayıp Kent" olarak anılan Halfeti, yoğun ziyaretçi akınına uğrayan doğal güzelliklere sahip. Fırat Nehri üzerinde yer alan Çekem Mahallesi, Savaşan Köyü ve Rumkale turu civarda yapabileceklerinizden sadece birkaçı.

GAP idaresi ve Halfeti Kaymakamlığı tarafından ortak olarak yaptırılan Halfeti Köprüsü diğer adıyla "Halfeti Gerdanı" muhteşem bir nehir manzarasına sahip. Işıklandırmalar sayesinde köprü akşamları da oldukça farklı bir atmosfere sahip.

Güneydoğuda saklı cennet: Halfeti

Yakubi Aziz Barşavma tarafından 13'üncü yüzyılda yapılan Barşavma Kilisesi, birbirine yapışık formlarıyla günümüzde de ayakta kalmayı başaran yapılardan biri. Değişik kesme taşların kullandıldığı kilise Rumkale'de dikkat çeken mimarilerin başında geliyor.

Kantarma Mezrası "Selçuklu Hanı" olarak da bilinen bir yapı. Kapalı bir bölümü ve avlusu olan han büyük boyutlu kesem taşlardan oluşuyor. Yapının teknik özelliklerine bakılınca inşaasının Ortaçağ'a kadar uzandığı varsayılıyor.

Güneydoğuda saklı cennet: Halfeti

12'inci yüzyılın sonlarında Patrick Nerses anısına yapılan Nerses Kilisesi ise bölgedeki bir diğer tarihi yapı. Ermeniler tarafından ibadethane olarak kullanılan bu kilise surlar içerisinde yer alıyor.

Halfeti'de yapılan nehir turlarına katılarak bölgenin tarihi dokusunu su üzerinden keşfetmek de mümkün. Özellikle Rumkale civarını nehirden seyretmek insana bambaşka bir keyif veriyor.

Güneydoğuda saklı cennet: Halfeti

Karagülü ile ünlü olan Halfeti, güllerin siyah renkte açması ile bu ismi almış. Bölgenin coğrafi koşullarından etkilenerek yetişen karagül Halfeti'nin bazı bölgelerinde yetiştiriliyor.

Geziden sonra yiyecek bir şeyler arayanlara yörenin meşhur lezzetlerini tatmaları önerilir. Şabut balığı kebabı, patlıcan kebabı, incir kebabı, mukaşşerli pilav, tatlılardan ise sütlaç, semsek ve peynir helvası kesinlikle denemeye değer.

False