Güney - Kuzey Kore arasındaki gerginliğin tarihi

Güncelleme Tarihi:

Güney - Kuzey Kore arasındaki gerginliğin tarihi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 12:28

Bundan 60 yıl önce yaşanan Kore Savaşı'ndan bu yana aralarındaki gerginliğin bir türlü önüne geçilemeyen Kuzey ve Güney Kore, Cheonan savaş gemisinin Kuzey Kore tarafından batırılmasıyla savaşın eşiğine geldi. Yaşanan en son olay, onlarca yıldır çatışma halinde olan iki ülke arasında yaşanan en büyük ancak ilki olmaktan çok uzak.

1945 - İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından, Sovyetler Birliği Kuzey Kore’yi, ABD ise güney Kore’yi işgal etti.

 

1946 – Kuzey Kore Komünist Partisi kuruldu ve ordunun başına, eğitimini Kızıl Ordu’da tamamlayan Kim Il-Sung getirildi.

 

1948 – Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruldu.

 

1950 - Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. Böylece Komünist rejim altındaki Kuzey Kore ile serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu Güney Kore arasında üç yıl sürecek savaş patlak vermiş oldu. Savaş üç milyondan fazla insanın hayatına mal oldu.

 

1953 - Savaş bir ateşkesle sona erdi ancak hiçbir zaman bir barış antlaşması imzalanmadı. İki tarafında herhangi bir kazanç elde etmediği savaşın ardından 38’inci paralelde askeri güçlerden temizlenmiş bölge oluşturuldu.

1968 - Kuzey Koreli komando güçleri, Güney Kore Devlet Başkanı’nın evi olan Mavi Saray’a baskın düzenledi. İntihar saldırısı başarısızlıkla sonuçlandı.

1974 –Güney Kore Devlet Başkanı Park Chung-Hee, yaptığı konuşma esnasında Kuzey Koreli bir ajanın saldırısına uğradı. Açılan ateşte başkanın karısı hayatını kaybetti.

1983 – Kuzey Kore, Burma’yı ziyaret eden Güney Koreli heyete bombalı saldırı düzenledi. Kabinenin 4 üyesinin yanı sıra 16 kişi hayatını kaybetti. Güney Kore, saldırıdan o zaman Kuzey Kore’nin liderliğine oynayan bugünkü Devlet Başkanı Kim Jong Il’i sorumlu tuttu.

1987 – İki Kuzey Kore ajanı, Kore Havayollarına ait bir yolcu uçağına bombalı saldırı düzenledi. Uçaktaki 115 yolcudan tümü hayatını kaybetti.

1991 – Kuzey ve Güney Kore Birleşmiş Milletlere (BM) katıldı.

1996 – Kuzey Kore, Kore Savaşı’nı sona erdiren ateşkese artık uymayacağını açıkladı ve savaş sonrasın belirlenen askeri güçten arındırılmış bölgeye birlik kaydırdı. Aynı yıl içinde, Bir Kuzey Kore denizaltısı, baskın düzenlemek için Güney Kore sahiline çıkarma yaptı. 11 tanesi kendi kendini vuran Kuzey Korelilerden 24'ü öldürüldü, bir tanesi yakalandı ve biri kayboldu.

1998 – Güney Kore, sularına izinsiz giriş yapan küçük bir Kuzey Kore denizaltısını ele geçirdi. Denizaltının dokuz mürettebatı da ölü olarak bulundu.

2000 – Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da düzenlenen tarihi zirvede, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Il ile Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung bir araya geldi. Kuzey Kore, Güney Kore’ye yönelik propaganda yayınlarına son verme kararı aldı.

İki ülke arasındaki yüksek güvenlik altındaki sınır bölgesinde bulunan ateşkes kasabası Panmunjom’daki irtibat bürolarının tekrar açılmasına karar verildi. Ayrıca, Güney Kore 3 bin 500’den fazla Kuzey Koreli tutuklu için genel af ilan etti.

2001 Mayıs – İsveç Başbakanı Goran Persson başkanlığındaki bir Avrupa Birliği (AB) heyeti, Kuzey Kore’ye o güne dek görülen en üst seviyeli diplomatik ziyareti düzenledi. Görüşmelerde Güney Kore ile mevcut hassas ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

2002 Ocak – ABD Başkanı George Bush, Kuzey Kore’nin İran ve Irak ile beraber “şer ekseninin” bir parçası olduğunu söyledi. Pyongyang cevap olarak Bush’un savaş ilan etmeye çok yaklaştığını belirtti.

2002 – Güney Kore’nin Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığı Haziran ayında, Kuzey Kore donanması ile yaşanan bir çatışmada 6 Güney, 30 Kuzey Koreli denizci öldü.

2003 Ocak – Kuzey Kore nükleer silahların yayılmasının önlenmesini amaçlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’ndan (NPT) çekiliğini açıkladı. Temmuz ayında ise, Pyongyang elinde nükleer bomba üretmeye yetecek kadar plütonyum olduğunu açıkladı.

2003 Ağustos – Kuzey Kore’nin nükleer programı üzerinde Pekin’de düzenlenen  ve altı büyük devletin katıldığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ekim ayında, Pyongyang 8,000 adet yakıt çubuğunu yeniden işlediğini ve 6 nükleer bomba yapmaya yetecek materyale sahip olduğunu söyledi.

2006 Temmuz – Kuzey Kore, uzun ve orta menzilli füzeler denedi. ABD’li yetkililer, Kuzey Kore’nin ABD’ye kadar ulaşabildiği iddia ettiği füzeler havada infilak ettiğini öne sürdü. Ekim ayında, Kuzey Kore ilk nükleer bomba testini düzenlediğini açıkladı.

2007 Şubat – Devam etmekte olan altı-uluslu görüşmelerde Pyongyang nükleer yakıt karşılığında ana nükleer reaktörünü kapatmayı kabul etti. Mayıs ayında, 56 yıldan bu yana ilk kez bir yolcu treni Kuzey – Güney Kore sınırından geçti.

2007 Kasım  – Kuzey ve Güney Kore başbakanları 15 yıldan beri ilk kez bir araya geldi.

2008 Şubat - Güney Kore’nin yeni muhafazakâr Devlet Başkanı Lee Myung Bak, Kuzey Kore’ye nükleer silahsızlanma ve insan hakları sürecinde ilerleme kaydetmesi şartları altında yardım yapmayı kabul edeceklerini söyledi.

2008 Mart, Nisan – Kuzey Kore ortak sanayi tesisinden Güney Koreli yöneticilerin atılması ve Kuzey Kore’nin uzun ve orta menzilli füzeler denemesi ardından Güney’in bir savaş gemisini Kuzey kara sularına göndermesi, iki ülke ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

2008 Temmuz – Kuzey Koreli askerlerin özel turistik bölge Kumgang Dağı’nda Güney Koreli bir turisti vurması iki ülke arasındaki tansiyonu tekrar yükseltti.

2008 Kasım – Kuzey Kore Aralık ayından itibaren Güney Kore ile karayolu ulaşımına son vereceğini açıklarken, Güney Kore’yi saldırgan bir politika izlemekle suçladı.

2009 Ocak  – Kuzey Kore, Güney ile tüm askeri ve politik anlaşmalarını feshedeceğini açıkladı ve Seul’u “düşmancı niyete beslemekle” suçladı.

2009 Mayıs – Yeraltında nükleer test düzenlediğini açıklayan Kuzey Kore, 1953’te imzalananan ateşkese uymayacağını belirtti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, “nükleer güce sahip Kuzey Kore’nin kabul edilemeyeceğini” söyledi.

2009 Haziran – Kuzey Kore Güney Koreli şirketler tarafından işletilen Kaesong fabrika bölgesi üzerinde görüşmelere başlamak istediğini belirtti.

2009 Ağustos  – Pyongyang Seul’a yönelik bir dizi jestte bulunarak, Güney Kore eski lideri Kim Dae-jung’un cenazesine bir heyet yolladı. Ayrıca dört Güney Koreli balıkçıyı serbest bıraktı ve iki ülkede ayrı düşen ailelerin bir araya gelmesine yönelik görüşmelere devam edilmesini kabul etti.

2009 Kasım - Kore yarımadası sularında iki ülkenin donanması arasında yaşanan çatışmada, Kuzey Kore devriye botu yanarak geri çekilmek zorunda kaldı.

2010 Şubat – Kuzey Kore, Güney Kore ile deniz sınırındaki tartışmalı bölgedeki dört alanın donanma tatbikat alanı olarak kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Ayrıca sınıra yakın bölgeye füze ateşleyici platformlar yerleştirildi.

2010 Mart – 26 Mart günü, bir Kuzey Kore denizaltısından ateşlenen torpido Güney Kore’nin Cheonan adlı korvet tipi savaş gemisini batırdı. 46 denizci hayatını kaybetti.

2010 Mayıs – Güney Kore Kuzeyi Cheonan savaş gemisini batırmakla suçladı. Pyongyang, olayda bir parmağı olduğu suçlamasını reddetti.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!