Güney Feneri Ege’yi kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Güney Feneri Ege’yi kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 00:00

İşlenmemiş halinin kilosu 9.5, işlenmişi 32 liradan satılan Güney Feneri bitkisinin deneme üretimi olumlu sonuçlandı. Ürünün çöküşteki Ege tarımını kurtarması umut ediliyor.

Haberin Devamı

TARIMSAL üretimde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Ege Bölgesi’nin geleneksel pamuk, incir, üzüm ve zeytin gibi ürünlerinin sürekli darbe alması, bilim insanlarını harekete geçirdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Ege ikliminde üretmeyi denedikleri “Güney Feneri”nde başarılı olduklarını müjdeledi.

Dekar verimi 1.5 ton

İzmir Ticaret Borsası’nda meclis üyelerine bilgi veren Olgun, ‘Güney Feneri’, ‘Yer Kirazı’, ‘Altın Çilek’, ‘İnka Eriği’ gibi adlarla bilinen ve anavatanı Kolombiya olan bitkinin Ege’de rahatlıkla üretilebileceğini belirtti. Olgun, Türkiye tarımına katma değeri yüksek bir ürünün katılabileceğinin altını çizdi, “Neden Ege Bölgesi’nde de böyle bir ürünümüz olmasın? Bu ürünün dekar verimi 1.5 tondan başlıyor, bakım ve sulamaya göre 5 tona kadar çıkıyor. Ürünün işlenmemiş hali 9.5 liradan satılıyor. Dekar başına 15 bin lira geliri var. İthalatının kilogramının 32 liradan yapıldığı bilgisine ulaştık” diye konuştu.

DONDURMA YAPILIYOR

Haberin Devamı

Olgun, Güney Feneri’nin pazarlama açısından da avantaj taşıdığını belirterek, “Ürünün şu anda pazar problemi yok. Özellikle dondurma ve çikolata sanayisinde yoğun olarak kullanılıyor. Bitki işlenmeden de tüketilebiliyor. Kan dolaşımını hızlandırdığı, önemli bir C vitamini kaynağı olduğu, mide sorunlarına iyi geldiği biliniyor” dedi.

10 DEKAR DENEME

Güney Feneri’nin sulanabilen her yerde yetişebileceğini kaydeden Olgun, maliyetin de düşük olduğunu dile getirdi. Olgun, ürünü hem fakültenin kullandığı arazilerde, hem de Menemen’deki çiftliklerinde denendiğini söyledi. Menemen’de 10 dekarlık alana şubat ve mart aylarında diktikleri fidelerin 40 santimetreye ulaştığını ve çiçeklenmeye başladığını aktardı, “Çiftçilere fide verebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!