GeriSeyahat Güney Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güney Ege’de bu yaz

Güney Ege’de bu yaz

Güney Ege sahillerinde Mavi Bayrak sayısı bu yıl da arttı. Dört tesis daha temiz deniz, kaliteli servisin simgesi olan bayrak taşıma iznini aldı. Aydın, İzmir ve Muğla’nın plajlarında toplam 121 Mavi Bayrak dalgalanıyor. Marina ve yatlara verilenlerle birlikte bu sayı 134’e ulaşıyor.

SAHİLLER

Bu yazın gözdesi Yunan adalarına günübirlik turlar

İzmir’in ilçeleri arasında dokuz Mavi Bayrak’la Çeşme lider. Onu 5’er bayrakla Menderes ve Foça, 3’er bayrakla Selçuk, Seferihisar, Dikili izliyor. Muğla plajlarındaki 73 Mavi Bayrak’tan 41’i Bodrum sahillerinde dalgalanıyor. Bodrum’un ayrıca üç marinası, iki yatı da Mavi Bayrak taşımaya değer bulundu. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yaptığı değerlendirmeler sonucunda Marmaris plajlarında bu yaz 19, Datça’da 6, Fethiye’de 4, Ortaca’da 2, Ula’da bir tesis bayrak taşıma izni aldı. Aydın’ın diğer illere göre kısa olan sahil şeridindeki liderlik Kuşadası’nda. 12 plajı bu yıl bayrak taşımaya uygun bulundu. Didim plajlarında ise 8 tesis bu ayrıcalığa sahip. Tam listeyi TÜRÇEV’in web sitesinde bulabilirsiniz. (www.mavibayrak.org.tr)
Bodrum’da bu yıl “Ege’nin iki yakasında tatil keyfi” sloganıyla düzenlenen günübirlik turlar gündemde. Bodrum Express, Turkish Sea Lines, Bodrum Feribot ve Yeşil Marmaris isimli firmaların seferleriyle, İstanköy (Kos), Kilimli (Kalimnos), Leros, Patmos, Simi ve Rodos’un güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca altı ay önce denize indirilen Motif Yatçılık’a ait “The Primetime” isimli gemi turizme farklı bir boyut getirdi. Lüks gemiyle mehtap turları, Yunan adalarına seferler düzenleniyor. 20 dalış noktası bu yaz da Bodrum’a dalgıçları çekiyor. Su parkı tutkunlarının adresi Ortakent- Yahşi beldesindeki Dedeman Aqupark.
Datça merkezindeki halka açık Taşlık, Hastanealtı ve Kumluk plajları bu sezonda da Mavi Bayrak taşıma hakkını elde etti.
Datça limanından, Ege ile Akdeniz’in sınırını oluşturan antik Knidos kentine günlük tekne turları düzenleniyor. Yemekli turların ücreti 30-35 TL. Datça Yarımadası’nın en güzel koylarından Kargı, Palamut Bükü, Hayıt, Ova ve Kızılbük’ü bu turlarla keşfetmek mümkün.
Kos Adası’na düzenli feribot seferlerinin başlatılması Didim’i hareketlendirdi. Belediye Başkanı Mümin Kamacı, bu yaz yaklaşık 100 bin turistin gelmesini bekliyor. İlçenin 80 kilometrelik sahil şeridindeki Mavi Bayrak’lı Altınkum plajı günde 15 bin kişiyi ağırlıyor. Altınkum’dan çevredeki koylara günübirlik tekne turları da düzenleniyor.
Mavi Yolculuğun önemli merkezlerinden Göcek’te bu yıl da günlük turlara rağbet fazla. Saat 10.00 - 18.00 arasında yapılan yemekli turların ücretleri mönü seçimine göre 35 - 40 TL. İçecekler ise ekstra. Göcek Adası’na 15 dakikada bir deniz motorları dolmuş yapıyor.

KUŞADASI’NIN SU PARKLARI BİRBİRİYLE YARIŞIYOR

Kuşadası’nda son yılların en önemli gelişmesi, büyük yatırımlarla kurulan iddialı su parklarının birbiri ardına kapılarını tatilcilere açması. Bir kilometrelik yapay rafting nehri, okyanus ve dalga havuzları, birbirinden ilginç ve keyifli kaykaylarıyla Adaland Aquapark hizmete girdi. Ardından Pamucak sahilinde Masal Dünyası temalı Aqua Fantasy kapılarını açtı. Adaland, dünyanın en iyi on su parkı arasında girdi, Avrupa’nın en büyük su parkı unvanını elde etti. Aqua Fantasy iki yıl önce teknolojik özelliği ile 222 metrelik dünyanın en uzun kaydırağını devreye soktuğunu ilan etti. Ardından Adaland içinde otomobil kaydırılabilen 278 metre ile başladığı, sonrada 406 metreye uzattığı dünyanın en uzun aile kaydırağını servise soktu. Adaland’in 60 bin metrekarelik tropik akvaryumuna ve köpekbalığı havuzuna şnorkelle dalış yapılabiliyor, fotoğraf safarisi düzenleniyor. Dolphin Park’ta yunus ve foklar gösteri yapıyor.

EĞLENCE

Neco ve Fatih Erkoç Kuşadası’nda sahneye çıkıyor

Bodrum’un Cumhuriyet Caddesi’nden her gece saat 01.00’de denize açılan Türkiye’nin ilk yüzer diskosu Marine Club Catamaran bu yıl da çılgın şovlar sürüyor. Ünlü Dj’ler, pop yıldızlarının sahneye çıktığı katamaranda 6 Temmuz’da Paul Mendez konser verecek. Giriş ücreti, ilk içki dahil 40 TL. (www.clubcatamaran.com) “İstanbul Kanat Türkü Evi” bu yıl Bodrum’da şube açtı. Cevat Şakir Caddesi’ndeki mekanda Cemali Kaya hafta içinde konser veriyor. Bu yıl yenilenen Bianca Beach Club, Figen Erenel, Yiğit Doğusoy, Emre Ergani işletmesi ile şehir merkezindeki Haremtan Koyu’nda.
Kuşadası’nda ise Bodrum ve Çeşme ile rekabet edecek yeni mekanlar birbiri ardına açılıyor. Güvercinada girişindeki Hamam’da çarşamba Fatih Erkoç, cumartesi Neco sahneye çıkıyor. Yılancı Burnu’ndaki restoran ve beach club Jade Cabaret’de saat 21.30’dan sabahın ilk ışıklarına kadar ünlü sanatçıların da yer aldığı eğlenceler düzenleniyor. Barlar sokağı ve Kaleiçi’ndeki eğlence yerlerine de yenileri katıldı. Limanda Nicci Port açıldı. Marmaris’te 60’a yakın işletmenin bulunduğu Barlar Sokağı bu yıl da eğlencenin merkezi.

LEZZETLER

Paella’da sahlep soslu levrek Yoran’da közde mavi yengeç

Bodrum Milta Marina’da iki hafta önce açılan Paella Restaurant’ın spesyalitesi sahlep soslu levrek. Sünger Restaurant ise balık çorbası ve pizzada iddialı. Yöre yemeklerini çarşı merkezinde mandalina ağaçları arasındaki Old Garden Restaurant’da tadabilirsiniz. Gümbet’te bu yıl yeni açılan Ruj ve Alora adlı beach club’larda akşam Akdeniz mutfağını tadabilirsiniz. Torba koyundaki Omar Cafe, ızgarada defne yapraklı kılıç balığı sunuyor müşterilerine. Alkoçlar La Boutige’in mönüsü İtalyan mutfağı ağırlıklı. Gündoğan’da deniz ürünlerinin adresi Boncuk ve Cennet Park. Cennet’in spesyalitesi karides, ahtapot, midye, kalamar ve çipuradan oluşan krep. Cazseverler Ortakent- Yahşi’deki Ada Sofra’da konser eşliğinde Akdeniz mutfağını tadıyor. Gümüşlük’teki Sardunya, Limon Kafe, Ali Rıza’nın Yeri, Kadıkalesi Körfez balık mönüleriyle öne çıkan restoranlar. Yalıkavak’ta ise uygun fiyatla balık ve deniz ürünleri yemek isteyenler Sarıyerli Çakıroğlu, Cumbalı ve Sait Yalı restoranlarını tercih ediyor. Datça Yat Limanı’ndaki restoranlardaki lezzet formülü 3B bu yıl da geçerli. Balık üstüne balla bezenmiş badem ikram ediliyor. Fevzi’nin Yeri’nde başka yerde bulamayacağınız deniz şakayığını tadabilirsiniz. Didim’deki Olio Restoran’ı 15 yıldır Türkiye’de yaşayan Hollandalı şef Caralo Wolf ile Zeki Karabuğa birlikte işletiyor. 200 yıllık bir Rum evinde hizmet veren restoranın mönüsünden mangalda kuzubudu ve bonfileyi tavsiye ederiz. Mavi yengeç tatmak istiyorsanız Apollon Tapınağı yakınlarındaki Yoran Köyü’ne gitmeniz gerekiyor. Yoran Kafe’de akşamları şöminede mavi yengeç ve ıstakoz keyfi yaşayabilirsiniz. Göcek’in popüler lezzet mekanları bu yıl da kordon boyuna sıralanan balık restoranları. Kuşadası’nda ise Messina, Çınar Balık, Külle, Mezgit, Marina Deniz, Kokosh balık ve et mönüleriyle öne çıkıyor.

False