'Güney Afrika'da Türk madencilik sektörü için fırsatlar var'

Güncelleme Tarihi:

Güney Afrikada Türk madencilik sektörü için fırsatlar var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2017 10:15

MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Salim: "Güney Afrika, 2,5 trilyon dolara denk gelen, dünyanın en büyük tespit edilmiş maden rezervine sahip" - "Yüzyılı aşkın süredir bu ülkede maden üretildiği için sistem çok oturmuş, teknik tecrübe var" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Müstakil Sanayici İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Güney Afrika Şube Başkanı Ebubekir Salim, Günay Afrika'da zengin maden rezervi bulunduğunu belirterek, Türk yatırımcıların bunu değerlendirebileceğini söyledi.

Salim, Güney Afrika'daki maden rezervleri ve ülkedeki yatırım imkanlarını AA muhabirine anlattı.

Yaklaşık 14 yıldır Güney Afrika'da yaşadığını belirten Salim, yüksek lisans eğitimi için geldiği ülkede eğitimini tamamladıktan sonra ticarete atıldığını söyledi.

Aynı zamanda Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Ortadoğu Körfez Bölgesi Kömite Başkanı da olan Salim, 4 yıl önce Güney Afrikalılarla ortak bir maden şirketi kurduklarını ve burada çıkardıkları madeni iç ve dış piyasada sattıklarını aktardı.
Güney Afrika'nın kıtadaki diğer ülkelerden daha gelişmiş olduğunu dile getiren Salim, ulaşım, iletişim ve diğer altyapı yatırımlarının elverişli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Salim, özellikle demiryolu ağının tek seferde yüksek miktarda kömür göndermeye imkan sağladığına dikkati çekerek, "Türkiye'ye 40 ton kömür gönderiyoruz. Yani bu 4 tren demek. Bu, dünyada 2-3 ülkede oluyor. Normalde dünyadaki standart bin 600 ile 2 bin 200 tondur. Bu resme bakıldığında Güney Afrika yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu gösteriyor. Ayrıca Afrika'nın finans merkezidir Güney Afrika. Son zamanlarda Türk firmalarının yaptığı yatırımla da her bir firmamız Güney Afrika'dan finans temin etmeye çalışıyor. Güney Afrika'daki yatırım sadece bu ülkeye değil, bütün Afrika'nın güneyindeki ülkelere hitap eder." diye konuştu.

"GÜNEY AFRİKA'NIN 2,5 TRİLYON DOLARLIK MADEN REZERVİ VAR"

Salim, Güney Afrika ekonomisinin geçmişte altın ve maden rezervi sayesinde büyüyen bir ekonomi olduğuna işaret etti.

Ülkenin ham madde çeşitliliği bakımından dünya genelinde ilk sıralarda olduğunu da anlatan Salim, "Güney Afrika, 2,5 trilyon dolara denk gelen, dünyanın en büyük tespit edilmiş maden rezervine sahip." ifadesini kullandı.

Ülkede madencilik tarihinin çok eskilere dayandığını vurgulayan Salim, "Yüzyılı aşkın süredir bu ülkede maden üretildiği için sistem çok oturmuş, teknik tecrübe var. Güney Afrika'nın diğer Afrika ülkelerinden ayrılan en büyük özelliği ise çok güçlü bir hukuk sistemi ve anayasası olması. Geçtiğimiz yıllarda firmalarla Maden Bakanlığının girdiği davalarda bakanlığın kazanmış olduğu dava yok. Hukuk, bu anlamda yatırımcı odaklı davranıyor ve dış, iç yatırımcı farketmiyor." diye konuştu.

AFRİKA'DA TÜRK BANKASI KURULABİLİR

Haberin Devamı

Salim, Türk yatırımcının Güney Afrika'da yerli ortaklar yoluyla devletten destek ve yönlendirme alabileceğini ve daha rahat yatırım yapabileceğini belirtti.

Türkiye'den gelecek yatırımcılara yön göstermesi bakımından Güney Afrika'da kurulacak bir Türk bankasının ciddi fayda sağlayabileceğini ifade eden Salim, şunları kaydetti:

"Güney Afrika'da dünyanın diğer ülkelerinden farklı olarak zengin bir Müslüman nüfus var. Bu nüfus hassas ve parasının İslami bankalarda durmasına çalışan bir kitle. Devlet bankaları üzerinden İslami banka uygulamasının Güney Afrika'ya gelmesi Türkiye'de doğru yatırım için de fırsat olur. Bu yatırımın yüzde 90'ı Dubai ve Londra'ya gidiyor. Zaten MÜSİAD'ın planlarından biri de bu Müslüman güçlü yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi."

Haberin Devamı

2011'DEN BU YANA 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILDI

MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Ebubekir Salim, Güney Afrika'nın ürettiği elektriği sadece içerde tüketmediğini, komşu ülkelere de sattığını söyledi.

Enerji yeterliliğinin yatırımdaki en önemli şartlardan biri olduğuna işaret eden Salim, "Güney Afrika enerji üretimini 50 bin megavatın üstüne çıkarmış bir ülke. Enerji çeşitliliği olarak kömür ağırlıklı çünkü ülkenin sahip olduğu ciddi kömür rezervleri var. Ülkedeki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 80'i kömürden karşılanıyor. Güney Afrika yıllardır nükleer enerji santralinden elektrik üretilen bir ülke. Ülke, dış yatırımı çekmek için 2011'den bu yana bağımsız elektrik üreticileri tarife sistemi kurarak ihaleler açtı. Şu ana kadar gelen yatırım yaklaşık 10 milyar dolar ve bu giderek artıyor." açıklamasında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!