Güneşten uzak günler, kilo aldırıyor

Sonbahar, kış ayları birçok kişiye kilo aldırıyor. Soğuk, güneşi özleten karanlık, puslu, yağmurlu havalar çoğumuzun yaşam şevkini kırmakla kalmıyor, metabolizmasını yavaşlatıyor. Buna karşılık iştahımız artıyor. Özellikle de karbonhidratlı, yüksek kalorili gıdaları soframızın baştacı yapıyoruz. Çikolata, pasta, börek, kremalı kahveyle mutlu olmaya çalışıyoruz. Ve tabii ki şişmanlıyoruz.

Haberin Devamı

Değişen metabolizma hızımızı düzenlemek ve kilo kontrolünü sağlayabilmek için beslenmenizi gözden geçirmenizde yarar var. Beslenme ve diyet uzmanı Yeşim Çelik, mevsim geçişlerinde ideal kilonun korunması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
* Metabolizmayı hızlandırmak için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlayın. Bu hem direncinizi korur hem de kilo kontrolünde yardımcı olur. Ve tabii ki metabolizmanızın yavaşlamasını engeller.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

* Ara öğün atlamanız ana öğünlerde daha fazla yemenize yol açar. Ayrıca iştahınızın sürekli açık kalmasına neden olur.
* Yaz geçti diye suyla vedalaşmayın, içmeye devam edin. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direği. Soğuk havada su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekir. Metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 (yaklaşık 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekiyor.
* Havanın soğukluğu nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcaklar. Sıcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih ediliyor. Bu konuda beslenme uzmanlarının önerisi bitki çaylarının içilmesi.
* Hastalıklardan korunmak, savunma mekanizmasını güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Sonbahar ve kış sebze- meyveleri de yeterli vitamini sağlayacaktır. Narenciye (portakal, mandalina, greyfurt), havuç, kivi, lahanagiller (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası), yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak) da A ve C vitamininden zengin besinler.

Haberin Devamı

SEBZE, MEYVEYİ İHMAL ETMEYİN

* Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalıyor. Lifli besinlerin tüketimi de azaldığından kabızlık sorunu görülüyor. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/erişte/un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli.
* Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimini de kısıtlayın mutlaka.
* Bu aylarda güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanın. Hafif tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz mesela. Haftada 2-3 kez balık yiyin. Bu hem kalp sağlığınızı korur hem de güneşin eksikliğini (D vitamini yetersizliği) daha az hissetmesinizi sağlar.
* Uzun süreli açlıklardan kaçının. Enerji ihtiyacınızı karşılarken fast-food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalardan uzak durun. Kış mevsiminin soğuk günlerinde “tatlı yersem ısınırım” diye düşünmeyin. Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenirseniz vücut ısı dengesi korunur.
* Bütün bu önlemlere rağmen kilo artışını kontrol altına alamıyorsanız uzmandan yardım isteyin.

Yazarın Tüm Yazıları