GüneÅŸle dost gözlükler

Güncelleme Tarihi:

Güneşle dost gözlükler
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 10:07

Sağlığımız için sayısız faydası bulunan güneş ışınlarının cildimize verebileceği zararları biliyoruz, peki ya gözlerimize!

Haberin Devamı

Öncelikle bilinmesi gereken şey; güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaşın erken olmadığı gerçeği... Güneş gözlüklerinin fiyatları da geniş bir yelpazeye dağılıyor. Çok ucuza gözlük bulunabileceği gibi, mücevher fiyatına gözlükler de satılmakta. Gözlüğün kalitesini fiyatı belirlemiyor, önemli olan camlarının UV filtreli olup olmadığı... Bunun için mutlaka pahalı bir gözlük alman gerekmiyor. Ama sokak tezgahlarında satılan gözlüklerin hemen hiçbirinde bu özellik bulunmadığı için kesinlikle buralardan gözlük almamalısın!

Bilinmesi gerekenler...                                          Â

        ·      ÂGüneÅŸten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve eriÅŸkinlerin ilerideki yaÅŸamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek baÅŸka rahatsızlıklar yaÅŸamasına neden olur. Bu yüzden güneÅŸe çıkarken baÅŸ ve gözlerin güneÅŸten korunması çok önemlidir.         Â

Haberin Devamı

·      ÂGözlük camının renginin koyu olması UV filtreleme kapasitesiyle alakalı deÄŸildir. GüneÅŸ gözlükleri, renginin koyu olmasından deÄŸil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneÅŸ ışınlarından korurlar. Benzer ÅŸekilde polarize camlar ve aynalı camlar da, uygun ÅŸekilde üretilmiÅŸ deÄŸilse güneÅŸten koruyamaz.

·      ÂGeniÅŸ camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleÅŸen gözlükler en iyi korumayı saÄŸlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da saÄŸlar. Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneÅŸ gözlükleri de numaralı olmalıdır. Kontak lensler UV koruması saÄŸlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneÅŸ gözlüğü takmalıdır.

·      ÂGüneÅŸ gözlüğünün yanında, güneÅŸ kremleri ve siperlikli ÅŸapkalar gibi diÄŸer koruyucu önlemlerin de alınması gereklidir.

·      Â10.00-15.00 arasındaki süre güneÅŸ ışınlarının en tehlikeli olduÄŸu zamandır. Yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniÅŸ su birikintileri ultraviyole ışınlarıyla karşı karşıya gelme derecesini önemli ölçüde artırır. GüneÅŸ gözlükleri, gözleri direkt olarak güneÅŸe bakmanın verebileceÄŸi ciddi zararlardan korumaz.

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!