Güneşin Zararları Ve Korunma Yöntemleri Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Güneşin Zararları Ve Korunma Yöntemleri Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 11:10

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) İSLAHİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİNDEN OLAN SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA GAÜN TIP FAKÜLTESİ DERMATOLOJİ ABD ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. NECMETTİN KIRTAK TARAFINDAN “GÜNEŞİN ZARARLARI VE KORUNMA YÖNTEMLERİ” ADLI KONFERANS VERİLDİ.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu Toplumsal Duyarlılık Projelerinden olan Sağlıklı Yaşam Projesi etkinlikleri kapsamında GAÜN Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Kırtak tarafından “Güneşin Zararları ve Korunma Yöntemleri” adlı konferans verildi.
2014-2015 Akademik yılı Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında İslahiye Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi ve Lojistik programı için hazırlanan Sağlıklı Yaşam Projesi etkinliklerinin ilki olarak düzenlenen konferans dinleyenler tarafından büyük ilgi gördü.
Sağlıklı yaşamda güneşin çok büyük bir etken olduğunu belirten Prof. Dr. Kırtak, sağlık yaşam için dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kırtak, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat çekerek, "Düzenli fiziksel aktivitelerde bulunulmalı, alkol, tütün ve ürünlerinden uzak durulmalı, hijyen kurallarına uyulmalı, stresten uzak olmalı ve güneşin zararlarından korunulması gerekir" dedi.
Konuşmasında güneşin olumlu etkilerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Kırtak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hayatın devamı için gerekli, vitamin D sentezi, psikolojik durum üzerinde pozitif etkisi, deride melanin yapımını uyarıcı özelliğinin yanında deri kanserleri, fotoyaşlanma ve fotodermatozlar gibi olumsuz etkileri de bulunuyor. İnsanlar güzellikleri için bronzlaşıyor. Bronzlaşma sağlıklı, atletik, kültürlü ve zengin gösteriyor ancak bronzlaşmanın getireceği güzellik geçici ve kırışıklıkları ise kalıcıdır.”
Güneş ışınlarından korunmanın yolları hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Kırtak, “Saat 10.00 ila 16.00 arası güneşe çıkılmamalıdır. Çünkü zararlı güneş ışınlarının üçte ikisi bu zaman diliminde saçılır. Bina içinde kalınmalı. Gölgede bulunmak yeterli koruma sağlamaz. Deniz, kum, kar, beton, cam, asfalt gibi yüzeylerde yansıma oldukça fazladır. Herkesin güneş altında şapka, t-shirt ve güneş gözlüğü kullanması gerekmektedir. Bunların yanında şemsiye ve şapka kullanılmalı 10 cm genişliğinde kenarlığı olan bir şapka yüz, boyun ve ensede ortalama SPF 3-5 arasında bir koruma sağladığını ve UV spektrumun yüzde 99-100’ünü emen güneş gözlüklerinin kullanılması gerekiyor. Yaz ve kış aylarında cilt tipine uygun güneşten koruyucular kullanılmalı” diyerek, giyinmenin halen en ucuz ve yan etkisi olmayan güneşten korunma yolu olduğunu söyledi.
Konferansın sonunda konuşan İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y. Doç. Dr. H.Ahmet Deveci, geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yılda güzel projelerle topluma katkı sağlamaya devam ettiklerini belirterek, “Bu doğrultuda sağlıklı yaşam hepimizin hakkı olduğunu bilmenizi istiyorum. Bu vesileyle yoğun işlerinin arasında zaman ayırarak bizlere sağlıklı yaşam konusunda yön verecek Prof. Dr. Necmettin Kırtak’a her zaman desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a, programın hazırlanmasında büyük emeği geçen TDP Proje danışmanı Bilal Erdoğan ve öğrencilerimize gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Necmettin Kırtak’a Yüksekokul Müdürü Y. Doç. Dr. H.Ahmet Deveci teşekkür belgesi takdim etti. Belediye Başkan v. Ergün Mideoğlu hediye takdim ederken Proje Danışmanı Bilal Erdoğan ve proje öğrencileri tarafından da çiçek takdim edildi.
İslahiye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y. Doç. Dr. H.Ahmet Deveci, İslahiye Belediye Başkan Vekili Ergün Mideoğlu, akademik ve idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!