Dünya'ya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu!

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 00:14

Aralarındaki mesafe trilyonlarca km olsa da astronomik ölçeklerde iki yıldız birbirine komşudur deriz. Ve biz komşumuzda Dünya benzeri bir gezegen bulduk! Hadi o halde alalım Türk lokum ve kahvelerini ziyarete gidelim!

Haberin Devamı

Her ne kadar şu anki teknolojimiz başka yıldızlara seyahati mümkün kılmasa da bir gün bunu başaracak olduğumuz kesin. Bu anlamda bize en yakın yıldız ilk durağımız olacağa benziyor. Ve o yıldız artık daha da ilgi çekici bir hedef halini aldı. Nitekim o yıldız etrafında Dünya benzeri bir gezegen bulundu! 

Haberi okumadan önce öte-gezegen (Güneş Sistemi dışında başka yıldızlar etrafında dolanan gezegenler) nasıl bulunur öğrenmek istiyorsanız işte basit açıklamalar ile 4 dakikalık kısa videomuz --> Öte-gezegen Belirlemenin 5 Yolu

Sıkı takipçisi olduğum #palereddot projesi bize en yakın yıldız Proxima Centauri etrafında Dünya-benzeri öte-gezegen bulmayı amaçlıyordu. Ve bunu başardı!

Dünyaya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu

Haberin Devamı

Proxima Centauri M türü kırmızı cüce bir yıldız ve yaklaşık 4 ışık yılı (yaklaşık 40 trilyon km) ötede. Güneş’e en yakın yıldız.

Dünyaya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu


Yıldız 16 yıl boyunca gözlenmesine rağmen etrafında gezegen olduğuna dair bir kanıt bulunamadı. Ancak yeni gözlemler durumun böyle olmadığını ortaya koydu. Proxima Centauri 60 gün aralıksız gözlendi. Doppler sinyali bulundu ve bulunan bu sinyal yıldızın kendisinden kaynaklanmıyordu. Başka bir nedeni olmalıydı. 

Elde edilen veriyi en iyi temsil eden şey bir öte-gezegenin varlığı. Proxima Centauri etrafında 11.2 günde bir tur atan bir öte-gezegen! İşin daha ilginci ise bulunan bu öte-gezegenin Dünya’ya benziyor olması. Yani karasal bir gezegen. Öte-gezegenin (Proxima b) kütlesi minimum 1.3 Dünya kütlesi kadar. Proxima b'nin yıldızına uzaklığı ise Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının 20'de 1'i kadar! Ancak unutmayın Proxima Centauri bir kırmızı cüce. Güneş'imiz gibi bir yıldız değil. Aşağıdaki grafik Proxima Centauri'nin bize yaklaşıp uzaklaşması sonucu ortaya çıkan değişimi gösteriyor. Proxima Centauri bize saatte 5 km hızla yaklaşıp uzaklaşıyor. Bu hız ortalama bir insanın yürüme hızına eşit. Yani yıldız dönem dönem bize 'yürüyor'.

Dünyaya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu


Haberin Devamı

Peki ya yaşam barındırabilir mi? Ekip ile yaptığım görüşme gösteriyor ki, yaşam olduğunu söylemek için henüz çok erken. Ancak bilinen bir şey var. Öte-gezegenin yıldızına uzaklığına bakılırsa öte-gezegen yüzeyinde sıvı su barındırabilir. Bu da bildiğimiz anlamda bir yaşam olabilmesi için gerekli başlıca koşullardan biri.

Şu ana kadar galaksimizde belirlenmiş öte-gezegen sayısı 4000'e yaklaştı. Ancak bu öte-gezegenlerin sadece minik bir kısmı yaşam barındırabilecek potansitele sahip. Umutsuzluğa gerek yok keza galaksimizde 1 trilyon öte-gezegen olabilir. Yani keşfedecek daha çok öte-gezegen var.

Dünyaya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu

Haberin Devamı

Bu bilimsel çalışma sonucunda Dünya'ya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen belirlenmiş oldu! Breakthrough Starshot isimli en yakın yıldıza yolculuğu hedefleyen proje artık daha anlamlı bir hâl aldı. Bize en yakın hayat barındıran bir öte-gezegene yolculuk... Kulağa daha hoş geliyor değil mi!?


İnsanlığın hâlâ cevabını bulamadığı en önemli sorulardan birinin yanıtını bulmaya çok yakın olabiliriz: Evren'de yalnız mıyız? Tabii neredeyse her gün bir uzaylı ile çay içtiğini, sohbet ettiğini hatta okeye dördüncü geldiklerini iddia edenleri saymazsak yani bilimsel olarak konuşursak henüz Dünya dışı bir yaşam bulamadık. Ama gelişen teknoloji, analiz ve gözlem teknikleri bize büyük umutlar vadediyor. Kim bilir belki başka yıldızlar etrafında dolanan başka gezegenler üzerinde değil de kendi Güneş Sistemi'miz içerisinde Dünya dışı yaşamı buluruz. (Bkz. Dünya Dışı Yaşamı İlk Nerede Bulacağız?). Gelecek bu konuda ciddi keşiflere gebe.

Bilim, mantık ve sevgi yol göstericiniz olsun. 
www.selcuktopal.net    Twitter/astronomTurk

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!