Güneş paneliyle öne çıktı ilk santralı Kıbrıs’ta açıyor

Güncelleme Tarihi:

Güneş paneliyle öne çıktı ilk santralı Kıbrıs’ta açıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 00:00

Enerji, telekomünikasyon, proje taahhüt, elektronik gibi birçok sektördeki yatırımlarıyla dikkat çeken Anel Grup bünyesindeki Anel Enerji, ilk güneş enerjisi santralını mayıs ayı sonunda KKTC’de açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Güneş paneli üreticisi olarak öne çıktıklarını ancak güneş enerji santrallerinin yatırım ve teknik danışmanlığı gibi hizmetleri de verdiklerini belirten Anel Grup’un Enerji ve Çevre Yatırımlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Ender Çolak, “Kıbrıs’da 1.3 megavatlık güneş santrali mayıs ayı sonunda açılacak” dedi.

Fiyat yatırım için yeterli

Önümüzdeki yıl Türkiye’de evlerde güneş enerjisinin kullanılacağını düşündüklerini söyleyen Çolak, şöyle konuştu: “Baymak ile anlaşma yaptık. Bizim ürettiğimiz güneş panelleri Baymak’ın kitleri ve bizim eğittiğimiz deneyimli ekipleriyle evlere monte edilecek. Şu anda eve güneş panellinin montesinde bir standart belirlenmedi ancak biz gerekli tüm ayrıntılarla bir standart oluşturduk.”

Yabancıyla yatırım planı

EPDK’nın güneş enerjisinde gerçek yatırımcılara lisans vereceğini düşündüğünü söyleyen Çolak, şunları söyledi: “Türkiye’de güneş enerjisinin önü çok açık. Beş yıl içinde toplam enerjinin yüzde 10’nun güneş enerjisinden elde edileceğini düşünüyoruz. Yabancı ortaklı yatırımlar planlıyoruz.”
Türkiye’de güneş enerjisinde ilk yatırım tarihi olarak 2012 ikinci çeyreğini veren Çolak, “Bu zamana kadar maliyetlerin daha da düşecektir. EPDK üzerine düşüni yapıyor. Lisanssız üretim için düzenlemenin de yakında yayınlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Evde güneş enerjisinin maliyeti 7 bin Euro

EVLERDE kullanılan güneş enerjisinin maliyetinin yaklaşık 7 bin Euro olduğunu söyleyen Çolak, şu bilgileri verdi: “Bununla 10-12 yılda geri dünüşüm sağlanıyor. Biz finans paketleriyle tüketicinin karşısına çıkacağız. Evsel kullanıcılar uzun vadeli, düşük faizli krediler sunacağız. Ancak burada evsel kullanıcılar için KDV iyileştirmesi bekliyoruz. Devlete de bunun getirisi olacaktır. Dünyanın birçok ülkesinde KDV indirimi var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!