Güneş alerjisi romatizmadan olabilir

Güncelleme Tarihi:

Güneş alerjisi romatizmadan olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2013 00:00

Romatoloji Uzmanı Dr. Tolga Yücetürk, güneş alerjisi- romatizma ilişkisine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Güneş alerjisinin ciddi romatizmal hastalıkların habercisi olabileceğini belirten Uzm. Dr. Yücetürk, "Hastanın güneş ışınlarına maruz kalması, kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliklere neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açabilir" dedi.

 

BRONZ TEN HAYALİ KURARKEN DİKKAT



Havaların iyice ısınmaya başlamasıyla tatil programları yapılıp deniz, kum güneş, bronz ten hayalleri kurulurken, Romatoloji Uzmanı Dr. Tolga Yücetürk, ortaya çıkabilecek güneş alerjisinin ciddi romatizmal hastalıkların habercisi olabileceğini dile getirdi, romatizmal hastalığı olanlara ’güneşten korunun’ uyarısı yaptı. Uzm. Dr. Yücetürk, özellikle güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalınan yaz aylarında ciltte kızarma, kabarma, kaşıntı gibi şikayetlerin basit bir güneş alerjisi olarak algılanıp atlanmaması gerektiğini söyledi. "Güneş alerjisinin nedeni çok zaman tam olarak saptanmasa da romatizmal hastalıkların önemli bir bulgusu olabileceği unutulmamalı" diyen Uzm. Dr. Yücetürk, "Güneş alerjim romatizmadan mı?" şüphesinin erken tanı için önemli olduğunu kaydetti, şöyle konuştu:

 

Haberin Devamı

BURUN ÇEVRESİNDEKİ KABARIKLIK BELİRTİ OLABİLİR



"Özellikle böbrek yetmezliği başta olmak üzere tüm organlarda bozukluklara neden olabilen 'Sistemik Lupus Eritematozus’da (SLE), burun çevresinde görülen kelebek şekilli ciltten kabarık kızarıklık, bu tehlikeli hastalığın ilk bulgularından biridir. Kasların iltihabi süreçle zedelenmesine neden olabilen ’dermatomiyozit’ adlı hastalıkta da yine yüzde güneşle artan kızarıklıklar dışında, göz kapağı çevresinde olan kızarık-morumsu döküntü erken tanıda yol gösterici olabilir. Dolayısıyla güneş alerjisi özellikle SLE ve Dermatomiyotiz gibi bazı romatizmal hastalıkların temel bulgularından biridir, çok zaman gözden kaçabilir. O yüzden eşlik eden bir takım eklem bulguları olduğunda, sistemik, böbrekle, tansiyonla ilgili ek sorunları olduğunda mutlaka güneş alerjisinin de değerlendirilip bu tür hastalıklar açısından araştırılmasında yarar var."

Haberin Devamı



ROMATİZMA HASTALARINA UYARI



Pek çok hastalığın ve ilacın güneş alerjisine neden olduğunu da vurgulayan Uzm. Dr. Tolga Yücetürk, romatizma tanısı almış ve tedavisini gören hastalara da güneşle ilgili uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Yücetürk, "Romatizmal hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar güneş alerjisine neden olabileceği gibi, daha da önemlisi SLE başta olmak üzere romatizmal hastalığı olanların güneş ışınlarına maruz kalması, kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliklere neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açabileceğini bilmek, güneşten kaçınmak ve güneş ışınlarından korunmak için gereken önlemleri almak önemlidir" dedi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!