Gündüz Tezmen: Safra kesemi aldırtdım

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

50 yaşındayım. 6 ay kadar önce laparoskopi yöntemiyle safra kesemi aldırttım. Doktorum ameliyattan sonra hiçbir sorunumun olmayacağını söylemişti.

Ameliyattan sonra karnımda gaz şikayetlerim arttı. Ameliyat öncesi daha az yemek yerken ameliyattan sonra iştahım açıldı. Çok yemenin bir zararı olur mu? Safra kesesinin yokluğu diğer organlara zarar verir mi? Safra kesesinin görevini hangi organ yerine getiriyor? l T.Uysal

ÖNCELİKLE safra ve safra kesesi hakkında bilgi vermek istiyorum. Karaciğerde üretilen safra, karaciğer içindeki safra kanalcıklarıyla toplanır ve koledok adı verilen bir ana kanalla birleşerek onikiparmak bağırsağına dökülür. Karaciğerde sürekli olarak üretilen safra sürekli olarak bağırsağa dökülür. Safranın temel görevi yağlı yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmaktır.

Safra ana kanalı olan koledok üzerinden ayrı bir kanal ayrılır, bunun sonunda safra kesesi vardır. Safranın fazlası safra kesesinde yoğunlaştırılarak biriktirilir. Özellikle yağlı yemek yenildiğinde daha kolay sindirebilmek için kese kasılarak bir miktar yoğun safrayı bağırsağa boşaltır.

Safra kesesi iltihap veya taş gibi bir nedenle sorunlu hale gelmişse, ameliyatla alınır. Kesenin alınması safra akışını durdurmadığı için bir sorun yaratmaz. Ancak yukarıdaki tariflerden de anlaşılacağı gibi, çok yağlı, yumurtalı, kızartma gibi yiyeceklerde ek safraya ihtiyaç olacağı ve kese alındığında bu karşılanamayacağı için bir miktar sindirim güçlüğü olacaktır.

Sizde, ameliyat sonra iştah artışı olması, sorunlu safra kesesi nedeniyle aksayan sindirimin normale dönmesine bağlıdır. Kese sorunlu olduğu zaman mide ve bağırsak gibi, sindirim sisteminin diğer organları da sağlıklı çalışamaz.

Ameliyat sonrasında gaz şikayetlerinizin neden arttığını, yukarıdaki tariflerden sonra anladığınızı sanıyorum. Kese olmadığı için fazla ve özellikle yağlı yemek yenildiği zaman sindirim güçlüğü olmakta. Oysa siz iştahınız açıldığı için çok yemek yemektesiniz. Bu kadar yemeği rahat sindiremediğiniz için de gaz şikayetiniz ortaya çıkıyor.

Size tavsiyem yemek miktarını normale indirmeniz ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmanız. Hele yiyecekleri iyi çiğnerseniz bu şikayetlerinizin ortadan kalktığını göreceksiniz.

Çocuklarımın nefes sorunu var

ÇOCUKLARIMIN nefes alma soruuna bir çare arıyorum. Geceleri ağızları açık ve sesli nefes alıyorlar. Nefes alırken zorlandıklarını hissediyorum, hemen nefesleri tıkanıyor. Bir çare yok mu? l Ç.BAYDAL

ÇOCUKLARINIZ temel sorunu burundan nefes alamamaları. Ağızdan nefes almaya çalıştıklarında genizleri tıkandığı için rahat nefes alamıyorlar. Çocuklarınızı Kulak Burun ve Boğaz Hastalıları uzmanı bir doktora götürün ve muayene ettirin. Eğer 'burun eti' ya da 'geniz bademciği' denilen türde bir oluşum burun kanalını tıkıyorsa, ameliyatla bunu aldırmanız sorunu çözecektir.

Sorun alerjik nezle gibi bir nedenle burunlarının iç zarlarının şişmesine bağlıysa, düzenli ilaç kullanımı çare olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları