Gündüz Tezmen: Okur mektupları

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Belinde tümör varmış

Hasta olan eşim. 17 yıldan beri bel ağrısı çekiyor. Bazı doktorlar bel fıtığı olduğunu söyledi ameliyat önerdi, bazıları ise ilaçla iyileşebileceğini belirtti. Geçen yıl üç gün süreyle belden aşağısı tutmadı. Daha sonra MR çekildi, belinde tümör olduğu tespit edildi. Tümörün iyi huylu olduğu ama ameliyat edilmezse büyüyüp omuriliğe baskı yapacağı söylendi.

Ayrıca boynunda da fıtık var ve omuzuyla ilgili olarak yapılan tetkikte, kasın kemiğe yapıştığı belirlendi.

Biz ameliyattan korkuyoruz, başka tedavi şekli yok mudur? Acilen karar vermemiz gerekiyor, bize yardımcı olun lütfen.

SEMA/NAZİLLİ

Bel fıtığı olduğunu söyleyen doktorlar da yanlış söylememiş. Eşinizin omurilik tümörü dışında bel fıtığı da var. Daha önce çekilmiş olan bilgisayarlı tomografilerde tümörün görülmemesi, son zamanlarda gelişmiş olduğunu düşündürebildiği gibi, teknolojik olarak MR yani manyetik rezonans cihazının bu gibi yumuşak dokuları göstermede daha başarılı olmasına da bağlanabilir. Tümörün şekli, bulunduğu yer gibi bulgular tümörün karakteri hakkında kabaca bilgi verebilmesine rağmen tümörün selim (iyi huylu) ya da habis (kötü huylu) olduğuna karar verilebilmesi için ameliyatla kitlenin çıkartılması ve patoloji yöntemleriyle incelenmesi şarttır. İşte bu nedenle tümörün incelenip selim olduğuna kesin olarak karar verilinceye kadar geçecek sürede tümörü habis olarak kabul etmek ve önlemleri ona göre almak yani seri hareket etmek daha doğru olmaktadır. Bu nedenle ameliyata bir an önce karar vermeniz daha doğru olacaktır. Kaldı ki tümörün selim olduğu kesin bile olsa, omuriliğin üzerinde büyüdüğünde bası yaparak fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Yaratacağı fonksiyon bozukluğu, belden aşağı kısmını ilgilendiren her türlü fonksiyonla bağlantılıdır.

Öte yandan eşinizin boyun omurları arasında da disk fıtıklaşması olmuş, ancak bunlar ameliyatı gerektirmeyecek boyutta, ilaç ve fizik tedavi uygulamaları ile şikayetlerinin azalacağını sanıyorum.

Omuzuyla ilgili teşhise gelince, yanlış bir anlama olduğunu görüyorum. Kaslar uç kısımlarından kemiğe yapışmak zorundadır. Hareket görevlerini ancak böyle gerçekleştirebilirler. Yapıştıkları kısım sert ve parlak beyaz özel bir dokudur. Et yerken yanlış olarak, ’etin sinirli kısmı’ diye adlandırılan bu kısım ’kas kirişi’ ya da tıbbi adıyla ’tendon’dur. Eşinizde omuz tendonlarından birinde iltihaplanma yani ’tendinit’ oluşmuş. Bu da ilaç ve fizik tedavi yöntemleriyle düzelecektir, siz omurilik tümörü ameliyatını ihmal etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları