Gündüz Tezmen: Ellerim, ayaklarım yanıyor

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

32 yaşında, evli ve 2 çocuklu bir bayanım. Sorunum, ellerimin içi ve ayaklarımın altının sürekli yanması. Yazın avuçlarımda buz tutmak zorunda kalıyorum, kışın da sürekli olarak yorganın dışında tutuyorum. Gittiğim doktor, psikolojik olabileceğini söyledi. Belki doğrudur ama çok rahat olduğum zamanlarda da bu şikayetler devam ediyor. Bir arkadaşım da romatizma olabileceğinden bahsediyor.

Lütfen bana yardımcı olun.

l R.SARGIN/DENİZLİ

OLAYI sadece psikolojik etkilere bağlamak mümkün değil. Romatizmanın akut dönemlerinde eklemlerin civarında sıcaklık hissi, kızarma ve şişmeler olursa da, olay sadece eklem civarında olacağı, ayrıca ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetler de görüleceği için, sizde böyle bir durum da düşünmüyorum.

Böyle durumda öncelikle yapılması gereken şey, tiroid bezinin faaliyet durumunu belirlemek olmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalıştığı hallerde vücudun ihtiyacından daha çok enerji üretildiği için sürekli olarak bir sıcaklık hissi oluşur. Bu nedenle hastalar sıcakta değil, soğuk ortamda daha rahat ederler. Bu kişilerde nabız daha hızlıdır, kilo kaybetme eğilimi görülür, kolay terlerler ve kolay sinirlenirler. Eğer doktorunuz tiroid bezi açısından muayene ve tetkik yapmadıysa bunu yaptırmanızı tavsiye ederim.

Özellikle ayaklarda yanma, kan şekerinin yüksek olduğu hallerde de görülür. Doktorunuz kan şekeri kontrolü yapmadıysa bunu da yaptırmanızda yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları