Gündüz Tezmen: AIDS nasıl anlaşılır?

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

22 yaşında bekar bir kızım. Bir erkek arkadaşım var. Bakire olduğum için cinsel ilişkiye girmiyoruz. Ben çok korkuyorum. Arkadaşım başka bir kadınla ilişkiye girer kadından AIDS kapar ve bana bulaştırır diye çok korkuyorum. Bu hastalık nasıl bulaşır? AIDS’li olan bir erkek nasıl anlaşılır? Kendimizi nasıl koruruz? l K. Ö.

ARALARINDA AIDS ve Hepatit (bulaşıcı sarılık) de bulunan bir grup hastalığın en sık bulaşma yolu, kan ve cinsel yaşamdır. Kan nakli, aynı enjektörün kullanılması gibi yolların yanısıra cinsel yaşamla da bulaşma riski vardır. Hastalığı alan kişi bir süre sonra, kendisi hasta olmasa bile kanında ve vücut sıvılarında hastalık virüsü taşıyabilir. Bu kişiler dış görünüşte hiçbir belirti vermezler. Kaldı ki kendileri de hasta değildir, ancak hastalığı bulaştırabilirler. Bu nedenle dış görünüşe bakıp hastalık teşhisi koymak mümkün değildir.

Ülkemize gelen yabancı kadınların kontrolsuz fuhuşları nedeniyle AIDS taşıyıcılarının sayısı maalesef çok artıyor. Bunların çoğu taşıyıcı olduğunu bilmediği için, öncelikle kendi eşleri olmak üzere çok kişiye hastalığı bulaştırma riski yaratıyorlar.

Çoğu kişide AIDS korkusu bulunmasına rağmen daha yaygın ve en azından aynı derecede tehlikeli olan Hepatit pek önemsenmiyor. Hepatit hastalığının B ve C tipinin virüsleri de aynı şekilde bulaşıyor. Bu da bazı kişilerde hastalık ortaya çıkarmadan taşıyıcı olarak yıllarca bulunabiliyor. Hepatit B’ye karşı aşı var. Bunu yaptırarak korunmak mümkün ancak Hepatit C ve AIDS için geliştirilmiş aşı yok. Korunmak için, tahlil yaptırmadan kan ve kan ürünü almamak, kondom (prezervatif) kullanmadan cinsel ilişkiye girmemek, sterilize ettirmeden çok kişinin kullandığı manikür-pedikür takımını kullanmamak önemlidir. Aynı şekilde çok kişiyle cinsel ilişkiye giren kişilerin hastalık kapma risklerinin de artacağı gerçeğini göz ardı etmemekte yarar var.

Benlere dikkat

BENİM vücudumda bir süreden beri küçük et benleri çıkıyor. Bazıları kendiliğinden düşüyor, bazıları da kalıyor. Bunlar neden oluyor? Bazı kişiler bunları iplikle boğarak yok ediyorlarmış, bu doğru mu? l D. Yıldız

ET benleri, derinin üst tabakasının olması gerekenden fazla üreyip oluşturduğu, genellikle iyi huylu, tümörlerdir. Estetik kaygı dışında, genellikle bir soruna yol açmazlar. Ancak takılıp kanamaları, tahriş olup iltihaplanmaları gibi nadir sorunlara da yol açtıkları görülebilir. Deriyle aynı renkte olan et benleri için kaygılanmamak gerekir. Korkulması gereken, siyah denebilecek kadar koyu renkli benlerdir. Bunlar, habis melanom denilen çok tehlikeli bir kanser türünün habercisi olabilir. Böyle bir benin ortaya çıkması halinde hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurmak ve onun önerilerine uymak gerekir.

Sizin vücudunuzdaki benlerin niteliğini bilmiyorum, bu nedenle bir öneride de bulunmak istemiyorum, deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmak, yapacağınız en doğru şey olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları