Gündemin nabzını tutmak

Seçkin TÜRESAY
Haberin Devamı

Eğitim, okur çoğunluğunun ilgi alanlarının başında gelir. Ana-babalar, çocuklarının yapacağı eğitim üzerine çok düşünürler, tartışırlar, vardıkları kararın da çocukları için en iyisi olmasını isterler.

Sekiz yıllık eğitim gerçekten de birçok kişi için sorularla dolu bir yumak görünümündeydi.

Daha önce Şûra kararı ile uygulanması uygun görülen sekiz yıllık kesintisiz eğitim, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dediği gibi, mesleki değil siyasi gündemin istismar odağı oldu.

Sekiz yıllık eğitim ne getirecekti? Bu yıl öğrencilerin durumu ne olacaktı? Ve daha birçok sorular...

Bütün bu sorular ana-babaların kafasında oluştu, doğruyu ve gerçeği öğrenmek istiyorlardı. İşte Hürriyet bunların cevabını verebilmek, okurlarına rehber görevini üstlenmek için Sekiz Yıllık Eğitim konusunda bir Danışma Hattı kurdu.

Arkadaşımız Kâmuran Zeren, bu konudaki bilgi ve donanımıyla, en zor ve çapraşık sorunları yalın bir dille anlatarak, okurlarımıza gerçekten çok yararlı oldu.

Hürriyet bir halk gazetesidir derken, bu özelliğini göz önünde bulunduruyoruz. Toplumsal meselelerde okurlarımızı aydınlatmayı görev biliyoruz.

Gelen mektuplardaki sorular, bu konuda zihinlerdeki soru işaretlerinin çokluğunu gösterdi.

* * *

Sansürün kaldırılışının yıldönümüyle Metin Göktepe davasının aynı güne rastlaması, önemli bir örtüşmeydi.

Çünkü, kamu hizmeti yapan gazeteciye, gene kamu hizmeti yapan polislerin davranışı yargılanıyordu; suçlular cezalandırılmalıydı, çünkü bu bir örnek oluşturacaktı.

Geçen duruşmaya Başbakan Mesut Yılmaz'ın isteğine rağmen sanık polislerin getirilememesi, devletin içindeki bazı iletişimsizliklerin, yasayı görmezden gelenlerin, geçen iktidar döneminde birimler arasında kopartılan bağların vahametini bir kez daha gösterdi.

Sanırım yalnız basın çalışanları değil, bütün Türkiye, bütün demokratlar ve insan haklarına saygılı olanlar Metin Göktepe davasını büyük bir dikkatle izliyor.

Çünkü bu, Türk devletinin vereceği bir demokrasi sınavıdır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği törende Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Bu ayıbı Türkiye taşıyamaz. Devletin mekanizmaları suçluyu bulup cezasını verecektir'' derken, bu sınav için gerekli kopyayı veriyordu.

Mutlu haftalar dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları