Zülfü Livaneli'ye disiplin yolu

Güncelleme Tarihi:

Zülfü Livaneliye disiplin yolu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2005 14:04

CHP’nin bir vakıfa dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli’nin disiplin suçu işlediği bildirildi.

Haberin Devamı

ZÜLFÜ LİVANELİ’YE "MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ET" ÇAĞRISI

CHP Parti Meclisi Üyesi Avukat Şahin Mengü, İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli’nin "CHP vakfa dönüştürülmeli" şeklindeki açıklamalarını "hayretle" okuduğunu dile getirerek, Livaneli’yi milletvekilliğinden istifaya çağırdı. CHP’nin 13. Olağanüstü Kurultayı’nda ismi genel başkan adaylığı için geçen ancak kurultayda aday olmayan İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli’nin açıklamalarına tepkiler sürüyor. PM Üyesi Şahin Mengü Livaneli’ye bir mektup göndererek istifaya çağırdı.Bir gazetede yer alan söyleşisinde Livaneli’nin, "Halk CHP’den vazgeçti", "Eğer CHP Atatürkçüyse ben Atatürkçü değilim", "Kurultaya uymayan tek şey Gazi’nin resmiydi" ve "Baykal’a oy veren 674 delege 70 milyonla savaşıyor" şeklindeki bir parti üyeliği ve demokrasi kültürü ile bağdaşmayan açıklamalarını hayretle okuduğunu dile getiren Mengü, mektubunda şöyle dedi:

"Bu açıklamalarınızdan sonra tahmin ediyorum uygar bir insana yakışan bir davranışta bulunup TBMM üyeliğinden istifa edersiniz. Zira Yüce Meclis’e girmeniz için gereken oyu halk size değil Cumhuriyet Halk Partisi’ne vermişti." (ANKA)

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile CHP’nin 13. OlağanüstüKurultayı’nda Divan Başkanı’na yumruk attığı belirtilen Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz’ün ardından, bugün de CHP’nin bir vakıfa dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli’ye de disiplin yolu görüldü.

Haberin Devamı

  

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Zülfü Livaneli’nin bugün bir gazetede yer alan "CHP vakıfa dönüştürülmeli" şeklindeki açıklamalarına ilişkin soruları yanıtladı.

 

“HAYRETLE KARŞILADIM”

 

Livaneli’nin söyleşisini "hayretle, ibretle ve dehşetle" okuduğunu dile getiren Anadol, şöyle dedi:

 

Haberin Devamı

"CHP’nin merkez yoklaması ile milletvekili olan, genel başkanın önerisi ile PM’ye seçilen, son kurultayda genel başkan adayı olan ancak herhalde yeterli imzayı bulamadığı için adaylıktan çekilen sayın Livaneli’nin, CHP’de üyeliği devam ettiği sürece, Meclis grubunun üyesi olduğu sürece, bunları söylemesine şaşırıyorum ve büyük üzüntü duyuyorum.

 

"GENEL BAŞKAN OLSAYDI CHP'Yİ VAKFA MI DÖNÜŞTÜRECEKTİ?"

 

Kemal Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Sayın Livaneli eğer aday olsaydı ve kazansaydı, CHP genel başkanı olsaydı, CHP’yi partiden vakıfa mı dönüştürecekti? Vakıfa dönüştürmek için mi aday oldu? Partiyi vakıfa dönüştürmek istemesi, böyle bir talepte bulunması çok yadırganan bir husus. Söylenmemesi gereken beyanlar bunlar. Sade parti üyelik sıfatı bile, üye olan kişiye bazı yükümlülükler getirir. Tüzüğe uyacaksınız, o tüzüğün gereklerini yerine getireceksiniz."

Haberin Devamı

  

"LİVANELİ'NİN AÇIKLAMASI DİSİPLİN SUÇU İÇERİYOR"

 

Bir gazetecinin “Livaneli'nin sözleri disiplin suçu teşkil eder mi?” sorusuna Anadol, “Elbette” karşılığını verdi.

 

“DİSİPLİN, GENEL MERKEZ'DEKİ ORGANLARIN İŞİ”

 

Disiplin sürecinin nasıl işleyeceği yolundaki soru üzerine de Anadol, “Ben disiplin işleyecek demedim. Parti tüzüğüne açıkça aykırı, bir parti üyesinin partinin vakfa dönüştürülmesini istemesi aykırı. Ne olur, onu ilerideki günler gösterir. Ama mevcut tüzüğe göre hiçbir parti üyesinin, hele milletvekilinin hakkı yoktur. Disiplin kuralları işleyecek, işlemeyecek o Genel Merkez'deki organların işidir” diye konuştu.

  

SARIGÜL VE TÜYSÜZ İNCELEMEDE

 

Haberin Devamı

Anadol, bir başka soruyu yanıtlarken de Genel Başkan Adayı ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz ile ilgili kurultayda çekilen görüntü kasetlerinin bir komisyon tarafından incelendiğini bildirdi. Anadol, “Suç teşkil eden bir durum varsa kurullar gereğini yapar” dedi.

 

 

SİRMEN: LİVANELİ’NİN KENDİ GÖRÜŞÜ

 

CHP’de Mustafa Sarıgül’ü destekleyen milletvekilleri arasında yer alan Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen ise partilerin tüzükleri olduğunu ve tüzüğe aykırı hareket edenlerin cezalandırıldığını dile getirerek, "Bunlar Livaneli’nin kendi görüşüdür, benim katılmadığım bir görüştür" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!